Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι φέτος στην Κριτική επιτροπή των Καννών - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι φέτος στην Κριτ...

Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Μεξικανός Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου

Ο Μεξικανός βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου και τα μέλη της κριτικής επιτροπής του 72ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ανάμεσα στα οποία είναι και ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος, έδωσαν την πρώτη επίσημη Συνέντευξη Τύπου του φετινού Φεστιβάλ. Όπως αναφέρει το σάιτ flix.gr που ήταν εκεί, τέσσερις άντρες και τέσσερις γυναίκες δημιουργοί απαρτίζουν την Κριτική Επιτροπή της 72ης διοργάνωσης, σε μία σαφή πρόθεση και απόφαση των ιθυνόντων των Καννών για ισότιμη αντιπροσώπευση των δύο φύλων στον μεγαλύτερο κινηματογραφικό θεσμό της Ευρώπης και ίσως και παγκοσμίως.

Τα μέλη είναι η Κέλι Ράιχαρντ, μία από τις μεγαλύτερες εκπροσώπους του Αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά, που είπε την ατάκα «προσμονώ την εποχή που δε θα είμαι μία γυναίκα σκηνοθέτης αλλά απλώς μία σκηνοθέτης» & η Ιταλίδα σκηνοθέτις Αλίτσε Ρορβάχερ που είπε, «ναι, αλλά αυτή η ώρα δεν έχει έρθει ακόμα για αυτό και είναι χαρά και τιμή μου να είμαι ανάμεσα και σε γυναίκες σε αυτή την κριτική επιτροπή, γιατί αυτό σημαίνει ότι εκπροσωπούμαστε...»!

Ακόμα την Κριτική επιτροπή αποτελούν ο Γιώργος Λάνθιμος της «Ευνοούμενης», η πιτσιρίκα Αμερικανίδα ηθοποιός Ελ Φάνινγκ που την είδαμε στο μουσικό φιλμ «Teen spirit» (παίζεται και στην Πάτρα στα Odeon Veso Mare), ο Πολωνός Πάβελ Παβλικόφσκι του «Ψυχρού πολέμου», η Αφρικανή ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Μαϊμούνα Ν' Ντιάγιε, ο γιουγκοσλαβικής καταγωγής Γάλλος κομίστας Ένκι Μπιλάλ και ο σκηνοθέτης Ρομπέν Καμπιγιό του συγκλονιστικού & τολμηρού φιλμ «120 Χτύποι το λεπτό».

Το 72ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 14 ως και τις 25 Μαΐου 2019. Ο Μεξικανός και δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθεσίας Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, ως Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής φέτος δήλωσε: «είμαι ενθουσιασμένος που είμαστε όλοι τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας, γιατί αυτό σημαίνει ότι η διαφορετικότητα κερδίζει».

Ο Γιώργος Λάνθιμος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, θυμήθηκε το 2009 όταν είχε πρωτοέρθει στις Κάννες με τον «Κυνόδοντα» και τότε έφυγε με το βραβείο του τμήματος «Un Certain Regard – Ένα Κάποιο Βλέμμα» ενώ μετά έφτασε έως την Οσκαρική υποψηφιότητα της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

«Πέρασαν 10 χρόνια ήδη; Όταν παρουσίαζα με τρεμάμενη φωνή τον "Κυνόδοντα" δεν ήξερα τι σημαίνει ακριβώς το Φεστιβάλ Καννών. Δεν είχα ποτέ μία τέτοιου είδους εμπειρία για να συγκρίνω. Σίγουρα λοιπόν, η τελευταία δεκαετία ήταν ένα πολύ μεγάλο ταξίδι για μένα. Βέβαια, και στα χρόνια που ακολούθησαν, το άγχος, το βάρος, το τρέμουλο δεν έφυγαν ποτέ, με ακολουθούσαν σε κάθε νέα ταινία. Για αυτό και είμαι πολύ χαρούμενος κι εξαιρετικά ανακουφισμένος που φέτος επισκέπτομαι το φεστιβάλ από αυτή την τιμητική θέση: να δω ταινίες συναδέλφων κι όχι να παρουσιάσω τις δικές μου...».

Ο Γιώργος Λάνθιμος αναφέρθηκε και στο γιατί είναι αναγκαίο να κοιτάς το σινεμά και από τα μάτια των άλλων.

«Υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση και μία μεγάλη ευθύνη για το πώς βλέπουμε ταινίες. Πώς μπορεί κανείς να παραμείνει ανοιχτός σε ότι νέο το σινεμά έχει να προτείνει. Να το δει με άλλα μάτια. Ανυπομονώ να μάθω από τους υπόλοιπους της κριτικής επιτροπής, να πάρω πράγματα από αυτούς. Γιατί οι περισσότεροι έχουμε ένα φιξαρισμένο τρόπο που κοιτάμε τα πράγματα. Όταν όμως μπαίνεις σε μία τέτοια κριτική επιτροπή που τα μέλη της έχουν τόσο διαφορετικές προσλαμβάνουσες, άλλη προϋπηρεσία, και ταυτόχρονα είναι όλοι δημιουργοί σαν και σένα, η ελπίδα είναι ότι αυτή θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να μάθεις πράγματα και να δεις το σινεμά με άλλα μάτια...».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight