Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η άνοιξη ήρθε στην Πάτρα κι έπονται τα... φίδια - Ο... "οφιόσαυρος" εξηγεί γιατί δεν πρέπει να πανικοβληθείτε

Η άνοιξη ήρθε στην Πάτρα κι έπονται τα.....
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Οι γνώστες μας ζητούν να μην τα σκοτώνουμε

Η άνοιξη έχει κάνει δυναμική εμφάνιση και η φύση όπως διαπιστώνουν σταδιακά όσοι επισκέπτονται σημεία της Πάτρας λίγο πιο έξω από την τσιμεντούπολη πλέον έχει αρχίσει να …ξεδιπλώνει την πρασινάδα της. Μαζί με τις μυρωδιές και την ζωντάνια της φύσης παραδοσιακά τέτοια εποχή και όσο καλοκαιριάζει, κάνουν την εμφάνισή τους και τα ερπετά.

Οι επισκέψεις μάλιστα σε σπίτια της πόλης όπου υπάρχουν αυλές και χωράφια και σε αυτοκίνητα δεν είναι λίγες. Τις δυο τελευταίες χρονιές μάλιστα η εμφάνισή τους ήταν πολύ συχνή γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις - εξαιτίας κυρίως του ελλείμματος ενημέρωσης και της φυσικής για πολλούς… απέχθειας ή φόβου προς το είδος – προκάλεσε ανησυχία.

Αυτό το έλλειμμα ενημέρωσης προσπαθεί να καλύψει εδώ και 9 χρόνια ο Σύλλογος Προστασίας Ερπετών Πάτρας. Οι άνθρωποι του συλλόγου συνεργάζονται με την αστυνομία και την πυροσβεστική και είναι οι πρώτοι που σπεύδουν όταν ειδοποιηθούν για τον εντοπισμό ενός φιδιού και την ανάγκη περισυλλογής του.

Όπως εξηγούν τα ερπετά είναι απαραίτητα για την τροφική αλυσίδα του οικοσυστήματος αφού είναι οι κυριότεροι εξολοθρευτές ποντικιών (τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά από αυτά) , ενώ δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο αν δεν ενοχληθούν από αυτόν. Στη χώρα μας υπάρχουν 23 ειδη φιδιών ( η πλουσιότερη σε ερπετοπανιδα χώρα της Ευρώπης) κι από αυτά μόνο ένα είναι δηλητηριώδες, η ελληνική οχιά η οποία απαντάται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας σε πέντε διαφορετικά είδη. Όμως ούτε από αυτή κινδυνεύουν οι έλληνες αν δεν την πατήσουν ή αν δεν πλησιάσουν πολύ κοντά.

Τα περιστατικά με δαγκώματα φιδιών είναι πάντοτε αμυντικά και στη χώρα μας σπάνια θανατηφόρα.

Στο Προάστιο της Πάτρας και συγκεκριμένα στην οδό Διοδώρου, απέναντι από το ΚΤΕΟ λειτουργεί κατόπιν συνεννόησης με σχολεία της πόλης, έκθεση ερπετών.

Στην έκθεσή οι μαθητές-επισκέπτες εκτός από τις ενημερωτικές ταμπέλες που υπάρχουν πάνω από κάθε προθήκη, με πληροφορίες για το όνομα, συνήθειες, είδη τροφής, βιότοπος και άλλες πληροφορίες γραμμένες σε πέντε γλώσσες, τυγχάνουν μιας επιπλέον ξενάγησης η οποία επικεντρώνεται κυρίως στις σχέσεις ανθρώπων – ερπετών και στο γεγονός ότι τα ερπετά είναι τα πιο χρήσιμα ζώα του πλανήτη και οι κυριότεροι ρυθμιστές του αριθμού των τρωκτικών.

Η έκθεση λειτουργεί κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους του συλλόγου προστασίας ερπετών Πάτρας «οφιόσαυρος» αποκλειστικά για σχολεία. (τηλέφωνο επικοινωνίας:6937200028

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις