Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Εξώδικο στο Δήμο της Πάτρας από τα "Κορίτσια με τα μαύρα" για να ξαναδώσει την αιγίδα του στην παράσταση

Εξώδικο στο Δήμο της Πάτρας από τα "...

Το εξώδικο ήρθε μετά τη χθεσινή επιστολή

Νέο επεισόδιο στο "σήριαλ" της παράστασης "Τα κορίτσια με τα μαύρα" έχουμε σήμερα, αφού μετά την σκληρή επιστολή του συγγραφικού διδύμου Ρήγα - Αποστόλου με αποδέκτη τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, σήμερα η εταιρία παραγωγής της παράστασης έστειλε προς το Δήμο της Πάτρας εξώδικο. Η "Ελληνική Θεαμάτων" ζητά να επανεντάξει την παράσταση υπό την αιγίδα του, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.

Αναφέρει το εξώδικο:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛ.ΘΕΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Σκουφά αρ.77 & Στάϊκου 2 και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ

1. Τον Δήμο Πατρέων, που εδρεύει στην Πάτρα, οδός Μαίζωνος αρ. 110, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.
2. Τον Ιωάννη Δημαρά, υπό την ιδιότητά του ως Δημάρχου Πατρέων, κατοίκου Πατρών, οδός Μαίζωνος αρ. 10.
3. Τη Δημοτική βιβλιοθήκη- Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων, που εδρεύει στην Πάτρα, οδός Κορύλλων, αρ. 2 και εκπροσωπείται νόμιμα
4. Τον Αντώνιο Σκιαθά, κάτοικο Πατρών, οδός Κορύλλων αρ. 2.

Κοινοποίηση
Προς

1. Τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο (οδός Αγίας Φιλοθέης 21 Τ.Κ. 10556 Αθήνα)
2. Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, κάτοικο Πατρών, οδός Βότση αρ. 34.
3. Τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, υπό την αυτή ιδιότητά του, κάτοικο Πατρών, οδός Ακτής Δυμαίων, αρ. 15.
4. Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη, υπό την αυτή ιδιότητά του, κάτοικο Αθηνών, Σταδίου 27.


Όπως γνωρίζετε, με το από 5/7/2011 ιδιωτικό συμφωνητικό, συμφωνήθηκε μεταξύ της Δημοτικής βιβλιοθήκης- Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, η παρουσίαση της παράστασης, παραγωγής της Εταιρείας μας με τίτλο «Τα κορίτσια με τα μαύρα», στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2011.
Παρά ταύτα, ο δεύτερος από εσάς, με δημόσιες παρεμβάσεις σας, έχετε επιδοθεί σε μια πρωτοφανή δυσφήμιση της Εταιρείας μας, ενώ με συγκεκριμένες ενέργειές σας, θέτετε εμπόδια στην ελεύθερη παρουσίαση της παράστασής μας, υποκύπτοντας, όπως προκύπτει από τις ίδιες τις δηλώσεις του δευτέρου από εσάς, σε πιέσεις του Μητροπολίτη Πατρών, ο οποίος, δίχως να γνωρίζει το περιεχόμενο της παράστασης, θεώρησε ότι η παράστασή μας θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών. Τη θέση αυτή, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, υιοθέτησε ο δεύτερος από εσάς, ο οποίος εκπροσωπεί το Δήμο και απηχεί τις απόψεις της δημοτικής αρχής και των δημοτικών επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, με μια εντελώς αυθαίρετη, αντισυμβατική και παράνομη απόφασή σας, αποκλείσατε έξαφνα την παράσταση από το πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2011, στο οποίο είχε ενταχθεί και εντός του οποίου επρόκειτο να παρουσιασθεί (όπως μάλιστα προβλεπόταν ρητώς και στη μεταξύ μας σύμβαση), ενώ με αντίστοιχη ενέργειά σας αποφασίσατε να μην τελεί πλέον η παράστασή μας υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων, αντίθετα με ό τι συνέβαινε ως σήμερα. Ακόμη, επικαλούμενοι ότι εφαρμόζετε προηγούμενη σχετική απόφασή του Δήμου περί μη ανάρτησης αφισών και banners για τις παραστάσεις του φεστιβάλ, ζητήσατε να αποσυρθούν τα banners της παράστασης μας. Βεβαίως, την ως άνω απόφασή σας ουδόλως εφαρμόσατε εδώ και τρεις μήνες για τις παραστάσεις που παρουσιάστηκαν, κατά το διάστημα αυτό, στο Φεστιβάλ, αλλά επιλεκτικά σπεύσατε να την «εφαρμόσετε» στην περίπτωσή μας, στο πλαίσιο της «ιδιαίτερης» και διακριτικής μεταχείρισης που επιφυλάξατε στην παράστασή μας.
Με συγκεκριμένες δηλώσεις του δεύτερου από εσάς στον τύπο, σύμφωνα με τις οποίες αναφέρθηκε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση από το Δήμο Πατρέων να προκληθεί το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών», υιοθετείτε το δυσφημιστικό ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο η παράστασή μας είναι δήθεν προσβλητική για την θρησκευτική πίστη των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα, με τις παραπάνω ενέργειές σας, έχετε προσχωρήσει σε μια απαράδεκτη πρακτική άσκησης έμμεσης λογοκρισίας. Βάζοντας προσκόμματα στην ελεύθερη παρουσίαση της παράστασης και δυσφημώντας την Εταιρεία μας, την παράσταση και τους συντελεστές της, δίνετε εξάλλου, αντικειμενικά και ανεξάρτητα από το κατά πόσο τούτο αποτελεί πρόθεσή σας, άλλοθι σε όσους δεν θα είχαν αντίρρηση να αποτρέψουν ακόμη και «με δυναμικό» τρόπο την παρουσίαση του θεατρικού μας έργου στην Πόλη Σας. Παράλληλα, προκαλείτε στην Εταιρεία μας τεράστια υλική και ηθική ζημία, για την αποκατάσταση της οποίας ρητώς επιφυλασσόμαστε. Είναι ενδεικτικό το ό τι, λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε με αποκλειστική δική σας ευθύνη, σε πολλούς πολίτες της Πάτρας που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν την παράστασή μας, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αυτή δεν θα παρουσιαστεί, με ό τι τούτο συνεπάγεται σε υλική και ηθική ζημία της Εταιρείας μας. Σε κάθε περίπτωση δε, έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των δηλώσεών του δεύτερου από εσάς και της άκριτης υιοθέτησης και αναπαραγωγής εκ μέρους σας αναληθών πληροφοριών, η εντύπωση ότι η θεατρική μας παράσταση είναι προσβλητική και επομένως, μεγάλο μέρος των πολιτών αποθαρρύνεται από το να την παρακολουθήσει.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν κατεξοχήν παράνομες πράξεις απόπειρας φίμωσης της ελεύθερης και απρόσκοπτης παρουσίασης καλλιτεχνικών έργων, κατά παραβίαση κάθε έννοιας θεσμικής και συνταγματικής νομιμότητας. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η στάση σας υπαγορεύεται από την επιθυμία σας να μη δυσαρεστήσετε τον Μητροπολίτη Πατρών (αδιαφορώντας αν ταυτόχρονα αθετείτε τις θεσμικές σας υποχρεώσεις έναντι των πολιτών της Πόλης σας), ο οποίος, δίχως να γνωρίζει το περιεχόμενο του θεατρικού έργου, θεωρεί αβάσιμα ότι προσβάλλει το θεσμό της Εκκλησίας. Εσείς όμως, γνωρίζετε καλώς ότι το περιεχόμενο του θεατρικού έργου «Τα κορίτσια με τα μαύρα», δεν στρέφεται κατά της Εκκλησίας και σε καμία περίπτωση δεν προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα των πολιτών, αίσθημα απολύτως σεβαστό από μέρους μας, αλλά και από όλους τους συντελεστές της παράστασης. Η εν λόγω παράσταση παρουσιάστηκε στο Θέατρο Αλίκη, στην Αθήνα, κατά την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2010 έως το Μάιο του 2011, με τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Περισσότεροι από 80.000 θεατές παρακολούθησαν την παράσταση, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή διαμαρτυρία και η παραμικρή ενόχληση. Είναι λοιπόν προφανές ότι μια παράσταση που δεν προσέβαλε το θρησκευτικό αίσθημα χιλιάδων πολιτών που την παρακολούθησαν στην Αθήνα, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι είναι προσβλητική για το αντίστοιχο αίσθημα των πολιτών οποιασδήποτε άλλης πόλης.
Παρ' όλα αυτά, εσείς όχι μόνο δεν προστατεύσατε την ελευθερία της έκφρασης, αλλά επιλέξατε να προχωρήσετε, μέσω του δευτέρου από εσάς, σε δυσφημιστικές δηλώσεις και σε πρακτικές θέσης εμποδίων στην παρουσίαση της παράστασής μας, πράγμα που είναι αδιανόητο να συμβαίνει σε μία ευνομούμενη χώρα, στην οποία υπάρχει δημοκρατία, ελευθερία λόγου, απαγόρευση λογοκρισίας και ελευθερία της τέχνης και των επιστημών, αξίες τις οποίες είστε υποχρεωμένοι να υπηρετείτε.


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Σας καλούμε να τηρήσετε όλες τις υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει με το από 5/7/2011 μεταξύ μας ιδιωτικό συμφωνητικό
Σας καλούμε να επανεντάξετε άμεσα την παρουσίαση της παράστασής μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πατρών και επαναθέσετε αυτήν υπό την αιγίδα του Δήμου
Σας καλούμε να παύσετε άμεσα τις δυσφημιστικές σας δηλώσεις και εκδηλώσεις εναντίον της Εταιρείας μας και των συντελεστών της παράστασής μας
Σας καλούμε να παύσετε άμεσα κάθε ενέργεια θέσης προσκομμάτων στην παρουσίαση της παράστασής μας στην Πόλη σας
Σας καλούμε να πράξετε ό τι είναι απαραίτητο για την ασφαλή για όλους τους συντελεστές, υπαλλήλους και συνεργάτες μας, παρουσίαση της παράστασης «Τα κορίτσια με τα Μαύρα» στην Πόλη σας,

ΑΛΛΩΣ
Και με την επιφύλαξη παντός δικαιώματός μας

Σας δηλώνουμε ότι σε περίπτωση μη τήρησης των νόμιμων υποχρεώσεών σας, θα προσφύγουμε άμεσα ενώπιον πάσης αρχής και παντός αρμοδίου Δικαστηρίου ζητώντας την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου, την ικανοποίηση κάθε απαίτησης της Εταιρείας μας εξαιτίας της ηθικής και υλικής βλάβης που έχουμε ήδη υποστεί (μεταξύ άλλων και εξαιτίας της διάχυτης αντίληψης που έχει καλλιεργηθεί ότι η παράσταση δεν θα παρουσιαστεί) και θα υποστούμε από τις εκ μέρους σας έκνομες ενέργειες και την αποκατάσταση της εν γένει ζημίας μας από την τυχόν ματαίωση ή διακοπή της προγραμματισμένης παρουσίασης της παράστασής μας.
Περαιτέρω, σας δηλώνουμε ότι σε περίπτωση πρόκλησης οιασδήποτε βιαιοπραγίας ή άλλου επεισοδίου εναντίον οιουδήποτε συνεργάτη ή υπαλλήλου μας, θα είστε προσωπικώς υπεύθυνοι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight