Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

200 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται

200 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ...

Στοιχεία από την έκθεση της UNICEF που θα παρουσιαστεί απόψε

Σχεδόν 200 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι καχεκτικά (δηλαδή πολύ κοντά για την ηλικία τους) ως αποτέλεσμα χρόνιου μητρικού και παιδικού υποσιτισμού, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που δημοσιεύεται σήμερα με τίτλο «Παρακολουθώντας την Πρόοδο στην Παιδική και Μητρική Ανάπτυξη».

Ο υποσιτισμός συντελεί σε περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών. Ο υποσιτισμός συχνά δεν γίνεται αντιληπτός μέχρι να γίνει σοβαρός και παιδιά που φαίνονται υγιή μπορεί να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο σοβαρών ή ακόμα και μόνιμων βλαβών στην υγεία και ανάπτυξή τους.

«Ο υποσιτισμός κλέβει τη δύναμη των παιδιών και καθιστά ασθένειες που σε άλλη περίπτωση το σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ πιο επικίνδυνες,» είπε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Αν Βένεμαν. «Πάνω από το ένα τρίτο των παιδιών που πεθαίνουν από πνευμονία, διάρροια και άλλες ασθένειες θα μπορούσαν να είχαν επιβιώσει αν δεν ήταν υποσιτισμένα.»

Οι 1.000 πρώτες ημέρες, από τη σύλληψη μέχρι και τα δεύτερα γενέθλια ενός παιδιού είναι οι πιο κρίσιμες στην ανάπτυξή του. Διατροφικές ανεπάρκειες κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου μπορεί να μειώσουν την ικανότητά του να καταπολεμά και να επιβιώνει ασθένειες και μπορεί να υποσκάψουν τις κοινωνικές και νοητικές του δυνατότητες.

«Τα παιδιά που επιβιώνουν από υποσιτισμό συχνά έχουν ασθενή υγεία σε όλη τη ζωή τους και μειωμένες νοητικές ικανότητες που περιορίζουν τη δυνατότητά τους να μάθουν και να κερδίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα,» είπε η Βένεμαν. «Παγιδεύονται σε ένα φαύλο κύκλο ασθενικής υγείας και φτώχιας από γενιά σε γενιά.»

Η καχεξία είναι συνέπεια μακρόχρονης φτωχής διατροφής στα πρώτα παιδικά χρόνια. Είναι συνδεδεμένη με αναπτυξιακά προβλήματα που συχνά είναι αδύνατο να διορθωθούν και για το λόγο αυτό η λύση βρίσκεται στην πρόληψη.

Η ανεπαρκής διατροφή επίσης κάνει να παιδιά λιπόβαρα (δηλαδή να έχουν χαμηλό βάρος σε σχέση με την ηλικία τους). Τα λιπόβαρα παιδιά αντιμετωπίζουν παρόμοια σοβαρά προβλήματα υγείας και ανάπτυξης, αλλά τα προβλήματα αυτά μπορούν να διορθωθούν αν η διατροφή και η υγεία βελτιωθούν αργότερα στην παιδική τους ηλικία. Περίπου 129 εκατομμύρια παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι λιπόβαρα - σχεδόν το ένα στα τέσσερα παιδιά.

Επίσης, το 13% των παιδιών κάτω των 5 ετών στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι δυστροφικά (δηλαδή έχουν χαμηλό βάρος σε σχέση με το ύψος τους) και το 5% είναι σοβαρά δυστροφικά - περίπου 26 εκατομμύρια παιδιά.

Τα καλά νέα είναι πως η μείωση και ακόμα και η εξάλειψη του υποσιτισμού είναι απολύτως εφικτή. Έχουν γίνει τεράστια βήματα στην παροχή οικονομικών λύσεων, συμπεριλαμβανόμενης της παροχής θρεπτικών ιχνοστοιχείων σε ευάλωτους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.

Στην Ασία τα ποσοστά καχεκτικών παιδιών μειώθηκαν από 44% το 1990 σε περίπου 30% το 2008, ενώ στην Αφρική από περίπου 38% το 1990 σε 34% το 2008. Πάνω από το 90% των καχεκτικών παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο ζουν στην Αφρική και την Ασία.

Η παροχή στα παιδιά ιωδιωμένου αλατιού και συμπληρωμάτων βιταμίνης Α έχει συντελέσει σημαντικά στη μείωση της βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας. Στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου το ποσοστό των παιδιών κάτω των 5 ετών που λαμβάνουν τις απαραίτητες δόσεις συμπληρώματος βιταμίνης Α υπερδιπλασιάστηκε, από 41% το 2000 σε 88% το 2008.

Από όλες τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις, ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής - μαζί με επαρκώς θρεπτικές τροφές τα πρώτα χρόνια - μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην παιδική επιβίωση και εν δυνάμει να μειώσουν την παιδική θνησιμότητα κάτω των 5 ετών από 12% έως 15% στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Όμως χρειάζονται δεσμεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διαθεσιμότητα τροφής, τη διατροφή και τη βιώσιμη γεωργία. Αν δεν δώσουμε προσοχή στην αντιμετώπιση των αιτιών του παιδικού και μητρικού υποσιτισμού σήμερα, το κόστος αύριο θα είναι σημαντικά υψηλότερο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-72 55 555 ή 6944-65 37 99

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις