Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ "ΕΜΕΙΣ" ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΕΙ, ΕΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ "ΘΑΛΑΣΣΩΝΕΙ"

ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ "ΕΜΕΙΣ" ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΕΙ...

"Έσκισε" εμπορικά στις ΗΠΑ με 71 εκατομμύρια δολάρια ξεκίνημα

To είδος του θρίλερ – φιλμ τρόμου έχει πάντα την τιμητική του τέτοια εποχή και αντίστοιχα τους φθινοπωρινούς μήνες. Πέρυσι την άνοιξη είχαμε το «Ένα Ήσυχο μέρος» και αρχές Ιουνίου την «Διαδοχή» ενώ πρόπερσι το Μάρτιο είχε «σκάσει μύτη» το «Get Out – Tρέξε!» του Τζόρνταν Πιλ που έφτασε να βραβευτεί με το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

Λογικό λοιπόν οι φιλοδοξίες να είναι πολύ μεγάλες για τη νέα ταινία του 40χρονου Νεουορκέζου μαύρου σκηνοθέτη, το «Εμείς – Us» που άρχισε την πορεία του από το Φεστιβάλ SXSW στο Ώστιν του Τέξας στις αρχές του φετινού Μαρτίου. Κατ’ αρχάς το «Εμείς» τα πήγε θαυμάσια στο Αμερικάνικο box office το τριήμερο 22-24 Μαρτίου 2019 φτάνοντας σε εισπράξεις τα 71 εκατομμύρια δολάρια κι ενώ έχει κοστίσει μόλις 20. Δεύτερον ο Τζόρνταν Πιλ δεν θέλησε να διαφοροποιηθεί στη νέα του ταινία, τουλάχιστον ως είδος, επιλέγοντας να κάνει και πάλι θρίλερ.

Η πρωτοτυπία του «Εμείς» που παίζεται και στην Πάτρα στη Βέσο Μάρε από την περασμένη Πέμπτη 21/3 είναι η σεναριακή ιδέα που είναι πολύ δυνατή και σε αφήνει όντως άναυδο. Ειδικά η σκηνή στην αρχή σχετικά της ταινίας που η 4μελής οικογένεια Αφροαμερικανών που έχει πάει στο εξοχικό της στην παραλιακή Σάντα Κρουζ και αντικρίζει βράδυ και μετά από μία ξαφνική διακοπή ρεύματος έξω από το σπίτι, να στέκονται στην αυλή φορώντας κοκκινόχρωμες φόρμες 4 άτομα που ουσιαστικά είναι πανομοιότυποι με τους ίδιους, δηλαδή τα 4 μέλη της οικογένειας (το ζευγάρι και τα δύο παιδιά) κυριολεκτικά χαρίζει ανατριχίλα σε όλο το κορμί.

Μάστορας, ο Τζόρνταν Πιλ συνεχίζει τις εκπλήξεις στην πορεία της ταινίας που κερδίζει έδαφος χάρη στο κοινωνικοπολιτικό μήνυμα αν πράγματι το εκλάβαμε σωστά στο τέλος, με το…κόκκινο ανθρώπινο τείχος (δεν λέμε περισσότερα) και φυσικά χάρη στις ερμηνείες των ηθοποιών, από την βραβευμένη με Όσκαρ Λουπίτα Νιόγκο και τον γοητευτικό 32χρονο Ουίνστον Ντιουκ από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο που πέρυσι έπαιξε στον Οσκαρικό «Μαύρο Πάνθηρα» της Μάρβελ έως την Ελίζαμπεθ Μος και τους νεότερους της παρέας,  όπως την έφηβη Shahadi Wright Joseph.

Οι λάτρεις των φιλμ τρόμου μάλλον θα περάσουν καλά καθώς το σασπένς δεν λείπει κι εκεί που λες ότι η δράση σταματάει και οι ήρωες ηρέμησαν, η συνέχεια είναι αναπάντεχη. Ωστόσο εκεί που ο Τζόρνταν Πιλ είχε πετύχει με το «Τρέξε!» να μας κερδίσει δίνοντας μας και την απαραίτητη βίαιη κάθαρση στο φινάλε, δεν φαίνεται να το κάνει στο «Εμείς». Μάλλον δείχνει πολύ απασχολημένος με το πολιτικό μήνυμα που θέλει να στείλει με τους καταπιεσμένους, ίδιους "εμείς" που έχουν ξεχάσει οι επάνω στη γη μεγαλοαστοί, που τελικά τα ψιλοκάνει θάλασσα. Αφήστε που κάπου στην πλοκή μπλέκει και ένα σωρό κουνέλια φέρνοντας μας στο νου και τα κουνέλια της βασίλισσας Άννας της «Ευνοούμενης» του Γιώργου Λάνθιμου και λογικά η πρώτη σκέψη μας ήταν πως…ο Λάνθιμος τον πρόλαβε ως σεναριακή ιδέα και τα χρησιμοποίησε καλύτερα.

Συμπερασματικά το «Εμείς» ανήκει στα φιλμ τρόμου που ξεκινούν με εντυπωσιακή διαφήμιση, τραβάνε το κοινό, έχουν πολλά εχέγγυα ποιότητας, είναι σύγχρονα και πολύ σημερινά, έχουν αξεσουάρ τρόμου (εδώ πρωτοστατούν τα ψαλίδια) αλλά εν τέλει σαν η αρχική έξοχη σεναριακή ιδέα να πηγαίνει στο τέλος στράφι παρά το καίριο μήνυμα της. Δείτε το αν σας εξιτάρουν τα θρίλερ.

*Στην Ελλάδα το «Εμείς», σε 107 αίθουσες, όπως διαβάσαμε στο flix.gr, έκοψε έως και την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 πάνω από 21.000 εισιτήρια και ήρθε 1ο στο εγχώριο box office.

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture