Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το διατηρητέο "μυστικό" σε έναν κήπο με αιωνόβια δένδρα πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας

Το διατηρητέο "μυστικό" σε ένα...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Η παλιά Γεωργική σχολή

Η Γεωργική Σχολή της Πάτρας, ένα κτίσμα του 1890,έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο αν και ετοιμόρροπο και  βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πίσω από το νέο Μουσείο, σε χώρο που έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός και σύμφωνα με τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό θα ενοποιηθεί και θα γίνει πάρκο. Δηλαδή από την οδό Αμερικής όπου το οικόπεδο - πάρκινγκ της ΕΛΑΣ έως και τη ρωμαϊκή γέφυρα στην οδό Αρέθα και από την Πανεπιστημίου έως την ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών.

Βορειοανατολικά λοιπόν του Μουσείου βρίσκεται το κτίριο του παλιού δενδροκομικού σταθμού της Γεωργικής Σχολής Πάτρας, με αξιόλογο περιβάλλοντα χώρο που απαρτίζεται από αιωνόβια δέντρα και ενδιαφέρουσες διαμορφώσεις.

Είναι κηρυγμένο ως έργο τέχνης με το ΦΕΚ 342/Β’/1984. Πρόκειται για ένα διώροφο, λιθόκτιστο με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη με επικάλυψη από βυζαντινά κεραμίδια.

το ίδιο κτίριο το 1980

το ίδιο κτίριο το 1980

το ίδιο κτίριο το 1980

Το κεντρικό τμήμα του κτίσματος στην κύρια όψη τονίζεται από την αετωματική απόληξη της στέγης και ένα μεγάλο μπαλκόνι που διατηρεί την αρχική του μορφή,

με ξύλινο πάτωμα, καλοδουλεμένο σιδερένιο στηθαίο και έντεκα ελικοειδή μεταλλικά φουρούσια. Τα θυρώματα του ισογείου έχουν ημικυκλικό υπέρθυρο.

Ολο το μήκος της κεντρικής το διατρέχει ένα διακοσμητικό ζωνάρι που χρησιμεύει για βάση των δυο παραστάδων που υποβαστάζουν την αετωματική στέγη.

Το κτίριο περιβάλλεται από μεγάλο κήπο που αποτελεί αξιόλογο δείγμα διαμόρφωσης εξωτερικού χώρου στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.

*στοιχεία και φωτογραφίες από έρευνα του δημοσιογράφου Τάσσου Σταθόπουλου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις