Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μνημόσυνο για τους Μικρασιάτες Πρόσφυγες στο Αίγιο

Μνημόσυνο για τους Μικρασιάτες Πρόσφυγες στο Αίγιο

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Φιλοπροοδευτικό Σύλλογο «Ο ΑΙΓΙΕΥΣ

Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυσταγωγίας τελέστηκε την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011 στον Ιερό Ναό Αγίας Άννης Αιγίου επιμνημόσυνη δέηση, προσευχή για την ανάπαυση των ψυχών των ξεριζωμένων Μικρασιατών προσφύγων που ήρθαν το ’22 και εγκαταστάθηκαν στο Αίγιο, κυρίως στην περιοχή του Συνοικισμού. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Φιλοπροοδευτικό Σύλλογο «Ο ΑΙΓΙΕΥΣ» -του οποίου το Δ.Σ. παρευρέθη σύσσωμο- με την ευκαιρία της ημέρας Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους όπως αυτή καθιερώθηκε με Π.Δ. να εορτάζεται την 14η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, εορτή της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού εάν αυτή πέφτει Κυριακή, ή την πρώτη Κυριακή μετά την 14η Σεπτεμβρίου.

Άγγιξε τις ψυχές όλων των παρευρισκομένων ο γεμάτος αλήθεια και ευλάβεια λόγος του Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών κ.Νίκου Καφούσια  ο οποίος -προσφυγικής καταγωγής κι ο ίδιος- έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου :

«…Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι παππούδες, οι γιαγιάδες και οι γονείς μας δεν μπόρεσαν να ζήσουν το όνειρο της επιστροφής στις χαμένες πατρίδες και να ξαναδούν τα αγιασμένα πατρικά χώματα. Μια τέτοια ημέρα ανάστασης δεν ξημέρωσε ποτέ για αυτούς. Η λύτρωση και η ανάσταση από τα βάσανά τους ήρθε σιγά-σιγά μέσα από τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Με τη νέα φύτρα της ζωής ξαναθυμούνται τις μορφές από τα αγαπημένα συγγενικά πρόσωπα που έχασαν, ξαναβλέπουν το καμένο δέντρο της γενιάς τους να πιάνει ρίζες, να μεγαλώνει και να δίνει καρπούς. Αυτό αποτέλεσε το μεγαλύτερο βάλσαμο στις πληγές της ψυχής τους…»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις