Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι λαϊκές της Πάτρας έχουν τις δικές τους «γιαγιάδες» που πωλούν αγαθά – «Καμία αντιπαράθεση μαζί τους»

Οι λαϊκές της Πάτρας έχουν τις δικές του...
Χριστακόπουλος Θάνος

Εποχιακή η παρουσία τους με τα δικά τους προϊόντα

Τις δικές της γιαγιάδες που κατά καιρούς κατεβαίνουν στις λαϊκές αγορές και πωλούν προϊόντα που οι ίδιες παράγουν ή δημιουργούν έχει και η Πάτρα. Ανάλογα με την εποχή ο αριθμός τους αυξομειώνεται όπως άλλωστε και τα προϊόντα που εμπορεύονται.

Συχνά τα προϊόντα που διαθέτουν είναι άγρια χόρτα, τσάι του βουνού, αυγά, μέλι, είτε χειροποίητα μικροπράγματα όπως σταυρουδάκια, φυλακτά, υφαντά και άλλα. Πλέον, μετά από όσα άκουσαν να γίνονται αλλού με τις συλλήψεις και τα πρόστιμα, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την ηλικιωμένη που πούλαγε παντόφλες και την άλλη που εμπορευόταν χόρτα, νιώθουν φοβισμένες και είναι αρκετά διστακτικές.

Όπως ωστόσο επισημαίνουν παράγοντες των λαϊκών αγορών της Πάτρας, ποτέ μέχρι τώρα η παρουσία τους δεν έχει προκαλέσει την αντίδραση άλλων παραγωγών και μικροπωλητών, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία δείχνουν κατανόηση και δεν προβαίνουν σε καταγγελίες.

 

Έρευνα για τη σύλληψη 90χρονης που πωλούσε παντόφλες χωρίς άδεια

 

Αυτό επιβεβαιώνει, μιλώντας στο thebest.gr, ο πρόεδρος των παραγωγών των λαϊκών αγορών, Αλέκος Θανόπουλος, ο οποίος μάλιστα εκφράζει την απορία του πώς αλλού στην Ελλάδα έχουν υπάρξει παράπονα και καταγγελίες σε βάρος των «γιαγιάδων», που κατέληξαν στα Αστυνομικά Τμήματα.

«Κρατάω τις επιφυλάξεις μου για το πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό. Προς Θεού δεν πιστεύουμε ότι η παρουσία αυτών των ανθρώπων μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους επαγγελματίες εμπόρους και παραγωγούς. Ίσα-ίσα που κρατάνε την παράδοση του παζαριού η έννοια του οποίου αρχικά ήταν να έχουν πρόσβαση οι παραγωγοί από τις γύρω περιοχές χωρίς αποκλεισμούς και δύσκολες προϋποθέσεις», σημειώνει ο κ. Θανόπουλος.

 

Ξεσπά η γιαγιά με τα «παράνομα» χόρτα: Βάλτε με φυλακή, δεν αντέχω τέτοια ντροπή

 

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος των παραγωγών οι άνθρωποι που διαθέτουν άδειες, κατά κανόνα, δεν έρχονται σε καμία αντιπαράθεση με αυτούς του ανθρώπους κατανοώντας ότι προέρχονται από τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Πέραν αυτού θα ήταν σχεδόν αδύνατον να έπαιρναν άδεια για να εμπορεύονται νόμιμα τα προϊόντα τους καθώς οι προϋποθέσεις είναι πολλές με αποτέλεσμα να αποκλείονται.

Μεταξύ άλλων απαιτείται να εγγράφονται στο ΟΣΔΕ, να έχουν κατοχυρωθεί οι στρεμματικές καλύψεις, να έχουν ασφάλιση της αγροτικής τους παραγωγής, να εξασφαλίσουν άδεια από το υγειονομικό κ.α..

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις