Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Το όνειρο μιας κουκουναριάς

Το όνειρο μιας κουκουναριάς

Του Νίκου Σάμαρη, Καθηγητής Πανεπιστήμιου Πατρών

(Το παρακάτω κείμενο εκτός από το υστερογραφο  δημοσιεύτηκε μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Πάρνηθα το 2007 σαν προειδοπίηση για τους κινδύνους που διατρέχει το δάσος Στροφυλιάς.  Μετά από λιγο  ακλούθησε  ι η τραγωδία του Ν. Ηλείας….

Δωδεκα χρονια μετα νομιζω ότι το κειμενο εχει κατι να πει…)

 

Είτε για να  μην πάρω απουσία από  στις επιμνημόσυνες τελετές  και τα μοιρολόγια για την Πάρνηθα και όχι μόνο, είτε για να εκτονώσω την αγανάκτησή μου  από την πρόσφατη συζήτηση στη βουλή  είχα γράψει ένα οργίλο άρθρο  προσπαθώντας να αναδείξω τους ενόχους  στο   πολιτικό έγκλημα διαρκείας.

Πήρα το χαρτί με το κείμενο στο χέρι και πήγα να το δείξω σε δύο παλιές μου γνώριμες που, πάνω από 150 χρόνια, σαν γκρινιάρες γειτόνισσες  που μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε,   στέκουν ολόρθες  η μια απέναντι στην άλλη στις δυο πλευρές ενός δρόμου  στο δάσος της Στροφιλιάς.  Πρόκειται για μια κουκουναριά και μια πεύκα   κάπου στα σύνορα Ηλείας Αχαΐας  στο κέντρο του προστατευόμενου  οικοσυστήματος που κάτω από τον ήσκιο τους παλιά , όπως οι ίδιες μου έχουν διηγηθεί , μαλώνανε οι καλόγεροι των μονών για τα όριά τους.

Η κουκουναριά  επί πενήντα  πέντε  χρόνια  συνέχεια μου ψιχαλίζει τα καλοκαίρια στον ήσκιο της  πεντανόστιμα κουκουζέλια  και η πεύκα η ζηλιάρα επειδή δεν έχει τίποτα να με φιλέψει  όταν τις επισκέπτομαι μου δείχνει πάντα τα σημάδια από τις πληγές που έκανα στο κορμί της με ένα σκερπάνι όταν στα οχτώ μου μάθαινα ρετσινάς..

Όταν τις πλησίασα  κοντοστάθηκα γιατί είδα ένα φρέσκο ρετσινένιο δάκρυ να τρέχει στην παλιά πληγή της πεύκας.

Καλώστονε κι ας  άργησες μου είπε επιθετικά. Σε μεγαλώσαμε σε κάναμε γραμματιζούμενο και τώρα που σε χρειαζόμαστε έριξες μαύρη πέτρα. Έκανα μια κίνηση να της δείξω το χαρτί  με το κείμενο αλλά πριν προλάβω μου είπε τι κρατάς εκεί , κανέναν επικήδειο;

Προσπάθησα να την ηρεμήσω αλλά αυτή παρότι ήταν  τρομοκρατημένη  κατακίτρινη από το φόβο της  συνέχιζε τον μονόλογό της. Από την μια η θανατένια μυρωδιά από τα αποκαΐδια της Πάρνηθας  και από την άλλη η μοναξιά και η εγκατάλειψη  δεν με αφήνουν να κλείσω μάτι. Κάθε φορά που πάω να γλαρώσω με ξυπνάει είτε καμιά λυπητερή καμπάνα από τις δασικές κηδείες και  τελετές που μας χορτάσατε, είτε το στρίγκλισμα κάποιου  περαστικού  πυροσβεστικού. Αισθάνομαι ότι όλα γύρω μου με ειδοποιούν ότι  από στιγμή σε στιγμή  έρχεται και η δικιά μου ώρα. Δεν τόχω τόσο που θα φύγω αλλά το μακάβριο είναι που θα γίνω τώρα στα γεράματα φόνισσα. Αυτό το τεράστιο φορτίο που κουβαλάω στον ώμο μου από ξερά πευκοκουκούναρα  θα μετατραπεί σε χερομβοβίδες που θα κάψουν ότι παιδιά εγγόνια και δισέγγονα ανάστησα γύρω μου.  Προτιμώ  να κάνω χαρακίρι με πριόνι  παραβάτη  ξυλοκόπου    ή  να με ξεριζώσει φονιάς ανεμοστρόβιλος  παρά να ζήσω τέτοια συμφορά.

Σταμάτα επί τέλους  να μας θάβεις ζωντανές  και σου φέρνω καλά νέα   της φώναξε διακόπτοντας η κουκουναριά.  Κάποιοι  πρωτοπόροι άνθρωποι από τον ντόπιο πληθυσμό  ενεργοί στο εργατικό, αγροτικό  πολιτιστικό κίνημα απαίτησαν να κηρυχτεί το δάσος Στροφιλιάς σε κατάσταση έκτακτης οικολογικής ανάγκης. Μέσα από τους  φορείς τους οργάνωσαν μια μεγάλη συνέλευση  με αρκετό κόσμο και όλες οι εξουσίες ήσαν εκεί,  Περιφέρεια Νομαρχίες, Δήμοι , φορέας διαχείρισης, Δασαρχεία, πυροσβεστικές και άλλοι.

Αποφασίστηκε και από αύριο αρχίζει να εφαρμόζεται ένα σχέδιο έκτακτων μέτρων που περιλαμβάνει εντατική επιτήρηση  φρούρηση για τον άμεσο εντοπισμό και της παραμικρής φλόγας, μέγιστο χρόνο άμεσης πυροσβεστικής αντίδρασης μισή ώρα,  σχέδιο ενεργοποίησης του ντόπιου πληθυσμού.

Από αύριο  κατασκηνώνουν δύο διμοιρίες στρατού ειδικά εξοπλισμένες για τον από φωτιάς κίνδυνο με Τζιπ για συμμετοχή σε περιπολίες, και άλλα βοηθητικά μέσα που  θα  τεθούν στη διάθεση ειδικού οργάνου που θα συστασθεί. Άρχισαν να στήνονται δέκα πρόσθετα  λυόμενα  παρατηρητήρια  που για δύο μήνες θα λειτουργούν   όλο  το εικοσιτετράωρο  χρησιμοποιώντας σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.  Ακόμη και  η αντιτρομοκρατική  υπηρεσία ήταν εκεί εκτιμώντας ότι ο εσωτερικός εχθρός έχει μετακομίσει από τις πόλεις στα δάση. Προσφέρθηκε να δανείσει μερικές τελευταίας γενιάς  ηλεκτρονικές  κάμερες υψηλής ευκρίνειας, μεγάλων αποστάσεων,  μέρας και νύχτας ς που τις έχει στα κουτιά  άθιχτες    για να χρησιμοποιηθούν εκτάκτως στη δασοφύλαξη. Το τελευταίο δεν έγινε αποδεκτό μετά την αντίδραση κάποιων ρομαντικών δασολατρικών ζευγαριών   που έθεσαν θέμα  παραβίασης προσωπικών στιγμών από ενδεχόμενο ηλεκτρονικό μπανιστήρι.

Ένα ελικόπτερο ειδικά εξοπλισμένο νοικιάστηκε και παραχωρήθηκε για αποκλειστική χρήση στο φορέα

Διαχείρισης μέχρι να αγοραστεί σε λίγους μήνες το δικό του.

Ένας κατάλογος με 300 τετρακίνητα αγροτικά αυτοκίνητα  εθελοντών φτιάχτηκε  επί τόπου   και θα είναι δέκα σε καθημερινή βάση στη διάθεση της πυροφύλαξης μαζί με τους οδηγούς τους με την υπόσχεση ότι ο κατάλογος θα διευρυνθεί.

Ο Περιφερειάρχης έδωσε ένα έκτακτο κονδύλι στους Δήμους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο

σημαντικό ρόλο που τους αναλογεί.

Ο κατάλογος των μέτρων συνεχιζόταν  ακόμη όταν έφυγα και γιαυτό σταμάτα επί τέλους κυρά μου όπου σταθείς και  όπου βρεθείς να βρίζεις τους αγρότες σαν βαποράκια των δηλητηρίων των πολυεθνικών. Θύματα είναι και αυτοί και τα δοκιμάζουν πρώτοι προτού μας τα στείλουν πεσκέσι.  Τέλος απευθύνθηκε σε μένα και ενώ μου έλεγε ότι χάρηκε που με είδε κάπου  μέσα στο πλήθος η φωνή της άρχισε να χαμηλώνει απότομα.  Επάνω στο γλάρωμά της  είχε ξεχάσει ότι όλα αυτά ήταν όνειρο.

Ήταν τόσο ζωντανό  που δεν μπορεί να ήταν πρωταπριλιάτικο ψέλλισε. Πάλι ο νούς μου  θα είχε καλέσει κάποιες αλήθειες από το μέλλον για καφέ την ώρα που κοιμόμουν  και το πλέξανε  μαζί.

Με το νού πλουταίνει η κόρη μουρμούρισε η πεύκα.

Εγώ  έβαλα στην τσέπη  το χαρτί με το οργίλο άρθρο  μου και  έτρεξα γρήγορα να βρω χαρτί και καλαμάρι για να μεταφράσω τώρα που το έχω φρέσκο στο μυαλό μου από τα Στροφυλίτικα στα Ελληνικά το όνειρο της κουκουναριάς.

 

Για την απόδοση στα Ελληνικά

Νίκος Σάμαρης Καθηγητής Πανεπιστήμιου Πάτρας

Υστερόγραφο

Το κείμενο είναι αφιερωμενο στη μνημη της  <<φονισσας >>, . καρβουνιασμενης γεροπευκας που κατηγορειται ότι σε συναυτουργία με τον στρατηγο ανεμο εκαψε παιδια εγγονια και δισσεγγονα…..

Νικος Σάμαρης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις