Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αυτά τα κουτιά μας δίνουν γρήγορο internet και τηλέφωνο - ΦΩΤΟ

Αυτά τα κουτιά μας δίνουν γρήγορο intern...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Δείτε τις εικόνες

Οι καμπίνες (AKA KAFAO) είναι κουτιά του ΟΤΕ απ' όπου ξεκινά το καλώδιο που φθάνει στο σπίτι μας και μας δίνει τηλέφωνο και internet. Αυτά βρίσκονται σε απόσταση κάποιων εκατοντάδων μέτρων από το σπίτι του κάθε συνδρομητή. Όλα τα καλώδια του καφαο καταλήγουν στο Αστικό Κέντρο (AKA DSLAM) όπου ανήκει ο κάθε συνδρομητής.

ο ρόλος του ΚΑΦΑΟ είναι να συγκεντρώνει σε ένα σημείο τα τηλεφωνικά καλώδια όλων των κατοικιών και πολυκατοικιών στην περιφέρεια που εξυπηρετεί (συνήθως 2-3 οικοδομικά τετράγωνα). Τα καλώδια αυτά ονομάζονται F2 (Secondary Distribution Cable, Καλώδιο Δευτερεύουσας Διανομής).

Στη σύνδεση του ΚΑΦΑΟ με το Αστικό Κέντρο πλέον αντί για καλώδιο F1 χρησιμοποιείται καλώδιο οπτικών ινών (Fiber to the telecom enclosure, FTTE ή Fiber to the Cabinet, FTTC), κάτι που επιτρέπει σημαντικά υψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης στο Internet.

Αυτή ήταν η αλλαγή που επέτρεψε τη μετάβαση από το ADSL στο VDSL. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το μήκος του χάλκινου καλωδίου είναι αυτό που περιορίζει τη μέγιστη ταχύτητα και πλέον αφορά στο last mile δηλαδή στη διασύνδεση της καμπίνας με την οικία μας.

Το πόσο κοντά μας βρίσκονται οι καμπίνες νέου τύπου, έχει σημασία. Παλαιότερα δεν θα ενδιέφερε κάποιον που υπήρχαν λόγω του ότι οι διασυνδέσεις ήταν χάλκινες και υπήρχαν πολλές "μούφες" ενδιάμεσα λόγω βλαβών. Πλέον με τα νέα καφαο μπορεί να γνωρίζει κανείς εάν σε μερικούς μήνες θα έχει γρήγορο internet ή όχι. Σε αρκετές περιοχές ακόμα το internet είναι πολύ χαμηλής ταχύτητας, ενώ σε άλλες και συναρτήσει της καλωδίωσης από την καμπίνα εως την οικία είναι σχεδόν όσο παρέχεται σύμφωνα με το πακέτο του εκάστοτε συνδρομητή (όταν το καφάο απέχει <700 μ. από την οικία).

Με το κάθε σπίτι να απέχει το πολύ 300 μέτρα από το ΚΑΦΑΟ, και από εκεί και μετά να υπάρχει οπτική ίνα μέχρι το Αστικό Κέντρο, πλέον είναι εφικτές οι πρακτικές και σταθερές ταχύτητες των 50Mbps, ή των 24Mbps. Πλέον υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισης σε 100MBS και εως 200 εφόσον η περιοχή το υποστηρίζει.

Το επόμενο βήμα στην ταχύτητα (για ταχύτητες 100Mbps ή ακόμη και 1Gbps) είναι να αντικατασταθεί το last mile με οπτική ίνα, ουσιαστικά δηλαδή να έχουμε καλώδιο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home, FTTH). Φυσικά, με τον τρόπο που λειτουργούν οι οπτικές ίνες, σε αντίθεση με τα χάλκινα καλώδια, δεν χρειάζεται απαραίτητα μία οπτική ίνα για κάθε σπίτι, καθώς μία οπτική ίνα μεσω διακλάδωσης και ειδικού πολυ-κατόπτρου μπορεί να εξυπηρετήσει μία ολόκληρη πολυκατοικία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις