Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δέκα ερωτήσεις - απαντήσεις για τους κεραυνούς- Οι ισχυρότεροι άνεμοι της τελευταίας 8ετίας τον φετινό χειμώνα

Δέκα ερωτήσεις - απαντήσεις για τους κερ...

Από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ερωτήσεις κι απαντήσεις που λύνουν τις απορίες και διαλύουν τις εσφαλμένες απόψεις σχετικά με τους κεραυνούς έδωσε η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών .

Στην Ελλάδα, τα τελευταία 18 χρόνια 32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 35 έχουν τραυματιστεί, μετά και τους τραυματισμούς στην Ακρόπολη το απόγευμα της Τετάρτης. Η μεγαλύτερη συχνότητα πτώσης κεραυνών στη χώρα μας παρατηρείται στις οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης, όπου πολλές ορεινές περιοχές δέχονται κεραυνούς περισσότερες από 20 ημέρες κάθε χρόνο.

1. Τι είναι ο κεραυνός;

Ως κεραυνός ορίζεται η ηλεκτρική εκκένωση, δηλαδή ένας γιγαντιαίος σπινθήρας, που παρατηρείται συνήθως κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Αποτελεί τη φυσική διαδικασία απομάκρυνσης του ηλεκτρικού φορτίου από τα καταιγιδοφόρα νέφη, τα οποία φορτίζονται μέσω των συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των εκατομμυρίων σωματιδίων πάγου (παγοκρύσταλλοι, χαλάζι) που περιέχουν.

Ένα βασικό μετεωρολογικό χαρακτηριστικό του καιρού το φθινόπωρο και τον χειμώνα που πέρασε, ήταν ο μεγάλος αριθμός ημερών με ισχυρούς ανέμους, κυρίως στην ανατολική και στη νότια Ελλάδα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από τους αυτόματους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου (ΕΑΑ)/meteo.

Σε περιοχές όπως η Σαμοθράκη, η Σκύρος, η Παξιμάδα Καρύστου, η Πεντέλη και το Λαύριο, ο αριθμός των ημερών με ριπές ανέμου μεγαλύτερες των 60 χιλιομέτρων ανά ώρα στο εξάμηνο Οκτωβρίου-Μαρτίου ήταν ο μεγαλύτερος της τελευταίας οκταετίας.

Σε άλλες περιοχές όπως η Νάξος και η Μονεμβασιά το σκηνικό του καιρού ήταν τέτοιο που ο αριθμός ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος της οκταετίας. Στον ανεμώδη σταθμό του ΕΑΑ/meteo στην Παξιμάδα Καρύστου, τις 110 από τις 180 ημέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν τα 60 χλμ/ώρα.

Βόρειοι, ισχυροί άνεμοι και κρύο το σκηνικού του καιρού φέτος

Εξάλλου, κατά το φετινό χειμώνα, ο μεγαλύτερος αριθμός των ημερών όπου ο καιρός παρουσίαζε ισχυρές ριπές παρατηρήθηκε με ανέμους βορείων διευθύνσεων, γεγονός που συνετέλεσε στην αίσθηση ψύχους που υπήρξε σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στη διάρκεια του Σαββάτου 20 Απριλίου, οι υψηλότερες ριπές του ανέμου κατεγράφησαν σε Ανάφη (69 χλμ/ώρα), Φουρφουρά Ρεθύμνου (68 χλμ/ώρα), Αμοργό και Κατταβιά Ρόδου (64 χλμ/ώρα), Κόρωνο Νάξου (63 χλμ/ώρα), Παξιμάδα Καρύστου, Πλακιά Ρεθύμνου και Σχοινούσα (61 χλμ/ώρα).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις