Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σιγοκαίει η "καρκινογόνα" φωτιά στην Ξερόλακκα-ΤΕΕ: "Κίνδυνος για περιβάλλον & κατοίκους"

Σιγοκαίει η "καρκινογόνα" φωτι...

Οι κάτοικοι θα ζητήσουν την παρέμβαση εισαγγελέα προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ

17.05 Στην Ξερόλακκα παραμένουν δυο οχήματα της πυροσβεστικής που προσπαθούν να κατασβέσουν όλες τις εστίες της φωτιάς που εκδηλώθηκε στο σκουπιδότοπο χθες βράδυ. Το έργο των πυροσβεστών ωστόσο είναι δύσκολο εξαιτίας των τόνων σκουπιδιών.

14:45 Η φωτιά στον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής όσο και την υγεία των κατοίκων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Αθανάσιο Γιανναδάκη. Ο κ. Γιανναδάκης σε ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να λάβουν άμεσα μέτρα προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις. Αναλυτικά τονίζει:

«Η πόλη των Πατρών βρίσκεται αντιμέτωπη με την σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση που έχει προκληθεί από την εκδήλωση πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας.

Δυστυχώς, οι συνεχείς παρεμβάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου που αναδείκνυαν τον κορεσμό και την ανάγκη αποκατάστασης του υφιστάμενου κυττάρου του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας δεν εισακούστηκαν από τις αρμόδιες αρχές με αποτέλεσμα, σήμερα, να βρισκόμαστε όλοι μπροστά στην εξέλιξη ενός φαινομένου που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής όσο και την υγεία των κατοίκων.

Οι ευθύνες των υπευθύνων είναι ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει την Οργανωμένη Πολιτεία, όμως αυτή τη στιγμή προέχει η άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου και η συνεχής παρακολούθηση του, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του.

Σε αυτή την κατεύθυνση το Τεχνικό Επιμελητήριο καλεί τις αρμόδιες αρχές σε:

1.   Άμεση ενίσχυση του μηχανισμού πυρόσβεσης ακόμα και με τη συμμετοχή ιδιωτικών συνεργείων τα οποία θα συμβάλουν στην επιχωμάτωση των εστιών όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

2.   Άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών της Πολιτικής Προστασίας για την αναλυτική καταγραφή των επιπτώσεων του φαινομένου στην ευρύτερη περιοχή μέσω μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την ενημέρωση της Πατραϊκής κοινωνίας για τα μέτρα περιβαλλοντικής και ατομικής προστασίας που πρέπει να ληφθούν.

3.   Άμεση ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας του ΧΥΤΑ

4.   Άμεση αποκατάσταση του υπάρχοντος κυττάρου στις περιοχές που δε γίνεται χρήση και υιοθέτηση των προτάσεων του ΤΕΕ για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

5.   Μόνιμη παρακολούθηση της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα για διάστημα τουλάχιστον ενός εξαμήνου, ώστε να καταγράφεται τυχόν επιβάρυνση του.»

12:10 Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας. Η φωτιά συνεχίζεται να σιγοκαίει περά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οι οποίοι έχουν πλέον την βοήθεια σκαπτικών μηχανημάτων.

Η συνδρομή τους κρίθηκε απαραίτητη με στόχο να «χώσουν» την φωτιά σε βάθος. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις πάντως παραμένουν σε επιφυλακή καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει κατά πόσο, με την συμβολή του καιρού, θα ξανά φουντώσει. Πάντως αυτή την στιγμή έχει περιοριστή στον χώρο του ΧΥΤΑ και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο πυκνός καπνός που έχει καλύψει την ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από ειδικούς επιστήμονες "καρκινογόνα". Μάλιστα οι επιστήμονες προτρέπουν τους πολίτες είτε να εγκαταλείψουν την περιοχή είτε να κλειστούν στα σπίτια τους για να μην αναπνέουν τις βλαβερές ουσίες που εκλύονται στο περιβάλλον.

9:30 Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες η φωτιά που ξέσπασε στο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έδιναν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες και εξακολουθούν ακόμα.

Την ίδια ώρα κάτοικοι της περιοχής ετοιμάζονται να ζητήσουν την παρέμβαση του Εισαγγελέα, ενώ καταγγέλλουν ότι η κατάσταση είναι αφόρητη, σε σημείο που δεν μπορούν να αναπνεύσουν. "Είναι μια από τις μεγαλύτερες φωτιές που έχουν εκδηλωθεί ποτέ στο χώρο της Ξερόλακκας.

Η κατάσταση είναι αποπνικτική. Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Εδώ υπάρχουν άνθρωποι ακόμα και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα. Τι άλλο πρέπει να παθουμε για να κλείσει η Ξερόλακκα;" δηλώνει στο www.thebest.gr o Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Άνω Συχαινών Γιώργος Βασιλόπουλος.

Μάλιστα ο κ. Βασιλόπουλος τονίζει ότι οι κάτοικοι σήμερα θα ζητήσουν από τον Εισαγγελέα να παρέμβει, προκειμένου να κλείσει η Ξερόλακκα, ενώ θα καταθέσουν και μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες κατοίκων, η φωτιά είχε τρεις ταυτόχρονες εστίες και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε, ενώ ο καπνός, όπως καταγγέλλεται, έχει επεκταθεί σε σημαντικό τμήμα της πόλης και έχει φτάσει μέχρι το Δρέπανο και τα Αραχωβίτικα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις