Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Τα "μυστικά" στην Πάτρα βρίσκονται... ψηλά! Υπέροχες οροφογραφίες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους

Τα "μυστικά" στην Πάτρα βρίσκο...

Δείτε ΦΩΤΟ

Υπέροχες οροφογραφίες, απομεινάρια της Πάτρας του 19ου αιώνα, μιας Πάτρας στην ακμή της αστικής, κοσμοπολίτικης χρυσής της περιόδου, συναντά κανείς όχι μόνο σε εξωτερικούς χώρους της πόλης αλλά και μέσα σε νεοκλασσικά κοσμήματά της.

Όταν περάσετε από την Αγίου Νικολάου, στο ύψος της Μαιζώνος, αλλά και στο ύψος της Κορίνθου, όταν διασχίζετε καθοδικά την Ερμού, λίγο πιο κάτω από τη Μαιζώνος, σηκώστε το κεφάλι και τα μάτια σας ψηλά. Θα δείτε ανθέμια και άλλες παραστάσεις και θα μεταφερθείτε σε μια άλλη εποχή.

 

Θαυμάστε κι αυτές που "αιχμαλώτισε" στο φωτογραφικό φακό του για το περιοδικό Best ο Νίκος Ψαθογιαννάκης

Βασικά θέματα των οροφογραφιών που κοσμούν δημόσιους χώρους και οικίες της Πάτρας είναι τα ανθέμια,  αλλά πιο και μεγάλες και σύνθετες αναπαραστάσεις με ερωτιδείς, αγγέλους και γενικά με ανθρωπομορφικά και ζωομορφικά στοιχεία.

Όπως για παράδειγμα αυτή η υπέροχη οροφογραφία σε κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Δ. Γούναρη, όπου αποδίδονται οι τέσσερις εποχές του χρόνου με τη μορφή ανθρώπου.

Ένα άλλο θέμα κυρίως σε κεντρικά δωμάτια σπιτιών είναι αυτό που δημιουργεί την ψευδαίσθηση του ουρανού, με ένα οβάλ άνοιγμα, με ζωγραφισμένα σύννεφα. Εκεί συνήθως είναι ζωγραφισμένοι οι ερωτιδείς, τα αγγελάκια με τις φτερούγες

οροφογραφίες από την οικία Καραλή

οροφογραφίες από την οικία Καραλή

οροφογραφίες από την οικία Καραλή

Στις ζωγραφικές διακοσμήσεις στις οροφές των σπιτιών και γενικότερα των κτιρίων, επιδίδονταν αρχικά κυρίως Ιταλοί τεχνίτες. Στην πορεία εκπαιδεύτηκαν και Έλληνες κοσμηματογράφοι. Πολλά κτίρια άρα και οροφογραφίες χάθηκαν με την κατεδάφιση των νεοκλασικών καθώς και με τη φθορά στην οποία παραδόθηκαν αρκετά από αυτά.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight