Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

"Κουφές" ιστορίες στην Ποικίλη Στοά

"Κουφές" ιστορίες στην Ποικίλη Στοά

Ένα βιβλίο «όχι στην περιθωριοποίηση»

Μία διαφορετική παρουσίαση βιβλίου πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 12 Μαρτίου το βράδυ στην Ποικίλη Στοά που συγκέντρωσε αρκετό κόσμο. Επρόκειτο για το βιβλίο της Σοφίας Κολοτούρου, ιατρού κυτταρολόγου στο επάγγελμα με τίτλο «Κουφός είσαι ρε, δεν ακούς, κουφές ιστορίες καθημερινής τρέλας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ.

Η διαφορετικότητα και το ενδιαφέρον της βραδιάς ήταν ακριβώς η ίδια η συμπαθής συγγραφέας, η οποία είναι μεταγλωσσική κωφή, δηλαδή μπορεί να μιλήσει ωστόσο δεν ακούει καθόλου. Όπως ανέφερε ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας, εκ των ομιλητών της εκδήλωσης, το γεγονός ότι δεν ακούει, δεν στάθηκε εμπόδιο στην Σοφία Κολοτούρου η οποία και επέλεξε να μιλάει ανοιχτά για την απώλεια της ακοής και την όλη εμπειρία της.

«Η Σοφία Κολοτούρου έδειξε με το χιούμορ της στο βιβλίο “Κουφός είσαι ρε” την ανάγκη να μπορείς να αντέξεις και να προχωράς μπροστά χωρίς να χάνεις τον στόχο σου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας προσθέτοντας ότι γνώρισε τη συγγραφέα από τα βιβλία της και τα κείμενα της στο ιντερνέτ και κυρίως από τα ποιήματα της. «Υπάρχει μία διάχυτη διάθεση απομόνωσης που την ωθεί να γράφει στίχους με το μυαλό της, πάντως και χωρίς πρόβλημα στην ακοή της την μοναξιά του ποιητή δεν θα γλύτωνες», είπε με νόημα ο κ. Τσαρδάκας.

Ο Πέτρος Ψωμάς υπογράμμισε ότι η προσπάθεια της Σοφίας Κολοτούρου αποτελεί ένα ηχηρό όχι στην περιθωριοποίηση, μετατρέποντας την αδυναμία της σε προσόν και εξωτερικεύοντας με χιούμορ και ρεαλισμό τα προσωπικά της βιώματα.

«Μας καλεί γλυκά να μπούμε στο ρόλο της γράφουσας ευαισθητοποιώντας μας για ένα πλήθος κουφών θεμάτων, καταστάσεων και συμπεριφορών. Κι όλα μέσα από ένα βιβλίο με σύντομες, αυτόνομες ιστορίες, με καλοδιορθωμένα και καλοτυπωμένα κείμενα», σημείωσε στην εισήγηση του ο κ. Ψωμάς.

Ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος των εκδόσεων «Το Δόντι» Ανδρέας Τσιλίρας ανέφερε με τη σειρά του ότι το βιβλίο της Σοφίας Κολοτούρου δεν είναι ούτε ένα δοκίμιο ούτε μυθιστόρημα και προσωπικό ημερολόγιο αλλά αποτελεί μία έγγραφη γνωριμία με ένα καινούριο φίλο μαθαίνοντας τα χόμπι, τα πάθη και τις εμμονές του. Επίσης τόνισε ότι η συγγραφέας δεν έχει καμιά ειδική ικανότητα όπως επικράτησε να λέγεται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Ούτε πετάει σαν τον σούπερμαν, ούτε βεντουζώνεται σαν τον σπάιντερμαν», είπε με χιούμορ ο κ. Τσιλίρας για να προσθέσει ότι η μεταγλωσσική κώφωση είναι μία αναπηρία που δεν αναγνωρίζεται ευρέως από την πολιτεία καθώς και ότι οι ιστορίες της Σοφίας καλό θα ήταν στο μέλλον να αποτελέσουν μέρος της σχολικής διδακτέας ύλης.

Η ίδια η συγγραφέας που έχει επιλέξει να μην επικοινωνεί με τη νοηματική γλώσσα την οποία και δεν έχει διδαχθεί αλλά να διαβάζει τα χείλη του συνομιλητή της, μας εξομολογήθηκε ότι «εγώ πάντα μίλαγα, απλά δεν ακούω καθόλου, μπορώ με καλό φωτισμό και όταν ο άλλος μιλάει αργά να τον καταλαβαίνω κοιτάζοντας τα χείλη του. Πολλές φορές στο δρόμο μπορεί να σε σπρώξει κάποιος για να κάνεις άκρη να περάσει ή να σου κορνάρει ένα αυτοκίνητο καθώς δεν σκέφτονται και δεν καταλαβαίνουν ότι εσύ μπορεί να μην ακούς και να μην αντιλαμβάνεσαι τι συμβαίνει γύρω σου».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιάννης Ζησιμόπουλος ενώ παρών ήταν και ο Σπύρος Δερβενιώτης γνώριμος μας από το «9» της Ελευθεροτυπίας ο οποίος έκανε τα σκίτσα του βιβλίου. «Αυτό που έκανα ήταν να μεταφράσω σε εικόνες τα λόγια της Σοφίας», ανέφερε.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακούστηκε και το τραγούδι «Μήνυμα στο μπουκάλι» όπου τους στίχους έχει γράψει η Σοφία Κολοτούρου και τη μουσική ο BD Foxmoor των Active Member.

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture