Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ιασ. Φωτήλας: Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για τον κλάδο των Εμπειροτεχνών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων;

Ιασ. Φωτήλας: Ποια είναι η θέση του Υπου...

Κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή

Σε ανακοίνωση του βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Ιάσονα Φωτήλα αναφέρονται τα παρακάτω: "Η κωλυσιεργία και η αδιαφορία του Υπουργείου έχουν δημιουργήσει προβλήματα στους εμπειροτέχνες εργολάβους όσον αφορά στη διασφάλιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών ο βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας.

Οι εμπειροτέχνες εργολάβοι στηρίζουν διαχρονικά την ανάπτυξη της χώρας, αναλαμβάνοντας μικρά αλλά κρίσιμης σημασίας δημόσια έργα (αντιπλημμυρικά, οδοποιίες, χωματουργικά), για την εκτέλεση των οποίων υπάρχει περιορισμένο ενδιαφέρον από τις λοιπές εργοληπτικές επιχειρήσεις λόγω του μικρού οικονομικού αντικειμένου τους. Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθεσία έχουν καταργηθεί τα περιφερειακά μητρώα και έχει δημιουργηθεί ένα νέο μητρώο κατασκευαστών δημοσίων έργων.

Στο νόμο δεν γίνεται ρητή αναφορά ότι οι εμπειροτέχνες εργολάβοι θα μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών και θα έχουν επομένως τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν την εκτέλεση δημοσίων έργων. Επιπροσθέτως, παρά τη σειρά παρεμβάσεων του συλλόγου στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, το Υπουργείο δεν έχει εκδώσει μέχρι σήμερα εγκύκλιο, δια της οποίας να υπενθυμίζει στις αναθέτουσες αρχές του ν.4412/2016 την υποχρέωσή τους κατά τον έλεγχο δικαιολογητικών κατακύρωσης να ζητούν από τους υποψηφίους αναδόχους - εμπειροτέχνες εργολήπτες βεβαίωση από τον Π.Σ.Ε.Ε.Ε.Π.Μ. από την οποία θα προκύπτει ότι δεν έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα.

Τέλος, χωρίς να υπάρχει καμία σχετική νομοθετική ρύθμιση που να τους παρέχει τη σχετική αρμοδιότητα, ορισμένα Τεχνικά Συμβούλια αφαιρούν κατά το δοκούν εργασίες από τις βεβαιώσεις περί εγγραφής/ ανανέωσης/ αναθεώρησης στα περιφερειακά μητρώα εμπειροτεχνών εργοληπτών, χωρίς καμία απολύτως αναφορά σε νομοθετική διάταξη. Για τους λόγους αυτούς ζητείται από τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει σχετικές απαντήσεις.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για τον κλάδο των Εμπειροτεχνών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων;

 

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Εγγεγραμμένων σε Νομαρχιακά Μητρώα (Π.Σ.Ε.Ε.Ε.Π.Μ.) εκπροσωπεί τους εμπειροτέχνες εργολάβους δημοσίων έργων που είναι εγγεγραμμένοι στα υπό κατάργηση περιφερειακά μητρώα των άρθρων 105-106 του ν.3669/2008 και αριθμεί εκατοντάδες μέλη ανά την Ελλάδα. Οι εμπειροτέχνες εργολάβοι στηρίζουν διαχρονικά την ανάπτυξη της χώρας, αναλαμβάνοντας μικρά αλλά κρίσιμης σημασίας δημόσια έργα (αντιπλημμυρικά, οδοποιίες, χωματουργικά), για την εκτέλεση των οποίων υπάρχει περιορισμένο ενδιαφέρον από τις λοιπές εργοληπτικές επιχειρήσεις λόγω του μικρού οικονομικού αντικειμένου τους.

Τα εκτελούμενα από τους εμπειροτέχνες εργολάβους έργα ωφελούν ιδιαίτερα τις μικρές, τοπικές κοινωνίες και βοηθούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιφέρειας.

Με τα άρθρα 118, παρ. 25 και 119, παρ. 3 του ν.4472/2017 προβλέπεται η κατάργηση των περιφερειακών μητρώων και σχετικών με τους εμπειροτέχνες διατάξεων από το χρόνο έκδοσης του π.δ. του άρθρου 118, παρ. 20 του ίδιου νόμου. Ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπονται και στα άρθρα 83 και 377, παρ. 1 και περίπτωση 31 του ν.4412/2016.

Στη θέση των υφιστάμενων μητρώων εργοληπτών δημιουργείται νέο μητρώο κατασκευαστών δημοσίων έργων σύμφωνα με το άρθρο 118 του ν.4472/2017. Ως γνωστόν, για να είναι σε θέση να αναλάβει κανείς δημόσιο έργο θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του άρθρου 76, παρ. 2 του ν.4412/2016. Από την έκδοση του π.δ. του άρθρου 118 παρ.20 του ν.4472/2017 και έπειτα, ως εγγεγραμμένες σε αυτά τα μητρώα θα θεωρούνται όσες επιχειρήσεις είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Δημοσίων Έργων της παραγράφου 11 παρ. α’ περίπτωση Β1 του άρθρου 118 του ν.4472/2017.

Κατ' ακολουθία, μια Εργοληπτική Επιχείρηση Δημοσίων Έργων θα πρέπει πλέον να στελεχώνεται αποκλειστικά από πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών του άρθρου 118, παρ. 5 του ν.4472/2017. Σε αυτό το μητρώο θα μπορούν σύμφωνα με την παρ. 4 περίπτωση γ’ να εγγράφονται μετά από αίτησή τους «διπλωματούχοι Μηχανικοί Πολυτεχνικών Σχολών Ιδρυμάτων του Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής, μέλη του Τ.Ε.Ε., φυσικά πρόσωπα κάτοχοι τίτλων σπουδών ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής που έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος του οικείου επιμελητηρίου ή επαγγελματικού συλλόγου, πτυχιούχοι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι ασκούντες τεχνική δραστηριότητα και λοιπό εργατοτεχνικό προσωπικό».

Στο νόμο δεν γίνεται ρητή αναφορά ότι οι εμπειροτέχνες εργολάβοι θα μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών και θα έχουν επομένως τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν την εκτέλεση δημοσίων έργων. Με την υπ’ αρ. πρωτ. 35753/709/Φ2/30-05-2017 απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών συστάθηκε Ομάδα Εργασίας προς εκπόνηση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στο άρθρο 118, παρ. 20 του ν.4472/2017. Ο σύλλογος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην εν λόγω Ομάδα και θα τοποθετηθεί εκ νέου όταν γνωστοποιηθεί το τελικό προσχέδιο του υπό έκδοση π.δ. του άρθρου 118, παρ. 20 του ν.4472/2017.

Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν ακόμη καταρτισθεί τα Μητρώα του άρθρου 118 ν.4472/2017 όσον αφορά στους εμπειροτέχνες εργολήπτες και δεν γνωρίζουν την ακριβή πρόοδο που έχει σημειωθεί, παρά τα σχετικά αιτήματά τους. Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Μητρώα των πολιτικών μηχανικών είναι στο τελικό στάδιο έγκρισής τους.

Είναι σαφές ότι, σε περίπτωση έκδοσης Μητρώων που αφορούν αποκλειστικά στους μηχανικούς και όχι στους εμπειροτέχνες, θα καταστεί αναγκαία η θέσπιση νομοθετικής διάταξης περί παράτασης του χρόνου ισχύος των διατάξεων των άρθρων 105 και 106 του ν.3669/2008, έτσι ώστε να προστατευθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των εμπειροτεχνών μέχρι την έκδοση των σχετικών Μητρώων, όποτε αυτή λάβει χώρα. Παρά τις σχετικές προφορικές διαβεβαιώσεις, δεν έχουν λάβει ρητή, έγγραφη απάντηση επί του συγκεκριμένου θέματος, το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Επιπροσθέτως, παρά τη σειρά παρεμβάσεων του συλλόγου στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, το Υπουργείο δεν έχει εκδώσει μέχρι σήμερα εγκύκλιο, δια της οποίας να υπενθυμίζει στις αναθέτουσες αρχές του ν.4412/2016 την υποχρέωσή τους κατά τον έλεγχο δικαιολογητικών κατακύρωσης να ζητούν από τους υποψηφίους αναδόχους - εμπειροτέχνες εργολήπτες βεβαίωση από τον Π.Σ.Ε.Ε.Ε.Π.Μ. από την οποία θα προκύπτει ότι δεν έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα.

Αυτή η βεβαίωση συνιστά το μοναδικό αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου του γεγονότος ότι ο υποψήφιος ανάδοχος δεν έχει υποπέσει σε σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα κατά την εκτέλεση δημοσίων έργων και επομένως είναι κατάλληλος να αναλάβει την εκτέλεση μιας δημόσιας σύμβασης. Παρόλα ταύτα, οι αναθέτουσες αρχές αρκούνται σε μια υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου αναδόχου με μειωμένο αποδεικτικό βάρος. Συνέπεια αυτής της πλημμελούς εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας, τίθεται σε σοβαρή διακινδύνευση το δημόσιο συμφέρον. Αυτή η αδικαιολόγητη προχειρότητα στην εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

Τέλος, επανειλημμένα έχει γίνει αναφορά στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών το γεγονός ότι δεν τηρείται η κείμενη νομοθεσία από ορισμένα Τεχνικά Συμβούλια Περιφερειών όσον αφορά στην αφαίρεση εργασιών από τα «πτυχία» (βεβαιώσεις εγγραφής στα περιφερειακά μητρώα) των εμπειροτεχνών εργοληπτών.

Χωρίς να υπάρχει καμία σχετική νομοθετική ρύθμιση που να τους παρέχει τη σχετική αρμοδιότητα, ορισμένα Τεχνικά Συμβούλια αφαιρούν κατά το δοκούν εργασίες από τις βεβαιώσεις περί εγγραφής/ ανανέωσης/ αναθεώρησης στα περιφερειακά μητρώα εμπειροτεχνών εργοληπτών, χωρίς καμία απολύτως αναφορά σε νομοθετική διάταξη. Το πρόβλημα επιτείνεται, δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί από το Υπουργείο καμία εγκύκλιος που να ξεκαθαρίζει το ζήτημα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Συνέπεια αυτού περιορίζεται το αντικείμενο της εργασίας των εμπειροτεχνών εργοληπτών, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική επιβίωση αυτών και των οικογενειών τους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. 1. Ποιες είναι οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για την διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Εμπειροτεχνών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων;
  1. 2. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών μέχρι σήμερα ή σε ποιες σχεδιάζει να προβεί και πότε για την διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Εμπειροτεχνών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων;
  1. 3. Έχει προχωρήσει η επεξεργασία των Μητρώων των Εμπειροτεχνών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων; Εάν όχι, γιατί; Εάν ναι, πότε θα έχει ολοκληρωθεί;
  1. 4. Γιατί παρά τη σειρά παρεμβάσεων του συλλόγου το Υπουργείο δεν έχει εκδώσει εγκύκλιο δια της οποίας να υπενθυμίζει στις αναθέτουσες αρχές του ν.4412/2016 την υποχρέωσή τους κατά τον έλεγχο δικαιολογητικών κατακύρωσης να ζητούν από τους υποψηφίους αναδόχους - εμπειροτέχνες εργολήπτες βεβαίωση από τον Π.Σ.Ε.Ε.Ε.Π.Μ. από την οποία θα προκύπτει ότι δεν έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα; Προτίθεστε να προβείτε στην έκδοση εγκυκλίου που θα τους το υπενθυμίζετε;"

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις