Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιώργος Αναστασόπουλος: Ένας Πατρινός γιατρός στη Σουηδία μας ξεναγεί στη ζωή του brain drain... και είναι καλή!

Γιώργος Αναστασόπουλος: Ένας Πατρινός γι...
Χριστακόπουλος Θάνος

"Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα να έρθει εδώ ένας νέος επιστήμονας"

Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει ο ΟΑΕΔ με την αντίστοιχη υπηρεσία της Σουηδίας στην Πάτρα με στόχο την πρόσληψη των ενδιαφερόμενων Ελλήνων σε δουλειές στην σκανδιναβική χώρα, μιλήσαμε με έναν Πατρινό γιατρό ο οποίος ζει κι εργάζεται εκεί τα τελευταία 12 χρόνια. Είσαι πατρινός και ψάχνεις για δουλειά; Μπορείς να προσληφθείς στη Σουηδία!

Ο Γιώργος Αναστασόπουλος πήγε στη Σουηδία το 2007 για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην ιατρική και σίγουρα τότε δεν φανταζόταν την τροπή που θα έπαιρναν τα πράγματα. Δώδεκα χρόνια μετά έχει δημιουργήσει τη δική του ελληνοσουηδική οικογένεια, με δύο παιδάκια, έχει τη δουλειά του στο Νοσοκομείο, το σπίτι του στα προάστια, νοσταλγεί την Ελλάδα αλλά, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, δεν σκέπτεται να πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

Βρέθηκε μάλλον τυχαία στην Σουηδία. Την ιδέα του την έδωσε μια φίλη που είχε πάει στην χώρα του βορά για την ειδικότητά της. Την συνάντησε στην Ελλάδα και στην συνέχεια πήρε την μεγάλη απόφαση. Η αρχή ήταν δύσκολη καθώς δεν γνώριζε την γλώσσα όμως τελικά τα κατάφερε. Σύντομα ήρθε και η πρώτη του δουλειά με το νοσοκομείο να πληρώνει ουσιαστικά τα μαθήματα που έκανε για να τελειοποιήσει τα σουηδικά του.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε», μας λέει, «η μεγάλη ζήτηση για δουλειά εδώ από ανθρώπους που έρχονται από άλλη χώρα, τους έχει κάνει να θεωρούν πλέον τη γνώση της γλώσσας δεδομένη, πριν έρθεις. Ωστόσο δεν λείπουν και οι εργοδότες που χρηματοδοτούν επί της ουσίας τα μαθήματα», συμπληρώνει.

 

 

Πώς ήταν η προσαρμογή στις νέες συνθήκες, τον ρωτάμε. «Το γεγονός ότι το κράτος εδώ είναι τρομερά οργανωμένο και όλα λειτουργούν όπως πρέπει σε βοηθάει πολύ να προσαρμοστείς. Εάν έχεις τη δουλειά σου, από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα για να αγχώνεσαι. Βέβαια η ζωή διαφέρει αρκετά από όσα έχουμε συνηθίσει στην Πάτρα και την Ελλάδα γενικότερα όμως βάζεις κάτω τα θετικά και τα αρνητικά και βλέπεις τι σου ταιριάζει. Για μένα το πρόσημο είναι θετικό».

Η καθημερινότητα βέβαια είναι αρκετά διαφορετική. Η δουλειά ξεκινάει νωρίς το πρωί κι όταν πια επιστρέφεις κατά τις 4:30-5:00 το απόγευμα στο σπίτι δεν έχεις και πολλά πράγματα για να κάνεις. «Ωστόσο ξέρεις ότι επί της ουσίας τίποτε άλλο δεν σε απασχολεί. Τα παιδιά έχουν πάει στο σχολείο τους, έχουν φάει, έχουν προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα, φροντιστήρια δεν απαιτείται να κάνουν, οπότε έχεις ποιοτικό χρόνο για την οικογένειά σου», μας εξηγεί.

Τα Σαββατοκύριακα είναι πιο χαλαρά, με τη δυνατότητα να υπάρξουν δραστηριότητες στη φύση, ένα φαγητό με φίλους. «Γενικά η διασκέδαση είναι εντελώς διαφορετική εδώ σε σχέση με την Ελλάδα, υπάρχει και μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην πρωτεύουσα, την Στοχόλμη και την επαρχία. Προσωπικά εμένα αυτό δεν με ενοχλεί, έχω συνηθίσει και μου αρέσει, άλλωστε όταν αποκτάς οικογένεια οι προτεραιότητες αλλάζουν», σημειώνει ο Πατρινός γιατρός. Τον ρωτάμε για τον κρύο και σκοτεινό χειμώνα της Σουηδίας όπου η θερμοκρασία φτάνει ακόμα και το -20, ενώ «ξεχνά» να ξημερώσει για καιρό.

 

 

«Πραγματικά το θέμα του χειμώνα και του καιρού γενικότερα είναι από τα δύσκολα σημεία. Το κρύο όχι τόσο, γιατί παντού στους εσωτερικούς χώρους υπάρχει πολλή καλή θέρμανση και δεν σε πειράζει. Το βασικό είναι η συννεφιά, η μαυρίλα. Η μέρα είναι μικρή κι αυτό εκ των πραγμάτων σε επηρεάζει. Γι’ αυτό κι όταν η μέρα μεγαλώνει και βγαίνει ήλιος, τα πάρκα, τα δάση και γενικώς η φύση γεμίζουν από κόσμο. Έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τη φύση εδώ», σημειώνει ο Γιώργος Αναστασόπουλος.

Στα θετικά στοιχεία από την άλλη συγκαταλέγονται οι καλές συνθήκες στη δουλειά, οι καλές απολαβές, οι παροχές του κράτους που ουσιαστικά προβλέπει για την παιδεία, τη δωρεάν υγεία, την ηλεκτρονική λειτουργία των υπηρεσιών που επιτρέπει σχεδόν όλες τις συναλλαγές με το δημόσιο από το σπίτι σου, χωρίς ταλαιπωρία και ουρές.

Όπως μας εξηγεί ο μέσος μισθός ενός γιατρού είναι προ φόρων περίπου στα 6.500 ευρώ με τις κρατήσεις για όσα προσφέρει το κοινωνικό κράτος φθάνει περίπου στα 4.500 ευρώ.

«Φθάνουν και περισσεύουν για να ζήσεις αξιοπρεπώς. Το κόστος της ζωής εδώ είναι πιο μεγάλο από την Ελλάδα όμως στα βασικά όπως το σούπερ μάρκετ, τα ρούχα κ.α. δεν υπάρχουν διαφορές. Πιο ακριβά είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα νοίκια και η ψυχαγωγία (καφές, φαγητό έξω κ.α.). Δεν έχεις όμως πολλά από τα έξοδα που σε επιβαρύνουν στην Ελλάδα όπως φροντιστήρια, εξωσχολικές δραστηριότητες, παιδιά, υγεία (φακελάκι) κ.α.

Επίσης εάν μείνεις χωρίς δουλειά το κράτος θα σταθεί δίπλα σου, θα σου δώσει χρήματα και θα σε βοηθήσει να βρεις και πάλι δουλειά. Επίσης μπορείς να πάρεις δάνειο για τις σπουδές σου από το κράτος, το οποίο αποπληρώνεις από τον μισθό σου όταν αρχίσεις να εργάζεσαι», σημειώνει ο κ. Αναστασόπουλος.

Για τις δε συνθήκες εργασίας στα Νοσοκομεία, τις χαρακτηρίζει ιδανικές. Όλα είναι προβλεπόμενα, τα ωράρια, οι βάρδιες, οι άδειες, οι υποδομές.

«Πέραν αυτών μας ακούν. Κάθε τόσο συναντιόμαστε οι γιατροί των νοσοκομείων με συναφείς ειδικότητες, ανταλλάσουμε απόψεις, βοηθάμε ο ένας τον άλλον με περιπτώσεις ασθενών και καταθέτουμε εγγράφως τις απόψεις και τις προτάσεις μας για τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος. Εάν μάλιστα κάποια περίοδο μειωθούν οι έγγραφες αναφορές μας, μας γίνεται επισήμανση. Θέλουν τις επισημάνσεις μας επειδή θεωρούν ότι ενδιαφερόμαστε για τη δουλειά μας και έτσι βοηθάμε να λειτουργούν τα πράγματα καλύτερα», υπογραμμίζει ο Πατρινός γιατρός.

Θα πρότεινες σε νέους ανθρώπους από την Ελλάδα να έρθουν στην Σουηδία για να αποκατασταθούν επαγγελματικά, τον ρωτάμε. Η απάντηση, απλή, ευθεία, ειλικρινής: «Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα. Θεωρώ ειδικά στην ιατρική αλλά και σε άλλους κλάδους ότι στην Σουηδία υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αναπτυχθεί κανείς στον τομέα του. Να κάνει αυτό που θέλει, να ασχοληθεί με την έρευνα και άλλα πράγματα πάνω στην επιστήμη του γενικά, χωρία να ανησυχεί για τα αυτονόητα…».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις