Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Ο γενικός χειρουργός - χειρουργός μαστού Νίκος Κατσιάκης, απαντά σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν τον καρκίνο του μαστού

Ο γενικός χειρουργός - χειρουργός μαστού...

Τον συναντήσαμε στο νέο του χώρο, στο Ιατρείο Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό. Αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως. Είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, ενώ οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί.

Ο γενικός χειρουργός - χειρουργός μαστού Νίκος Κατσιάκης, απαντά σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν τον καρκίνο του μαστού και μας εξηγεί πως η πρόληψη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 30%.

Τον συναντήσαμε στο νέο του χώρο, στο Ιατρείο Μαστού που λειτουργεί στην οδό Ρήγα Φεραίου 124 και Παντανάσσης, με κύριο στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Τί προκαλεί καρκίνο στο μαστό;

Η σωστή απάντηση είναι δεν γνωρίζουμε. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου. Όσοι περισσότερους έχει μια γυναίκα τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εμφανίσει κακοήθεια στον μαστό. Πιο σημαντικό είναι το φύλο, η γυναίκα κινδυνεύει 200 φορές περισσότερο από τον άντρα. Επίσης, το οικογενειακό ιστορικό. Μια γυναίκα με συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο μαστού, κινδυνεύει περισσότερο και μάλιστα ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο αυξάνεται ο αριθμός των συγγενών και όσο μειώνεται η ηλικία που εμφάνισαν τη νόσο. Το ατομικό ιστορικό έχει σημασία, επίσης. Γυναίκα με καρκίνο μαστού κινδυνεύει περισσότερο να ξαναεμφανίσει άλλον καρκίνο. Ακόμη, η αυξημένη πυκνότητα του μαστού είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Τέλος, να αναφέρω και το σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η απουσία άσκησης, η καθυστερημένη πρώτη εγκυμοσύνη (πάνω από τα 30 έτη), η ατεκνία, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση μετά τα 55 ή η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης σε γυναίκες με εμμηνόπαυση είναι όλοι αυτοί παράγοντες που, λιγότερο ή περισσότερο, σχετίζονται με εμφάνιση της νόσου.

 

Πόσο συχνός είναι σε νεότερες ηλικίες; Έχουν αλλάξει τα ηλικιακά όρια;

Αν και νόσος της μεγάλης ηλικίας, η πραγματικότητα είναι πως περίπου 11% των γυναικών που θα νοσήσουν είναι <45 ετών. Και μάλιστα σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες εμφανίζεται ένας επιθετικός τύπος, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού. Το αντίκτυπο της νόσου σε αυτές τις ηλικίες είναι μεγάλο, τόσο στην ίδια τη γυναίκα (ψυχολογικά, επαγγελματικά, ζητήματα αυτοεκτίμησης και σεξουαλικότητας), όσο και στην οικογένεια.

 

Πώς μια γυναίκα μπορεί να προλάβει;

Να επισημάνω δύο ζητήματα. Το ζήτημα της πρόληψης και αυτό της έγκαιρης διάγνωσης. Πώς προλαμβάνουμε τον καρκίνο του μαστού; Γνωρίζοντας και τροποποιώντας τους παράγοντες κινδύνου που ανέφερα παραπάνω. Υπάρχουν παράγοντες που δεν γίνεται να αλλάξουν, π.χ. το φύλο ή το γονίδιο που κληρονομήσαμε. Υπάρχουν όμως και παράγοντες που τους τροποποιούμε. Έτσι, η υιοθέτηση ενός υγιούς προτύπου ζωής με σωστή διατροφή και άσκηση, η εξάλειψη της παχυσαρκίας είναι η πιο σημαντική δράση που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο. Υιοθετώντας το παραπάνω πρότυπο ζωής ο κίνδυνος μειώνεται κατά 30%, ένα τεράστιο ποσοστό.

Το δεύτερο κομμάτι αφορά στην έγκαιρη διάγνωση. Τι κάνουμε δηλαδή για να ανιχνεύσουμε τη νόσο σε όσο γίνεται πρωιμότερο στάδιο ή σε προκαρκινική μορφή. Και εδώ τα πράγματα είναι σαφή. Κάθε γυναίκα 40 ετών πρέπει να υποβάλλεται σε μαστογραφία την οποία και επαναλαμβάνει κάθε χρόνο. Ως πότε; Δεν υπάρχει ανώτερο όριο που σταματάμε την ετήσια μαστογραφία. Μέχρι να είναι υγιής. Ο γιατρός σας θα κρίνει αν χρειάζεται και υπέρηχος. Στη συνέχεια, επίσκεψη στον εξειδικευμένο γιατρό για αξιολόγηση του κινδύνου και των ευρημάτων. Επίσης για κάθε γυναίκα από τα 20 έως τα 40 έτη έλεγχος με υπέρηχο κάθε 1 με 3 χρόνια και ακολούθως επίσκεψη στον ειδικό.

 

Ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν άμεσα σε μαστολόγο;

Γενικά θα λέγαμε οποιαδήποτε αλλαγή εμφανιστεί στο μαστό είναι ύποπτη. Συνήθως οι γυναίκες πιάνουν ένα ογκίδιο και αυτό είναι το συχνότερο σύμπτωμα. Μια αλλαγή στη θηλή, ένα έκζεμα, μπορεί να κρύβει πρόβλημα. Μια εισολκή της θηλής ή σε άλλο σημείο του δέρματος του μαστού ενδέχεται να οφείλεται σε έναν όγκο που «τραβάει» το αντίστοιχο σημείο. Πιο σπάνια μπορεί να εκδηλωθεί ως ερυθρότητα και πάχυνση του δέρματος, μια εικόνα φλεγμονής. Με την όλο και αυξανόμενη χρήση της προληπτικής μαστογραφίας αρκετοί όγκοι πλέον ανακαλύπτονται τυχαία σε πολύ πρώιμο στάδιο και αυτές οι γυναίκες έχουν τις καλύτερες πιθανότητες.

 

H πλειοψηφία των γυναικών αφού υποβληθεί σε μαστογραφία τη βάζει στο συρτάρι. Εδώ τώρα ποιος είναι ο δικός σας ρόλος;

Αγωνιζόμαστε να πείσουμε τις γυναίκες να επισκέπτονται τον ειδικό γιατρό -πείτε τον μαστολόγο αν και δεν μου αρέσει o όρος- μετά από κάθε εξέταση. Θα αξιολογήσει τα ευρήματα, θα τα συσχετίσει με ενδεχόμενα ευρήματα κατά την ψηλάφηση και θα προσδιορίσει τον κίνδυνο κάθε γυναίκας. Υπάρχουν διάφορα προγνωστικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε. Στόχος η αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου και, είτε, η σωστή καθοδήγηση κάθε γυναίκας προς πιο υγιείς συμπεριφορές, είτε, η αναγνώριση γυναικών υψηλού κινδύνου και η πιο στενή παρακολούθησή τους.

* Ο κ.Νίκος Κατσιάκης είναι Γενικός Χειρουργός - Χειρουργός μαστού

Ιατρείο Μαστού - Ρήγα Φεραίου 124 & Παντανάσσης, Πάτρα

Τηλ. 2610 222673, κιν. 6972 829158

web: katsiakis-mastos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being