Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Εγκαινιάστηκε η έκθεση μέσα από το φακό του Μιχάλη Δωρή -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Πάτρα: Εγκαινιάστηκε η έκθεση μέσα από τ...

Στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης στην οδό Μαιζώνος

Η Πάτρα του…χθες, ανταμώνει από το βράδυ της Τετάρτης 10 Απριλίου 2019 και για διάστημα 30 ημερών, την Πάτρα του …σήμερα, μέσα από τη φιλοξενία στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης στην οδό Μαιζώνος, της έκθεσης «Πόλισμα δόμων και πολιτισμού – Η Πάτρα πριν μισό αιώνα με τον φακό του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή».

Η έκθεση διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό - Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πατρέων και τα εγκαίνια της αποτέλεσαν ένα σημαίνον πολιτιστικό γεγονός αυτής της περιόδου, όπως προκύπτει από την μεγάλη προσέλευση Πατρινών και επισκεπτών.

Μέσα από την έκθεση επιχειρείται να αναδειχθούν ιστορικές και λαογραφικές παράμετροι, έτσι όπως απορρέουν από τα επιβλητικά κτίρια της Πάτρας, τα οποία επιβίωσαν και τις λεπτομέρειές τους, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί εξαιρετικά από το φακό του Μιχάλη Δωρή.

Με αφορμή την πραγματοποίηση των εγκαινίων, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα προς τιμήν του αείμνηστου Μιχάλη Δωρή, στην κόρη του Κατερίνα, ενώ στο σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε τις ευχαριστίες του εκ μέρους της πόλης στην οικογένεια Δωρή για την παραχώρηση του αρχείου, τονίζοντας πως είναι μεγάλη χαρά για το Δήμο που υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Μιχάλης Δωρή, οι οποίοι πέρασαν , έζησαν και δούλεψαν στην πόλη και άφησαν πίσω τους μια παρακαταθήκη, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα ένα υλικό, μέσα από το οποίο αποτυπώνεται μία άλλη περίοδος.

Ο Δήμαρχος Πατρέων ανέφερε πως δεν είναι μόνο το φωτογραφικό υλικό που δείχνει κάτι από την πόλη, αλλά μέσα από αυτό έρχεται στην επιφάνεια η ψυχή του Μιχάλη Δωρή, γιατί η φωτογραφία έχει ψυχή. Μέσα από αυτό το υλικό – είπε ο Δήμαρχος της Πάτρας – έχουμε τη δυνατότητα να γυρίζουμε δεκαετίες πίσω και να βλέπουμε πως ήταν η πόλη μας , τις αντιθέσεις της, την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την πορεία των πραγμάτων, καθώς έναντι του χρήματος και της δήθεν αξιοποίησης, χάθηκε η ομορφιά και ζούμε σε ένα άλλο περιβάλλον.

Ο Δήμαρχος Πατρέων εκτός από την κόρη του Μιχάλη Δωρή, Κατερίνα, ευχαρίστησε την επιμελήτρια της έκθεσης Βασιλική Φαρμάκη, τον καθηγητή του πανεπιστημίου Βασίλη Παπά, την επιστημονική και οργανωτική ομάδα που εργάστηκε για την πραγματοποίηση της έκθεσης καθώς και την προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνα Κούρου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Τάκης Πετρόπουλος, τόνισε πως «ο Πολιτιστικός Οργανισμός εγκαινίασε μία από σπουδαιότερες εκθέσεις με επιλεγμένα υλικά από το φωτογραφικό θησαυροφυλάκιο του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή», προσθέτοντας ότι «ο Μιχάλης Δωρής με το σπουδαίο υλικό που συγκέντρωσε, μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να γίνουμε συνοδοιπόροι του στην Πάτρα του 1970. Με το φωτογραφικό του φακό και μέσα από τη ματιά του ο αρχιτέκτονας μας μεταφέρει στην Πάτρα των αντιθέσεων και των αντιφάσεων».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε πως «ειδικότερα για τη δική μου γενιά, που τότε ασφυκτιούσα στη βαρβαρότητα της αμερικανοκίνητης χούντας, διάβαινε τη δεύτερη δεκαετία της, το έξοχο αυτό υλικό έχει και καίρια συναισθηματική αξία, καθώς η αρμονία και το κάλλος των νεοκλασικών κτιρίων της πόλης γαλήνευε την ψυχή και το ανήσυχο πνεύμα μας».

Τέλος ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι «η παρούσα συλλογή φωτογραφιών, χάρη στη πολύτιμη επεξεργασία της ομάδας που τις ταξινόμησε και τις αξιολόγησε, μας φέρνει σε επαφή με ένα κρίσιμο σημείο καμπής της αρχιτεκτονικής της πόλης μας αλλά και με όλες τις ιδεολογικές και κοινωνικές παραμέτρους εκείνης της εποχής».

Το κουαρτέτο του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, επένδυσε μουσικά την εκδήλωση των εγκαινίων.

Στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν το παρών, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Θωμόπουλος, τα μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό Νίκος Ασπράγκαθος (συντονιστής της έκθεσης) , Πέτρος Βάης, Χριστίνα Κλωνιζάκη, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Βαφέας, Δημήτρης Αβράμης, ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, ο δικηγόρος Νίκος Παπάκος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας Βασίλης Αιβαλής, ο αρχιτέκτων Στάθης Χρυσικόπουλος, κ.α.

Επίσης παρέτη από την ενορία της Παντάνασσας ο π. Παύλος Σπίνος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν  οργανωμένες ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό, οι οποίες αποτελούν μία ακόμα δράση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η αρχιτέκτων Βασιλική Φαρμάκη και την οργάνωσή της ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Η κάλυψη των εξόδων της έκθεσης είναι ευγενική χορηγία της βιβλιοθήκης του κληροδοτήματος Γ. Οικονομόπουλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture