Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η ανελέητη κόντρα των πιο πλούσιων Γάλλων που απέφερε 300 εκατομμύρια για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων

Η ανελέητη κόντρα των πιο πλούσιων Γάλλω...

Η κόντρα Πινό - Αρνό έρχεται από παλιά

Την ώρα που οι ανακοινώσεις για τις δωρεές των δισεκατομμυριούχων προκειμένου να γίνει η ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, έρχονταν στο φως της δημοσιότητας, επανήλθε στο προσκήνιο η διάσημη κόντρα μεταξύ του Μπερνάρ Αρνό και του Φρανσουά-Ανρί Πινό, του πλουσιότερου και του δεύτερου πλουσιότερου άνδρα στη Γαλλία.

Σύμφωνα με το Forbes, η καθαρή αξία της περιουσίας του Ενρί Πινό ανέρχεται στα 35 δισ. δολάρια ενώ του Αρνό στα 92 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Αρνό είναι επικεφαλής της LVMH – της μητρικής εταιρείας των Louis Vuitton και Sephora – και ο Πινό κατέχει τον τιμητικό τίτλο του επίτιμου προέδρου της εταιρείας Kering, που έχει τον οίκο Gucci.

Ο Φρανσουά Πινό με την σύζυγό του, την διάσημη ηθοποιό Σάλμα Χάγιεκ

Ο Φρανσουά Πινό με την σύζυγό του, την δ...

Ο Φρανσουά Πινό με την σύζυγό του, την διάσημη ηθοποιό Σάλμα Χάγιεκ

Την Τρίτη, ο ανταγωνισμός τους έφτασε σε ένα επίπεδα, όταν ανακοινώθηκε ότι ο Πινό, ο γιος του και η εταιρεία του, θα δωρίσουν 100 εκατομμύρια ευρώ στην χρηματοδότηση των ανακαινίσεων της Παναγίας των Παρισίων.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Αρνό έκανε κι αυτός μια ανακοίνωση, πως ο ίδιος, η οικογένειά του και η πολυεθνική του εταιρεία LVMH θα δωρίζουν το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση της διάσημης εκκλησίας που αποθανατίστηκε στο μυθιστόρημα του Βίκτορα Ουγκό του 1831 «Η Παναγία των Παρισίων» - μιας αιώνιας ιστορίας για την εμμονή και την ζήλια.

«Είναι σαν δύο ανταγωνιστικά αγόρια, που παίζουν με δισεκατομμύρια» είπε ο Λονγκ Νγκουέν, εκδότης μόδας στο περιοδικό Flaunt. «Οι δωρεές για την Παναγία των Παρισίων είναι οι τελευταίες σε μια μακρά σειρά. Και οι δύο διοικούν δυο διάσημους οίκους μόδας και θέλουν να είναι και οι δύο στο επίκεντρο της προσοχής» πρόσθεσε.

Ο γιος του Μπερνάρ Αρνό, Αντουάν, με την σύζυγό του, το διάσημο μοντέλο Ναταλία Βοντιάνοβα

Ο γιος του Μπερνάρ Αρνό, Αντουάν, με την...

Ο γιος του Μπερνάρ Αρνό, Αντουάν, με την σύζυγό του, το διάσημο μοντέλο Ναταλία Βοντιάνοβα

Όπως έγραψε και ο Τόμας Άνταμσον για το Associated Press: «Η φημισμένη έχθρα των Αρνό και Πινό, των οποίων τα ονόματα μοιάζουν, πηγαίνει πίσω δεκαετίες».

Ο «αδήλωτος» πόλεμος των δύο πλουσιότερων ανδρών της Γαλλίας, έφτασε στο αποκορύφωμα σχετικά με τον οίκο Gucci στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές του 2000, όταν και οι δύο διεκδίκησαν τον έλεγχο του διάσημου ιταλικού οίκου μόδας. Η 2,5 χρονών μάχη τελείωσε με τον Αρνό να πουλά τα 8 εκατομμύρια των μετοχών του στον Πινό έναντι 94 δολαρίων την κάθε μετοχή και δίνοντας το μερίδιο του στη εταιρεία.

Έκτοτε, οι δύο τους βρέθηκαν ανταγωνιστές και στον κόσμο της τέχνης, σύμφωνα με τους The New York Times. Τόσο ο Μπερνάρ Αρνό όσο και ο Ενρί Πινό έχουν μια αξιοσημείωτη συλλογή έργων τέχνης και μια επιθυμία να την επιδεικνύουν σε ανταγωνιστικά μουσεία.

Ο Μπερνάρ Αρνό ίδρυσε το ίδρυμα Louis Vuitton, το οποίο σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Frank Gehry, το 2014 για να παρουσιάσει την τεράστια προσωπική του συλλογή τέχνης στα δυτικά προάστια του Παρισιού. Ορισμένοι επικριτές το χαρακτήρισαν ως ένα έργο ματαιοδοξίας, ενώ τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν πως η τελική τιμή του υπέρλαμπρου κτιρίου κόστισε περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, ο Πινό ακολουθεί τα βήματα του Αρνό και ετοιμάζεται να ανοίξει το δικό του μουσείο σύγχρονης τέχνης, το Collection Pinault-Paris, την επόμενη άνοιξη.

Πάντως, η μεταξύ τους κόντρα έφερε συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ στο συνολικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, για την ανακαίνιση της Παναγίας των Παρισίων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight