Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο «μικροσκόπιο» οι αναπηρικές συντάξεις

Στο «μικροσκόπιο» οι αναπηρικές συντάξεις

Πρεμιέρα για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. Θα ελέγχει το σύνολο των αιτήσεων των ασφαλισμένων ανεξαρτήτως Ταμείου.

Αλλάζει το καθεστώς χορήγησης συντάξεων και παροχών στα άτομα με προβλήματα υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των αναπήρων "μαϊμού". Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε χρόνο περνούν από τις διάφορες επιτροπές πάνω από 250.000 άτομα που επικαλούνται προβλήματα υγείας και μάλιστα το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της προσέλευσης.

Χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στο νέο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που ξεκίνησε τη λειτουργία του. Στο Κέντρο θα εξετάζεται το σύνολο των ασφαλισμένων (ανεξαρτήτως Ταμείου) και κάθε μήνα οι υπηρεσίες θα μπορούν να υποδέχονται έως και 28.000 άτομα.

Ουσιαστικά από το ΚΕΠΑ θα περνούν όλες οι νέες αιτήσεις, αλλά και όσες περιπτώσεις πρέπει να επανεξεταστούν (σήμερα το 45% των συντάξεων είναι προσωρινές). Επιπλέον θα υπάρξει δειγματοληπτικός έλεγχος σε συντάξεις για να διαπιστωθεί αν καταβάλλονται σε αναπήρους "μαϊμού" (προτεραιότητα θα δοθεί σε νομούς με υψηλά ποσοστά ανεργίας).

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων να πέσει μέχρι το 2015 στο 8% στον ΟΑΕΕ, στο 9% στο ΙΚΑ και στο 12% στον ΟΓΑ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως σήμερα κανένας φορέας δεν γνωρίζει το πραγματικό ποσοστό όσων εμφανίζονται να είναι ανάπηροι, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις φτάνει τις 600.000 με 700.000. Αυτό που είναι γνωστό είναι πως οι δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας είναι 324.835 άτομα.

Ωστόσο, το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις στα Ταμεία και συγκεκριμένα ξεκινά από το 10,6% στον ΟΑΕΕ, διαμορφώνεται στο 11,7% στο ΙΚΑ και αγγίζει το 16,8% στον ΟΓΑ. Παράλληλα έχουν καταγραφεί 38 επιδόματα για 17 κατηγορίες αναπήρων.

Στόχος του νεοσύστατου Κέντρου Πιστοποίησης είναι να αντιμετωπίσει φαινόμενα χορήγησης συντάξεων σε αναπήρους "μαϊμού", αλλά και να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Ενδεικτικά αναφέρεται:

Σήμερα οι ασφαλισμένοι περιμένουν από 5 έως 8 μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να κάνουν υπομονή έως και έναν χρόνο. Με το νέο σύστημα το υπουργείο Εργασίας εκτιμά πως ο χρόνος αναμονής δεν θα ξεπερνά τις 40 ημέρες.

Το καθεστώς θα είναι ενιαίο για όλους τους ασφαλισμένους, προκειμένου να μην υπάρχουν δύο ταχύτητες. Σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχαν παροχές -κυρίως επιδόματα- με γνωμάτευση γιατρού χωρίς εξέταση από υγειονομική επιτροπή. Σε άλλες περιπτώσεις που υπάρχει διαδοχική ασφάλιση μπορεί ο ασφαλισμένος να περάσει από δύο επιτροπές, οι οποίες άλλοτε συμφωνούν και άλλοτε διαφωνούν για τη διάγνωση ή το ποσοστό αναπηρίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις