Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

STABAT MATER ΤΟΥ ΠΕΡΓΚΟΛΕΖΙ Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΝΑΟ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ "ΑΝΤΗΧΩ"

STABAT MATER ΤΟΥ ΠΕΡΓΚΟΛΕΖΙ Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ Σ...

Με σολίστ Λένα Σουρμελή & Χρύσα Πανταζοπούλου

Ένα από τα πιο γνωστά και εμβληματικά έργα της δυτικοευρωπαικής εκκλησιαστικής μουσικής, το περίφημο Stabat Mater του Ιταλού συνθέτη Giovanni Battista Pergolesi, θα παρουσιαστεί τη Μεγάλη Δευτέρα 23 Απριλίου 2019 στον Καθολικό ιερό ναό Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα στις 20.00, από τις σολίστ: Λένα Σουρμελή, Soprano - Χρύσα Πανταζοπούλου, Mezzo Soprano και τη Χορωδία "Αντηχώ" σε διεύθυνση της Μέλπως Βικάτου ενώ στο όργανο συνοδεύει η Olena Fedko.

Ο Περγκολέζι συνέθεσε το έργο τις τελευταίες 2 εβδομάδες της ζωής του κλεισμένος σε μοναστήρι της Νάπολη, άρρωστος από φυματίωση. Τελικά υπέκυψε νικημένος από τη φυματίωση στις 16 Μαρτίου 1736, σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Συνέθεσε το έργο κατά παραγγελία του μαικήνα του Δούκα του Μαναταλόνι ή πιθανότερο κατά παραγγελία μιας Ναπολιτάνικης Αδελφότητας που ήθελε να αντικαταστήσει το άλλο Stabat Mater του Αλεσσάντρο Σκαρλάττι. Συνθέτης, βιολιστής και οργανίστας που είχε σπουδάσει στο Ωδείο της Νάπολη και στη σύντομη ζωή του πρόλαβε να συνθέσει 6 όπερες και 2 κονσέρτα για φλάουτο και έγχορδα. Το αριστούργημά του, STABAT MATER, που περιγράφει τα Πάθη του Χριστού μέσα από τα μάτια της μητέρας του, βασίζεται σε ένα εκκλησιαστικό ποίημα του μεσαίωνα (13ου αιώνα) και υμνεί την Παναγία που θρηνεί τον Εσταυρωμένο Χριστό.

Το “Stabat Mater”, αυτός ο εξαιρετικός μεσαιωνικός ύμνος έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς συνθέτες σε διάφορες εποχές. Ωστόσο, η μελοποίησή του από τον Περγκολέζι- εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του όψιμου Μπαρόκ του ιταλικού νότου, είναι η πιο δημοφιλής, καθώς ξεχωρίζει για την απλότητα και την αμεσότητα του συναισθήματος. Χαρακτηριστικό του έργου του Περγκολέζι είναι ο συνδυασμός της τρυφερότητας της έκφρασης και της τελειότητας της μελωδικής γραμμής.

Το έργο αποτελείται από 12 μέρη:

1. Stabat Mater Dolorosa

2. Cuius animam genentem

3. O quam tristis et afflicta

4. Quae moerebat

5. Quis est homo

6. Vidit suum dulcem natum

7. Eja mater fons amoris

8. Fac, ut ardeat cor meum

9. Sancta Mater, istud agas

10. Fac ut portem

11. Inflammatus et accensus

12. Quando corpus morietur

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση που μας εισάγει στο κλίμα του Θείου Πάθους και της κατάνυξης της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς παρουσιάζεται στο φυσικό της χώρο, αυτό της εκκλησίας.

Διαβάστε ακόμα:

Πάτρα: 3 θρησκευτικές συναυλίες στον Καθολικό ιερό ναό

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture