Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δύο χρόνια πριν την εμβληματική επέτειο 200 ετών από το 1821 το thebest.gr αναλαμβάνει μία μεγάλη πρωτοβουλία

Δύο χρόνια πριν την εμβληματική επέτειο ...

Το THEBEST.GR το μεγαλύτερο ενημερωτικό Μέσο της Πελοποννήσου ενώνει τον Μωριά και τιμά την επέτειο

Στις 25 Μαρτίου 2021, συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Ήδη σημαντικοί φορείς όπως το Ίδρυμα της Βουλής, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Εθνική Λυρική Σκηνή (με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), το Μουσείο Μπενάκη, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Θέατρο Τέχνης, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να οργανώσουν εκδηλώσεις για την ξεχωριστή αυτή επέτειο, όπως Συνέδρια, Συζητήσεις, Εκθέσεις, Εκδόσεις, Συναυλίες.

Στον Μοριά, όπως ιστορικά αποκαλείται η Πελοπόννησος, συνεχίζουμε εδώ και πολλές δεκαετίες να «μαλώνουμε» μεταξύ μας για το ποια πόλη ή χωριό, κατέχει  τα σκήπτρα της Επανάστασης! Τα Καλάβρυτα ή η Καλαμάτα. Ή μήπως η Μάνη ή η Πάτρα.

Που υψώθηκε το λάβαρο; Στην Αγία Λαύρα ή στα Ψηλαλώνια της Πάτρας;

Και η Βοστίτσα (Αίγιο) έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο ή όχι;

Μια τοπικιστικού χαρακτήρα αντιδικία διαιρεί εδώ και χρόνια τη νότια Ελληνική χερσόνησο, αντί να την ενώνει.

Λες και μια τόσο σημαντική εθνική υπόθεση, είναι δυνατόν να χωρέσει στα όρια ενός χωρίου, μιας κωμόπολης, μιας έστω και  μεγάλης πόλης, ή ακόμα και μιας χερσονήσου όπως είναι ο Μοριάς.

Μια εξέγερση που ο σχεδιασμός της απασχόλησε τον όπου γης Ελληνισμό της εποχής, από τα εδάφη της σημερινής Ρωσίας  έως την Κωνσταντινούπολη, και συγκίνησε, συγκλόνισε Ευρωπαϊκές δυνάμεις και φιλέλληνες από τα πέρατα της γης, έχουμε βαλθεί να την μετατρέψουμε σε τοπική ιστορία!

Το THEBEST.GR το μεγαλύτερο ενημερωτικό Μέσο της Πελοποννήσου, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της Google, νοιώθει την ανάγκη να μην μείνει απαθές μπροστά σε αυτή τη διαπίστωση.

Αποφάσισε έγκαιρα να αναλάβει πρωτοβουλίες ενόψει της επετείου των 200 χρόνων που αποσκοπούν αφενός μεν στο να τιμηθεί η επέτειος, αφετέρου να συγκεντρωθούν και να καταγραφούν  όλα τα τεκμήρια, οι επώνυμες ιστορικές έρευνες και μελέτες και τα στοιχεία που φωτίζουν την ιστορική αλήθεια.

Παράλληλα να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα ενώσουν τον Μοριά και θα αναδείξουν την Πελοπόννησο ως έναν ενιαίο και αδιαίρετο χώρο στον οποίο φούντωσε η φλόγα της Ελευθερίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το THEBEST.GR είναι:

-Η δημιουργία ενός εξειδικευμένου ιστοτόπου (site) ο οποίος θα φιλοξενεί ντοκουμέντα, μελέτες, έρευνες, προτάσεις, συνεντεύξεις, αρχείο κειμηλίων και γενικά στοιχεία που αφορούν στην  Επανάσταση του 1821. Αν ανατρέξει κανείς στο διαδίκτυο θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν 5.710.000 σύνδεσμοι όταν κάποιος αναζητά πληροφορίες για την «Ελληνική Επανάσταση 1821». Πολλοί από αυτούς τους συνδέσμους διαθέτουν προσωπικά άρθρα έγκριτων επιστημόνων, είναι όμως και πολλοί που παρουσιάζουν ατεκμηρίωτες προσωπικές απόψεις  και ατεκμηρίωτες προσεγγίσεις. Πουθενά όμως δεν υπάρχει ένας ιστότοπος, στον οποίο ο αναγνώστης να μπορεί να βρει συγκεντρωμένες τις τεκμηριωμένες και επώνυμες προσεγγίσεις για την ιστορική αλήθεια, καθώς και επίσημα στοιχεία για εκείνη την περίοδο. Αυτό φιλοδοξεί να επιτύχει το THEBEST.GR.

-Η οργάνωση ενός Συνεδρίου για το «Ρόλο του Μοριά στην Επανάσταση», με συμμετέχοντες διακεκριμένους ιστορικούς αλλά και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης από όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου.

-Η οργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων σε συνεργασία με Φορείς της περιοχής, αλλά και με τους σημαντικούς Φορείς και Οργανισμούς που προαναφέραμε.

-Η υιοθέτηση, υποστήριξη και από κοινού υλοποίηση, ιδεών που θα κατατεθούν από πολίτες και Φορείς της περιοχής και οι οποίοι θα θελήσουν να δώσουν το «παρών» στον εορτασμό της μεγάλης επετείου. Από σήμερα κιόλας, όποιος επιθυμεί μπορεί να στέλνει τις προτάσεις του στο e-mail [email protected] αναφέροντας ως θέμα του μηνύματος «ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1821».

Όλο το επόμενο διάστημα θα δίνουμε πληροφορίες για την πορεία προετοιμασίας των δράσεων με σκοπό την άρτια υλοποίηση των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις