Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Επανεμφάνιση επιδημίας πολιομυελίτιδας στο Κονγκό

Επανεμφάνιση επιδημίας πολιομυελίτιδας στο Κονγκό

Δύο επιβεβαιωμένες περιπτώσεις θανάτου. Εξετάζονται άλλες 120

Μια «σοβαρή» επιδημία πολιομυελίτιδας έχει εμφανιστεί από τις αρχές Οκτωβρίου στο Κονγκό απ' όπου η ασθένεια αυτή είχε εξαφανιστεί από το 2000, με δύο επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, ανακοινώθηκε σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). «Σοβαρή επιδημία πολιομυελίτιδας εμφανίστηκε στη Δημοκρατία του Κονγκό με 120 περιπτώσεις οξείας χαλαρής παράλυσης (σύνδρομο που σχετίζεται με την πολιομυελίτιδα) και με 58 θανάτους», αναφέρει ο ΠΟΥ στην ιστοσελίδα του.

«Δύο περιπτώσεις έχουν ήδη επιβεβαιωθεί και φάνηκε ότι προκλήθηκαν από έναν ιό τύπου 1» αναφέρει ο ΠΟΥ που αναμένει τις τελικές ειδικές αναλύσεις για να επιβεβαιώσει και τι προκάλεσε την οξεία χαλαρή παράλυση και στις άλλες περιπτώσεις.

Οι μισές από τις περιπτώσεις καταγράφηκαν τις δέκα τελευταίες ημέρες ενώ η πρώτη περίπτωση εμφανίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου, προστίθεται στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ.

Η ασθένεια πλήττει κυρίως παιδάκια μέχρι πέντε ετών, αλλά στις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στο Κονγκό η πλειοψηφία των προσβεβλημένων ατόμων είναι νέοι 15-25 ετών και μόνο σε μια περίπτωση η νόσος καταγράφεται σε ένα πεντάχρονο παιδί. Τρεις άλλες περιπτώσεις αφορούν παιδιά 7-13 ετών και πέντε περιπτώσεις άτομα ηλικίας 26-58 ετών.

Πολλές περιπτώσεις της ασθένειας καταγράφηκαν στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, Πουέν Νουάρ αλλά και στις πόλεις Ντολίτσιε, Μπουέντζα, Μπραζαβίλ, Μβούτι και Κάγιες. Με δεδομένο ότι κάθε μέρα καταγράφονται και νέες περιπτώσεις η κυβέρνηση του Κονγκό έχει καταστρώσει ένα σχέδιο άμεσης επέμβασης με την υποστήριξη του ΠΟΥ και της Unicef.

Τα συμπτώματα

Η πολιομυελίτιδα είναι μια μολυσματική νόσος που προέρχεται από ιό και προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενδέχεται να οδηγήσει σε παροδική ωριαία παράλυση ενίοτε και σε μόνιμη.

Τα συμπτώματά της είναι υψηλός πυρετός, κόπωση, εμετός, κεφαλαλγία, δυσκαμψία και πόνοι στα άκρα. Δεν υπάρχει θεραπεία γι αυτό η προσοχή εστιάζεται στην πρόληψη κυρίως με εμβόλιο.

Η Νιγηρία, το Αφγανιστάν, η Ινδία και το Πακιστάν είναι χώρες όπου η πολιομυελίτιδα κάνει συχνά την εμφάνισή της.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις