Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση Νάσος Νασόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015

/

Κώστας Μάρκου, ένας αφελής αριστερός γιατρός

Κώστας Μάρκου, ένας αφελής αριστερός γιατρός

Του Αλέξη Τσαπικούνη - Αρχιτέκτονα

Γνωρίζω καλά την προσωπική ιστορία του. Είμαστε συμμαθητές από τις πρώτες τάξεις του σχολείου. Όταν μπήκαμε στο Πανεπιστήμιο ήταν η χούντα. Έμπλεξε αμέσως με τις αντιστασιακές οργανώσεις.

Στην κατάληψη της Νομικής από τους πρώτους στην ταράτσα και αργότερα από νωρίς κλεισμένος το Πολυτεχνείο. Βγήκε τα ξημερώματα όταν ο στρατός το είχε καταλάβει. Φυσικά ήταν πολύ νέος. Και ήδη αριστερός. Όμως συνέχισε να είναι αριστερός και όταν η νιότη του υποχώρησε. Κόντρα στη ρήση του μεγάλου Τσώρτσιλ, ότι όποιος μετά τα νιάτα του παραμείνει αριστερός  είναι τουλάχιστον αφελής.

Επέλεξε δε να πιστέψει σε μια Αριστερά αλλιώτικη. Ανοιχτή σε ορίζοντες σκέψεις, πλούσια σε  ιδέες, πολύ μακρινή από τις σοβιετικές δυσμορφίες και αγκυλώσεις.

Παράλληλα η επιστημονική και επαγγελματική του ζωή προ-χωρά παραγωγικά. Και φθάνει μέχρι την κορυφή. Είναι ήδη τακτικό καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Όμως τις ανανεωτικές αριστερές του ιδέες δεν τις έχει αφήσει στην άκρη  ούτε στιγμή. Σαν επικεφαλής προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας διατρέχει το Αζερμπαϊτζάν, το Ούζμπεκιστάν και την Γεωργία.

Σαν υπεύθυνος ομάδας εθελοντών γιατρών περιθάλπει τους φυλακισμένους στον Άγιο Στέφανο και σαν απλός γιατρός φροντίζει τους ασθενείς στο κοινωνικό ιατρείο της Πάτρας. Είναι φανερό ότι ο κώδικας αξιών της  ιδεολογίας του τον εμπόδισε να μετατραπεί στο κλασικό «φακελάκια» «κύριο καθηγητή».

Προφανώς ο ίδιος κώδικας αξιών τον οδήγησε στην απόφαση να δοκιμάσει να εμπλακεί με την εκπροσώπηση  της αριστεράς της Αχαΐας στο Κοινοβούλιο.

Το δοκίμασε το 2012  για πρώτη φορά και πριν λίγες ημέρες και πάλι μπροστά στις μεθαυριανές βουλευτικές εκλογές.
Προφανώς πίστεψε ότι τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγεί ένας υποψήφιος βουλευτής της Αριστεράς είναι αυτά που τόσα χρόνια απο-στρέφονται και περιφρονούν «οι άλλοι».

Δια βίου ιδεολογική και πολιτική συνέπεια, ηθικός τρόπος άσκη-σης της επιστήμης  και του επαγγέλματός του, αλληλέγγυος στους κοι-νωνικά αδύναμους και σκληρά εργαζόμενος όλη του τη ζωή.

Γελάστηκε όμως. Στο παρά πέντε, και τις δύο φορές τον έκοψαν από τη λίστα των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας λίγες ώρες πριν την ανακοίνωσή τους.

«Μικροί Ζαχαριάδηδες» της Πάτρας αποφάσισαν, όχι βέβαια ότι δεν διαθέτει τα παραπάνω κριτήρια, αλλά ότι οι εσωκομματικοί συσχετισμοί δεν τον χωράνε.

Ας είναι. Ο γιατρός Κώστας Μάρκου είναι σίγουρο ότι θα παρα-μείνει και αφελής και αριστερός.

Αλλά η περίπτωσή του με ανάγκασε να ξαναδιαβάσω τον τελευ-ταίο στίχο της «Διαθήκης» του Μιχάλη Κατσαρού:
«Ελευθερία ανάπηρη σας τάζουν πάλι».      


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Εκλογές 2015