Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Παπανδρέου-Σαμαράς συμφώνησαν σε αυτό που η τρόικα επέβαλε: κυβέρνηση συνεργασίας

Παπανδρέου-Σαμαράς συμφώνησαν σε αυτό πο...
Νασόπουλος Νάσος

Πιθανότερος Πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος- Παρατεταμένη προεκλογική περίοδος

Ο κύβος ερρίφθη: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα στηρίξουν κυβέρνηση συνεργασίας για να υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, δηλαδή να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με την τρόικα και εν συνεχεία να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Η απόφαση αυτή ελήφθη την Κυριακή το βράδυ μετά από συνάντηση 75 λεπτών που είχαν οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Βέβαια, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους,  η απόφαση αυτή δεν ελήφθη χθες το βράδυ στην Αθήνα, αλλά την περασμένη Τρίτη στις Κάννες από την Μέρκελ και τον Σαρκοζί και απλώς επικυρώθηκε την Κυριακή το βράδυ από τους ηγέτες των δύο Ελληνικών κομμάτων εξουσίας, μετά από ένα πολυήμερο επικοινωνιακό παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων.

Σήμερα Δευτέρα αναμένεται επικοινωνία, ίσως και συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά για να καταλήξουν στο όνομα του νέου Πρωθυπουργού και στα ονόματα των νέων υπουργών. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι  πιθανότερος νέος Πρωθυπουργός είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μάλιστα διαρρέεται ότι «η παρουσία του κ. Παπαδήμου στο τιμόνι της χώρας θα γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τους δανειστές μας» (σ.σ.: ε, τότε, δεν μας πέφτει λόγος…!)

Απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας

Είναι ίσως η πρώτη φορά που γίνεται τόσο απροκάλυπτη και ωμή παρέμβαση ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά μιας χώρας, σε περίοδο ειρήνης. Ακόμα και την Κυριακή το απόγευμα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν προέβη σε δημόσια δήλωση με την οποία ζητούσε τη συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» στην Ελλάδα θέτοντας την απαίτηση αυτή ως όρο για την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Να σημειωθεί ότι ο κ. Ρεν δεν είναι καν Ευρωπαίος ηγέτης, είναι ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέχρι και αυτός όμως, προφανώς μεταφέροντας μηνύματα της Μέρκελ, του Σαρκοζί και των λοιπών δανειστών, προέβη σε απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας. «Αυτό είναι το δικαίωμα του δανειστή, να απαιτεί και να επιβάλλει τους όρους του» ίσως πουν κάποιοι. Και κάποιοι άλλοι που επιμένουν να θεωρούν σημαντικό στοιχείο την εθνική κυριαρχία σε μια χώρα, θα αντιτείνουν: «αυτό το δικαίωμα του δανειστή με τον τρόπο που εκδηλώνεται ισοδυναμεί με κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας και μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα υπό κατοχή».

Η συμφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά

Η συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας επιτεύχθηκε την Κυριακή το βράδυ σε συνάντηση που είχαν οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς στο προεδρικό Μέγαρο και η οποία ξεκίνησε στις 8:30 το βράδυ και διήρκεσε 75 λεπτά. Μετά τη συνάντηση εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια συναντήθηκαν σήμερα ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου.  Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών.

Ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.  Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης.

Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».

Ολονύχτια συνεδρίαση αντιπροσωπειών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Μετά τη κατ’ αρχήν συμφωνία, αποφασίστηκε να συναντηθούν αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων τη νύχτα και να συζητήσουν το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης, από το οποίο θα καθοριστεί ουσιαστικά και ο βίος της κυβέρνησης και άρα ο χρόνος των εκλογών.

Την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούν οι κ. Βενιζέλος και Σαχινίδης και την αντιπροσωπεία της ΝΔ οι κ. Σταμάτης, Σταϊκούρας και Λαζαρίδης.

Όχι από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ- Ματαίωση του Συμβουλίου πολιτικών Αρχηγών

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τη ριζική διαφωνία τους με την εξέλιξη αυτή και δήλωσαν ότι η κ. Παπαρήγα και ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να παραστούν στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που θα συγκαλέσει σήμερα Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έτσι, σύμφων με πληροφορίες θα ματειωθεί η σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στη Βουλή (δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ), που επρόκειτο να συγκληθεί στις 20.00 το βράδυ της Δευτέρας υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Ανακοίνωση ΛΑ.Ο.Σ. - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
«Η νύχτα δεν έβγαλε Επίσκοπο, να δούμε αν η αυγή θα βγάλει Μητροπολίτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ.. Εκτιμά ακόμη πως «με τα καπρίτσια των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά χάθηκε πολύτιμος χρόνος που θα δυσκολέψει έτι περισσότερο το όποιο σχήμα διαδεχθεί την παρούσα κυβέρνηση».

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Συμμαχία τη συμφωνία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης ανάμεσα σε Γ. Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά:

«Σήμερα υπήρξε μια θετική εξέλιξη για την οποία η Δημοκρατική Συμμαχία αγωνίσθηκε για πολύ καιρό και ήταν πια όρος επιβίωσης για την Ελλάδα.

Αλλά κανείς δεν πρέπει ξεχνά ότι χρόνος για την Ελλάδα δεν υπάρχει, γι' αυτό δεν πρέπει να αργήσει ο σχηματισμός της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να είναι αποτελεσματική και να μην κινηθεί με κομματικά και εκλογικά κριτήρια».

Παρατεταμένη προεκλογική περίοδος

Ανεξαρτήτως του θετικού μηνύματος που στέλνει στις αγορές η είδηση για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, το γεγονός ότι συμφωνήθηκε να είναι βραχύβια και σύντομα να οδηγηθούμε σε εκλογές οι οποίες χρονικά εντοπίζονται για τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, θέτει τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Και γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει για την Ελλάδα η προεκλογική περίοδος. Σημαίνει μια περίοδο που οι πολιτικοί χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων και που το Κράτος δεν λειτουργεί.

Διαβάστε εδώ λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις της χθεσινής ημέρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις