Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Δείτε φωτογραφίες από το 10ο Παγκαλαβρυτινό αντάμωμα

Δείτε φωτογραφίες από το 10ο Παγκαλαβρυτ...

Τα Καλάβρυτα, η Κλειτορία, η Δάφνη και η Λυκούρια έζησαν μοναδικές στιγμές

Για πέντε ημέρες ολόκληρη η επαρχία Καλαβρύτων «πλημμύρισε» από το πλούσιο παραδοσιακό ηχόχρωμα που προσέφεραν απλόχερα περισσότεροι από 35 χορευτικοί σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα με τους 1.000 και πλέον χορευτές τους, αποκαλύπτοντας τον τεράστιο πολιτισμικό θησαυρό της χώρας μας. Τα Καλάβρυτα, η Κλειτορία, η Δάφνη και η Λυκούρια έζησαν μοναδικές στιγμές στο πλαίσιο του 10ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος, το οποίο συνδιοργάνωσε ο Ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος με το Δήμο Καλαβρύτων και τοπικούς Συλλόγους της περιοχής και περιελάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις 17 έως και τις 21 Αυγούστου με πρωτοφανή συμμετοχή κόσμου.

Οι εκδηλώσεις που  πλέον έχουν μετατραπεί σε θεσμό για την περιοχή συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον χιλιάδων Καλαβρυτινών και μη, ενώ έδωσαν την ευκαιρία να αναβιώσουν παραδόσεις, ήθη και έθιμα.

Κι εφέτος η μεγάλη αυτή πολιτιστική εκδήλωση, που είναι  αφιερωμένη στον πολιτισμό και στην παράδοση της τ. επαρχίας Καλαβρύτων, έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να σμίξουν στη  γενέθλια γη, να συναντήσουν παλιούς  γνώριμους και συμπατριώτες, να αναπολήσουν  όμορφες στιγμές από τον τόπο τους και να συμμετέχουν σ’ ένα  μοναδικό πατροπαράδοτο γλέντι.

Το μαγευτικό τοπίο της ορεινής Αχαΐας, το Καλαβρυτινό κέφι, οι εκατοντάδες ψητές γουρνοπούλες, και το κρασί που έρεε άφθονο, ήταν τα κύρια συστατικά της επιτυχίας και των φετινών εκδηλώσεων.

Ιδιαίτερα ξεχωριστή  στιγμή στη μεγάλη αυτή γιορτή αποτέλεσε  η βράβευση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. Αμβρόσιου για την πολυετές ποιμαντορικό του έργο και την κοινωνική του προσφορά και δράση.

ΣΤΗ ΛΥΚΟΥΡΙΑ

Το πρόγραμμα των  εκδηλώσεων «άνοιξε» την Τετάρτη 17 Αυγούστου στη Λυκούρια, εκεί όπου στο γήπεδο, στήθηκε μια ανεπανάληπτη παραδοσιακή γιορτή. Ήταν η τρίτη φορά που η Λυκούρια φιλοξένησε μία τόσο μεγάλη εκδήλωση, σε συνεργασία με το Σύλλογο Λυκουριωτών, ο οποίος προσέφερε τα μέγιστα στη διοργάνωση.

Στις εκδηλώσεις στη  Λυκούρια συμμετείχαν οι «φιλοξενούμενοι» Σύλλογοι.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί  από τους επισήμους. Συγκεκριμένα, απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γ. Λαζουράς, ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Αθ. Φραντζής, οι πρόεδροι των Συλλόγων Λυκουριωτών Κων. Τσούτσας και Αθήνας Σωκράτης Μούσιος και ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Γ. Κοσμάς. Ο κ. Λαζουράς, εξήραν το έργο και την προσφορά του Παγκαλαβρυτινού, αναφερόμενοι με ιδιαίτερα θερμά λόγια στον ιστορικό σύλλογο και τις προσπάθειες που καταβάλει για τη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και παράδοσης. Αμέσως μετά, έγινε η απονομή αναμνηστικών στις ξένες χορευτικές αντιπροσωπείες που πήραν μέρος στην εκδήλωση, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Λυκουριωτών κ. Τσούτσα, ενώ ακολούθως ξεκίνησε το παραδοσιακό γλέντι με ελεύθερο χορό για όλους, υπό τους ήχους δημοτικής μουσικής μέχρι πρωίας. Στην εκδήλωση που  έγινε παρουσία 2.000 και πλέον ατόμων συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αχαΐας, Ν. Νικολόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γ. Λαζουράς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Χουλιάρας, οι Αντιδήμαρχοι Γ. Παπακανέλλος και Ευθ. Φλωγεράς και πολλοί άλλοι.

ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ

Οι εκδηλώσεις του  10ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος συνεχίστηκαν την Πέμπτη 18 Αυγούστου στη Δάφνη. Το πρωί οι χορευτές από τα «φιλοξενούμενα» συγκροτήματα επισκέφθηκαν αξιοθέατα της περιοχής, όπως το φαράγγι του Βουραϊκού, ενώ από νωρίς το απόγευμα όλα ήταν έτοιμα στην κεντρική πλατεία για τη μεγάλη εκδήλωση.

Στις 7 το απόγευμα τα χορευτικά με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης και με πατινάδα συνοδεία λαϊκών παραδοσιακών μουσικών, στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης έφθασαν στην κεντρική πλατεία. Εκεί ο πρώην Δήμαρχος Παΐων, αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, Κώστας Ασημακόπουλος υποδέχτηκε τους χορευτές, απευθύνοντας ένα θερμό καλωσόρισμα. Οι χορευτές από τους Συλλόγους Ξηροποτάμου Δράμας, Κυπαρισσίας  Ηλείας Καβασίλων Ημαθίας, Γυναικών Δωριοίων Μεσσηνίας, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου  Ζαχάρως Ηλείας, του Μουσικοχορευτικού Ομίλου Διδυμοτείχου και των Συλλόγων Μανεσιωτών, Λυκουριωτών, Κερτεζητών και δυο τμήματα του Παγκαλαβρυτινού, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και ακολούθησαν χαιρετισμοί των επισήμων. Ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθ. Φραντζής ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση των εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και ο Διευθυντής του Κ.Υ. Κλειτορίας, Δρ Νίκος Ραζής ο οποίος προσέφερε και τις πολύτιμες ιατρικές του συμβουλές.

Στο πλαίσιο της  εκδήλωσης τιμήθηκε για την πολύχρονη  προσφορά του στον τόπο, ο πρώην Δήμαρχος Δάφνης, Κώστας Σπηλιόπουλος.

Η βραδιά έκλεισε  με χορό ελεύθερο για όλους, με το δημοτικό συγκρότημα του Γ. Δαλιάνη.

Στην εκδήλωση που  έγινε παρουσία 2.000 και πλέον ατόμων συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο οι Αντιδήμαρχοι Γ. Παπακανέλλος και Ευθ. Φλωγεράς και πολλοί άλλοι.

ΣΤΗΝ  ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 19 Αυγούστου έφθασαν στην Κλειτορία και άλλα χορευτικά συγκροτήματα που είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Εκατοντάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα  έδωσαν… ζωή στο πέρασμά τους.

Αφού επισκέφθηκαν τα αξιοθέατα του Δήμου Κλειτορίας, το απόγευμα οι χορευτές, ντυμένοι με τις  παραδοσιακές τους ενδυμασίες και κρατώντας  τα λάβαρά τους, με προπομπό τέσσερις φουστανελοφόρους καβαλάρηδες ξεκίνησαν από τη μια άκρη της γραφικής κωμόπολης και διασχίζοντας τα σοκάκια έφτασαν στην κεντρική πλατεία.

Εκεί τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γ. Λαζουράς και ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής, οι οποίους τους καλωσόρισαν και τους ευχαρίστησαν για τη συμμετοχή τους.

Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση της Κλειτορίας, συμμετείχαν τα χορευτικά των Συλλόγων Αγ. Δημήτριου Ορχομενού Βοιωτίας, Ξηροποτάμου Δράμας, Καβασίλων Ημαθίας, Γυναικών Δήμου Δωρίου από τη Μεσσηνία, ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος «ΟΡΦΕΑΣ» από το Διδυμότειχο, η Λαογραφική Εστία από την Τρίπολη, ο Μουσικοχορευτικός και Λαογραφικός Όμιλος από την Ιτέα, αλλά και τα Καλαβρυτινά χορευτικά από τη Λυκούρια  το Μάνεσι και την Κέρτεζη και φυσικά οι χορευτές του Παγκαλαβρυτινού.

Το πρόγραμμα των  εκδηλώσεων άνοιξε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών, ενώ αμέσως μετά έγιναν χαιρετισμοί από τους επισήμους. Ιδιαίτερα ξεχωριστή και σημαντική στιγμή στην εκδήλωση ήταν η βράβευση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου, ο οποίος ανακηρύχθηκε και επίτιμο μέλος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.

«Τιμούμε τον άξιο ποιμενάρχη με την πολυσχιδή παιδεία, θεολογική και κλασική, ο οποίος από της ενθρονίσεώς του συνεχίζει με την ποιμαντική, κοινωνική και συγγραφική του δράση, να είναι πολύτιμος δάσκαλος και στους μεγαλύτερους αλλά και στους μικρότερους. Ο Σεβασμιώτατος δραστήριος και αεικίνητος, διαρκώς αγωνίζεται να υπερβεί το πεδίο των λόγων, διότι γνωρίζει πως τον κληρικό τον κάνει η ποιμαντική και κοινωνική του δράση, η ευλάβεια, η ταπεινότητα, η σωφροσύνη και η προσέγγιση της ψυχής του συνανθρώπου, που με λόγια και έργα αγάπης, θα γαληνέψουν την λυπημένη ψυχή του.

Ο λόγος του απλός, ουσιαστικός, πειστικός, τεκμηριωμένος, γλαφυρός και διεισδυτικός, χωρίς  αφόρητους ρητορισμούς, συμβουλεύει  όλους μας και ιδιαίτερα τη νεολαία, να μείνουμε μακριά από το απατηλό φως και τον ήχο των σημερινών σειρήνων και να γυρίσουμε πίσω στις ρίζες μας και σε ότι μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, σύγχρονοι και παλαιότεροι, που είναι η αγάπη για την πατρίδα και η Ελληνοχριστιανική πίστη», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Π.Σ. αναφερόμενος στη σπουδαία ποιμαντική και κοινωνική προσφορά του κ.κ. Αμβροσίου. Ο κ. Φραντζής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κοινωνικό έργο του Μητροπολίτη, εκφράζοντας εκ μέρους όλου του λαού δημόσια τις ευχαριστίες, το θαυμασμό και την αγάπη του. Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος λαμβάνοντας τον λόγο, συνεχάρη τα μέλη του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου για τις δραστηριότητές τους και τα μέλη των συγκροτημάτων για την άψογη, επιτυχημένη  και όμορφη παρουσία τους στις εκδηλώσεις. Βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε τους φορείς για την τιμητική διάκριση που του έγινε, κάνοντας δεκτή την απόφαση του Π.Σ. να γίνει επίτιμο μέλος.

Στη συνέχεια έγινε  ανταλλαγή αναμνηστικών με τους συλλόγους  που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

Στην εκδήλωση που  έγινε παρουσία 4.000 και πλέον ατόμων συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι Σεβασμιώτατοι.. Μητροπολίτες Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος και Βρεσθένης κ.κ. Θεόκλητος, οι βουλευτές Αχαΐας, Αθ. Παπαδόπουλος, Ανδρ. Τριανταφυλλόπουλος και Ν. Νικολόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων Γ. Παπακανέλλος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο Ευαγγελία Δουβή

και πολλοί άλλοι. Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι μέχρι πρωίας.

ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Τη «σκυτάλη» πήραν  το Σάββατο 20 Αυγούστου τα ιστορικά Καλάβρυτα. Το πρόγραμμα  ξεκίνησε νωρίς το πρωί με επίσκεψη- προσκύνημα στον τόπο εκτέλεσης των Καλαβρυτινών, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τις 13 Δεκεμβρίου του 1943 και τέλεση τρισάγιου και σχετική ομιλία από τον Αρχιερατικό επίτροπο Καλαβρύτων π. Γεώργιο Μπίρμπα, κατάθεση στεφάνων, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Το απόγευμα οι χορευτές συγκεντρώθηκαν με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους στην πλατεία  Χελμού και στη συνέχεια πραγματοποίησαν  «πατινάδα» με τη συνοδεία λαϊκών παραδοσιακών μουσικών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προς την κεντρική πλατεία.

Όταν οι αντιπροσωπείες έφθασαν στην κεντρική πλατεία, έγινε  η παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα συγκροτήματα των Συλλόγων Ξηροποτάμου Δράμας, Καβασίλων Ημαθίας, Αγ. Δημήτριου Ορχομενού Βοιωτίας, Γυναικών Δήμου Δωρίου από τη Μεσσηνία, Μουσικοχορευτικού Ομίλου ΟΡΦΕΑΣ από το Διδυμότειχο, Λαογραφική Εστία από την Τρίπολη, Μουσικοχορευτικού και Λαογραφικού Ομίλου Ιτέας, Σκάλας Λακωνίας, Ζευγαρακίου Αιτωλοακαρνανίας, Θήβας, τον Θεατρικό όμιλο «Πάνος Μίχος», των Καλαβρυτινών Συλλόγων Λυκούριας, Μανεσίου και Κέρτεζης και φυσικά του Παγκαλαβρυτινού.

Στη συνέχεια έγινε το επίσημο καλωσόρισμα από το Δήμαρχο Καλαβρύτων Γεώργιο Λαζουρά και τον πρόεδρο του  Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.

Μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό, ο Αχαιός Υφυπουργός Άμυνας, Κώστας Σπηλιόπουλος, η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου- Μπάστα, ο Διευθυντης του τηλεοπτικού Σταθμού Super B και πολλοί άλλοι.

«Είναι η δεύτερη φορά που αυτή η μεγάλη γιορτή πραγματοποιείται στα πανέμορφα Καλάβρυτα, γενέτειρα σπουδαίων προσωπικοτήτων, της αρχαίας, αλλά και νεότερης ιστορίας τους», τόνισε ο κ. Φραντζής στο σύντομο χαιρετισμό του και ευχήθηκε και του χρόνου.

Ακολούθησε ανταλλαγή  αναμνηστικών με τους συλλόγους που  συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Η βραδιά έκλεισε  με χορό ελεύθερο για όλους, με το δημοτικό συγκρότημα του Γ. Δαλιάνη.

ΣΤΗΝ  ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ

Οι εκδηλώσεις του  10ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος έκλεισαν την Κυριακή 21Αυγούστου, με εκκλησιασμό μετ’ αρτοκλασίας στην ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας, ενώ ακολούθησε ξενάγηση των ξένων αντιπροσωπειών στο μουσείο του μοναστηριού.

Στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα

Στην Κλειτορία

Στην Κλειτορία

Στην Κλειτορία

Στη Λυκούρια

Στη Λυκούρια

Στη Λυκούρια

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View