Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Από "κρησάρα" θα περάσουν όλες οι αναπηρικές συντάξεις

Από "κρησάρα" θα περάσουν όλες...

Επαναξιολόγηση από τον Σεπτέμβριο

Για επαναξιολόγηση από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα καλεί το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) όσους λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις χωρίς να έχουν μόνιμη ανικανότητα. Στόχος της νέας διαδικασίας είναι ο περιορισμός των αναπηρικών συντάξεων στο 10% των καταβαλλόμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία, έναντι 14% που είναι σήμερα κατά μέσον όρο. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές της χώρας το ποσοστό αυτό φτάνει το 25%-28%.

Με τη νέα διαδικασία, όπως μεταδίδει το vima.gr, θα καθοριστεί το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη για όλα τα Ταμεία και για το Δημόσιο με εκατοστιαία αναλογία σε έναν Ενιαίο Κανονισμό Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας.

Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του ΙΚΑ, το οποίο θα εξασφαλίσει ενιαία υγειονομική κρίση για τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων.

Στο Κέντρο θα υπάγεται ειδικό σώμα 1.000 ιατρών υγειονομικών επιτροπών αναπηρίας, το οποίο θα λειτουργεί σε 55 σημεία πανελλαδικώς (υποκαταστήματα ΙΚΑ). Οι γιατροί θα αξιολογούνται από επταμελή επιτροπή και, ανά εξάμηνο, θα επιλέγονται με κλήρωση όσοι θα συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές και θα αποφασίζουν το ποσοστό αναπηρίας για σύνταξη και το ποσοστό αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις για τις οποίες απαιτείται προηγούμενη γνωμάτευση.

Για το αδιάβλητο των κρίσεων, η κλήρωση θα διεξάγεται την ίδια ημέρα της συνεδρίασης της υγειονομικής επιτροπής. Από τις επιτροπές θα περάσουν όσοι δεν έχουν μόνιμη ανικανότητα (με βάση το νόμο που καθορίζει τις ασθένειες) και όσοι εισπράττουν αναπηρικές που έχουν θεωρηθεί οριστικές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις