Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στην Επίδαυρο το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με Τσακίρογλου, Hunter, Πιατά, Γενατά, Τρικαλιώτη και Μπουρδούμη

Στην Επίδαυρο το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Πάτ...

Ο Σταύρος Τσακίρης θα ανεβάσει "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συμμετέχει φέτος στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. «Ίσως το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών», όπως σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Σταύρος Τσακίρης, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία.
Τον ομώνυμο ρόλο θα ενσαρκώσει η διεθνούς φήμης, ελληνικής καταγωγής Βρετανίδα ηθοποιός Kathryn Hunter (Κάθρυν Χάντερ). 
Ο Σταύρος Τσακίρης είδε στο πρόσωπο και την ερμηνευτική δεινότητά της τον ιδανικό Προμηθέα και έπειτα από την περσινή συνάντησή τους, η βραβευμένη με Olivier Award ηθοποιός αποδέχτηκε με θέρμη την πρόσκλησή του να ερμηνεύσει αυτό τον εμβληματικό ρόλο και μάλιστα στα ελληνικά.

Έτσι, λοιπόν, η Χάντερ θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Επίδαυρο, στις 9 και 10 Αυγούστου.
Μαζί της μια ομάδα καταξιωμένων αλλά και νέων πολλά υποσχόμενων ηθοποιών: 
Τον κεντρικό ρόλο του Αφηγητή κρατά ο πλέον εμβληματικός ηθοποιός του Αρχαίου Δράματος Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος μάλιστα έχει υποδυθεί τον Προμηθέα δύο φορές. 
Στο ρόλο του Ήφαιστου είναι ο Δημήτρης Πιατάς που για πρώτη φορά ερμηνεύει έναν τραγικό ρόλο, παρά την επανειλημμένη παρουσία του στο φεστιβάλ Επιδαύρου. 
Η Πέγκυ Τρικαλιώτη υποδύεται την Ιώ. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης στο ρόλο του Κράτους και ο Γεράσιμος Γενατάς κρατά τον ρόλο του Ωκεανού.

Τρεις από τους πολλά υποσχόμενους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς: η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωνσταντίνος Νικούλι μοιράζονται τον ρόλο του Ερμή. 
Κορυφαίος του 9μελούς χορού, το παλαιό στέλεχος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Περικλής Βασιλόπουλος
Τη μετάφραση, που έγινε ειδικά για τη παράσταση, υπογράφει ο Δημήτρης Δημητριάδης, τα σκηνικά είναι του διεθνούς φήμης γλύπτη Κώστα Βαρώτσουκαι τα κοστούμια του ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ, ο οποίος έχει «ντύσει» περισσότερες από 80 παραγωγές Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. 
Την ευθύνη για την κίνηση έχει ο Ιταλός Marcello Magni, ένας εκ των συνιδρυτών του διεθνώς γνωστού θιάσου Complicite.

Προμηθέας Δεσμώτης: Ο Άνθρωπος – Θεός των αδικημένων
Στην πέμπτη παρουσία του στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, ο Σταύρος Τσακίρης επιλέγει μια γυναίκα να ενσαρκώσει έναν αντρικό ρόλο, καθώς όπως σημειώνει «Ο Προμηθέας είναι άνθρωπος-Θεός. Ένας έκπτωτος άγγελος. Δεν είναι ούτε άντρας, ούτε γυναίκα. Είναι αυτός/αυτή που αρνήθηκε τον όποιον διαχωρισμό ανάμεσα στους ανθρώπους. Τους αγάπησε και τους υπερασπίστηκε. Θρηνεί για τη γήινη μοίρα τους, που είναι ο Θάνατος. Μια μοίρα κοινή για όλους».
Ο επιδραστικός σκηνοθέτης τοποθετεί τους ήρωές του σ’ ένα παγωμένο τοπίο, όπου δεσπόζει ένας κόκκινος στύλος. Πάνω του είναι δεμένος ο Προμηθέας και γύρω του ένας δεκαοχταμελής θίασος, με προεξέχοντα έναν αφηγητή, αναβιώνει τα πάθη του ήρωα με ελπίδα να κρατήσει ζωντανό το μύθο του. 
Ακούγονται μουσικές λαϊκές από τον Καύκασο, την Ελλάδα, την Ανατολή, αλλά και σύγχρονες. Συντεθειμένες και αυτοσχεδιαστικές, μοιάζουν με μια κιβωτό, απόηχο ενός κόσμου που επιμένει να υμνεί τη ζωή.

Ταυτότητα παράστασης
Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Σταύρος Σ.Τσακίρης 
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης 
Σκηνική εγκατάσταση: Κώστας Βαρώτσος 
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ 
Κίνηση: Marcello Magni 
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης 
Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά, Μαρία Φλωράτου

Παίζουν: Kathryn Hunter, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γεννατάς, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι. 
9μελής χορός με Κορυφαίο τον Περικλή Βασιλόπουλο.

Πρεμιέρα: 9 και 10 Αυγούστου στο Θέατρο Επιδαύρου. Περισσότερες πληροφορίες στο www.greekfestival.gr Θ’ ακολουθήσουν επιλεγμένες στάσεις σ’ όλη την Ελλάδα.

Σκηνοθετικό σημείωμα
Μια παράσταση του Προμηθέα σήμερα δεν μπορεί να είναι αλληγορία, ούτε παραβολή. Δεν μπορεί να στηρίζεται σε συμβολισμούς, ούτε να υποκύπτει στον εξωτισμό που υπαγορεύει η παρουσία Θεών ή φυσικών στοιχείων και που η φαντασία γεννάει, προσπαθώντας να εικονοποιήσει τις απαρχές του κόσμου.
Μόνο ένας Προμηθέας εξορισμένος στην ερημιά των μεγαλουπόλεων, μόνο ένας αποσυνάγωγος των σημερινών κοινωνιών μπορεί να μας συγκινήσει, περιμένοντας και αναζητώντας τη δική μας λύτρωση από το παράλογο της ύπαρξης.
Μόνο αν οι ρόλοι της Βίας και του Κράτους, των δορυφόρων του αόρατου Δία, πάρουν τη διάσταση του Φόβου, που πια εγκαταστάθηκε γύρω μας και μέσα μας, τότε η αγωνία για ζωή γίνεται δράση με νόημα κι ο Προμηθέας ένας ήρωας «χρήσιμος».
Η φωτιά που έκλεψε ο Προμηθέας είναι το φως που συνεχίζει να καίει.

Σταύρος Τσακίρης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture