Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Η αύξηση, από αύριο, του επιτοκίου της ΕΚΤ κάνει ακριβότερα τα δάνεια στην Ελλάδα

Η αύξηση, από αύριο, του επιτοκίου της Ε...

Περαιτέρω πιέσεις γαι όλους τους δανειολήπτες

Περαιτέρω πιέσεις εκτιμάται ότι θα δεχθεί μεγάλος αριθμός δανειοληπτών με την αναμενόμενη, αύριο Πέμπτη, αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πού παραμένει στο 1% για δύο σχεδόν χρόνια, η οποία θα συμπαρασύρει αυτόματα προς τα πάνω όλα τα επιτόκια δανείων που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο αυτό. Ειδικότερα, η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα δημιουργήσει ανησυχίες, ιδιαίτερα σε όσους έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο που είναι συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ, που σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών αποτελούν το 35%-40% περίπου της συνολικής στεγαστικής πίστης και ανέρχονται σε 25-32 δισ.ευρώ για το σύνολο των δανείων της αγοράς.

Στην περίπτωση που το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ αυξηθεί κατά 0,25%, για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, με χρονική διάρκεια 20 ετών που μέχρι σήμερα είχε επιτόκιο 3,75% και δόση 593 ευρώ, το επιτόκιο θα αυξηθεί αυτόματα στο 4% και η δόση στα 606 ευρώ. Μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις στη μηνιαία δόση για δάνεια 200.000 ευρώ κοκ. Παράλληλα με τις εισοδηματικές μειώσεις που έχει δεχθεί μεγάλος αριθμός δανειοληπτών, ειδικότερα υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, εκτιμάται σύμφωνα με συγκλίνουσες τραπεζικές εκτιμήσεις ότι ένας σημαντικός αριθμός τραπεζικών πελατών που σήμερα αποπληρώνουν οριακά τις δόσεις θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες.

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες εξακολουθούν να δίνουν έμφαση στον τομέα εργασιών που συνδέεται με τις αναδιαρθρώσεις δανείων που έχουν χορηγήσεις στην πελατεία τους τόσο στην λιανική τραπεζική (στεγαστική και καταναλωτική πίστη) όσο και στις επιχειρήσεις. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι τραπεζίτες, δεν περιμένουν την στιγμή που ο πελάτης τους θα βρεθεί στο "κόκκινο" και εν θα μπορεί να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις του που έχει αναλάβει έναντι του τραπεζικού συστήματος, αλλά τον προσεγγίζουν όταν εντοπίζουν τα πρώτα σημάδια με προτάσεις αναδιάρθρωσης. Έτσι μειώνεται η μηνιαία επιβάρυνση και ο πελάτης είναι σε θέση να συνεχίσει να αποπληρώνει κανονικά τις δόσεις του.

Γενικότερα, πάντως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) παρατηρείται αύξηση του κόστους δανεισμού σε όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων, με εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια, καθώς οι τράπεζες προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά