Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Είκοσι χρόνια συμπληρώνει το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας

Είκοσι χρόνια συμπληρώνει το Φεστιβάλ Γα...

Θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 10 Απριλίου 2019

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου 2019 θα λάβει χώρα 2-10 Απριλίου στην Αθήνα και 11-17 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Από το 2000 έως σήμερα, το συγκεκριμένο Φεστιβάλ που έχει βρει τη θέση του στην καρδιά των Ελλήνων σινεφίλ, ανανεώνεται διαρκώς και ενθαρρύνει τις ανταλλαγές και τις συνεργασίες ανάμεσα σε όλους τους κλάδους και τους φορείς του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου.

Με τη σταθερή υποστήριξη της Unifrance, εξακολουθεί επίσης να συμβάλλει σημαντικά στην αγορά γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών από τους Έλληνες διανομείς.

Φέτος, για μια ακόμη φορά στα 20α του γενέθλια, προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η γαλλική και γαλλόφωνη κινηματογραφική παραγωγή, καθώς και εκπροσώπους της 7ης τέχνης που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να μοιραστούν με όλους την αγάπη τους για τις δημιουργίες τους.

Η θεματική ενότητα της 20ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου είναι αφιερωμένη στο άρωμα.

Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής κατηγορίας προβάλλονται 5 κλασσικές ταινίες που αναδεικνύουν σε μια καίρια στιγμή της πλοκής ή της εξέλιξης, ένα άρωμα, ένα φιαλίδιο, ένα συστατικό.

Τα εγκαίνια της θεματικής ενότητας θα γίνουν με ένα masterclass στις 3 Απριλίου με τίτλο «Άρωμα, μόδα: μια γαλλική ιδιαιτερότητα» που θα παραδώσει η ιστορικός και ειδικός στο άρωμα Élisabeth de Feydeau.

Το δημιουργικό γραφείο Typical Organization for standards and Order απάντησε στην πρόκληση της θεματικής των αισθήσεων με τη δημιουργία του εικαστικού του Φεστιβάλ που μας ταξιδεύει στο αιθέριο, στο άυλο και στη φινέτσα του αρώματος, παίζοντας παράλληλα με τη γεωμετρία των σχημάτων που παραπέμπουν κυρίως στην κινηματογραφική οθόνη και στα ΧΧα (20α) γενέθλιά του.

Η ποικιλομορφία στο πρόγραμμα βρίσκεται στο προσκήνιο και φέτος, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών, όσο και στην πλοκή, στη μορφή και φυσικά στην εκπροσώπηση της Γαλλοφωνίας. Θα προβληθούν φιλμ από το Βέλγιο, την Ελβετία, τον Καναδά, τον Λίβανο, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, την Τσέχικη Δημοκρατία και την Τυνησία, που είναι γαλλόφωνες παραγωγές που αντικατοπτρίζουν απόλυτα αυτήν την πολυμορφία.

Τέλος, η Λευκή Κάρτα της φετινής χρονιάς δίνεται στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών που γιόρτασε στην τελευταίο Φεστιβάλ Καννών τα 50 του χρόνια. Δύο σκηνοθέτες που έχουν διακριθεί στο Δεκαπενθήμερο, έχουν την τιμητική τους στο Φεστιβάλ: οι Philippe Faucon και Bruno Dumont.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στην 20η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δίνει έμπρακτα δείγματα της υποστήριξής του στους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς:

- Συμπράττει με τους Έλληνες διανομείς, στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ

- Διοργανώνει σε συνεργασία με το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας που έκανε το ντεμπούτο του τον περασμένο Δεκέμβριο, εργαστήρια κινηματογράφου με τίτλο «Ο έξυπνος θεατής», για παιδιά από 6 ετών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα προβληθεί την Κυριακή 7 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, μια σειρά επεισοδίων του Ernest et Célestine, των οποίων οι διάλογοι θα ερμηνευτούν ζωντανά από δύο ηθοποιούς.

- Ανανεώνει τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Gros Plan για τη δημιουργία και τη διανομή ενός ερωτηματολογίου στο τέλος των προβολών της ενότητας «Πανόραμα», με σκοπό να γνωρίσει το κοινό καλύτερα τις ταινίες και τους δημιουργούς της γαλλόφωνης παραγωγής. Στο τέλος του φεστιβάλ, θα επιλεχθεί με κλήρωση ένας θεατής που συμπλήρωσε αυτό το ερωτηματολόγιο κα ρδίσει δώρα.

- Συνεργάζεται για το εικαστικό του επικοινωνιακού υλικού με το δημιουργικό γραφείο Typical Organization

- Αναθέτει τη δημιουργία του spot του Φεστιβάλ στον ταλαντούχο Έλληνα σκηνοθέτη, Θανάση Νεοφώτιστο.

- Προσκαλεί Έλληνες και Γάλλους εκπροσώπους διαφόρων μορφών τέχνης να συμμετέχουν ως μέλη της κριτικής επιτροπής που θα δώσει ένα από τα δύο βραβεία.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά της NOVA και του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτός υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το Βραβείο Κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες.

Η δημιουργία των βραβείων είναι ευγενική χορηγία της μπίρας Fischer.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

David Foenkinos, Γάλλος συγγραφέας, δραματουργός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης

Ελένη Ράντου, ηθοποιός

Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτις και ηθοποιός, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Λουκάς Κατσίκας, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας και του Athens Open Air Film Festival

Σύλλας Τζουμέρκας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός.

OI ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥ 20ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Rémi Bezançon, σκηνοθέτης της ταινίας Le mystère Henri Pick (Το μυστήριο του κυρίου Πικ)

Claire Burger, σκηνοθέτις της ταινίας C’est ça l’amour (Αγάπη είναι)

Catherine Corsini, σκηνοθέτις της ταινίας Un amour impossible (Μια αγάπη ανέφικτη)

Basile Doganis, σκηνοθέτης της ταινίας Meltem (Μελτέμι)

Sandrine Dumas, σκηνοθέτις της ταινίας On ment toujours à ceux qu’on aime (Πάντα λέμε ψέματα σ’ αυτούς που αγαπάμε)

Virginie Efira, ηθοποιός στις ταινίες Un amour impossible (Μια αγάπη ανέφικτη), Le grand bain (Κολύμπα) και Continuer (Οδοιπορικό)

Elisabeth de Feydeau, ιστορικός, συγγραφέας, ειδικός στο άρωμα

David Foenkinos, συγγραφέας (μεταξύ των έργων του το «Le mystère Henri Pick), δραματυργός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, μέλος της κριτικής επιτροπής

Bahij Hojeij, σκηνοθέτης της ταινίας Good Morning (Καλημέρα Λίβανε)

Marco Lorenzini, ηθοποιός στην ταινία Gutland (‘Ενας αγγελικά πλασμένος τόπος)

Sébastien Marnier, σκηνοθέτης της ταινίας L’heure de la sortie (Το τελευταίο μάθημα)

Safy Nebbou, σκηνοθέτης της ταινίας Celle que vous croyez (Ποια νομίζεις ότι είμαι)

Nicole Palo, σκηνοθέτις της ταινίας Emma Peeters

Louis-Julien Petit, σκηνοθέτης της ταινίας Les invisibles (Οι αόρατες)

Niels Schneider, ηθοποιός στην ταινία Un amour impossible (Μια αγάπη ανέφικτη)

Govinda Van Maele, σκηνοθέτης της ταινίας Gutland (Ένας αγγελικά πλασμένος τόπος).

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Άρωμα, μόδα, μια γαλλική ιδιαιτερότητα

Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, στις 18.00 - Auditorium Γαλλικού Ινστιτούτου

H σχέση μεταξύ του αρώματος και του κινηματογράφου μπορεί να μην είναι εμφανής καθότι οι αισθήσεις που προκαλούν είναι διαφορετικές: η όσφρηση αφενός και η όραση και η ακοή αφετέρου.

Ωστόσο, το άρωμα όπως και ο κινηματογράφος, είναι τέχνη όσο και βιομηχανία. Σύμβολο του γαλλικού savoir-faire, μιας ιδιαίτερης γοητείας και κομψότητας, οι αρωματοποιοί και οι μεγάλοι οίκοι αρωμάτων δε διστάζουν να αναζητήσουν στον κινηματογράφο έμπνευση για τις εκστρατείες προώθησης ή ακόμα και για τις μούσες τους. Ας θυμηθούμε το άρωμα «Cinéma» που δημιούργησε το 2004 ο Yves Saint Laurent για «να αποκαλύψει τη σταρ που κρύβει μέσα της κάθε γυναίκα».

Στον κινηματογράφο, δεν είναι τόσο το επάγγελμα του αρωματοποιού, της «μύτης», που έχει την τιμητική του, όσο η κεντρική παρουσία ορισμένων φιαλιδίων, οσμών και οίκων αρωμάτων σε ταινίες. Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής κατηγορίας, αφιερωμένης στο άρωμα, προβάλλονται πέντε κλασικές ταινίες που αναδεικνύουν σε μια καίρια στιγμή της πλοκής ή της εξέλιξης, ένα άρωμα, ένα φιαλίδιο, ένα συστατικό.

Στην ταινία Violette Nozière του Claude Chabrol (1978), η μητέρα της Violette. καθώς ψαχουλεύει τη τσάντα της κόρη της, βρίσκει το μπουκαλάκι «Vol de nuit» του οίκου Guerlain · στην ταινία, Le dernier métro του François Truffaut (1980), το άρωμα «Arpège» του οίκου Lanvin αναδεικνύεται ποικιλοτρόπως στην τουαλέτα της Catherine Deneuve, στο ρόλο της ηθοποιού και Διευθύντριας θεάτρου στο Παρίσι της Κατοχής· στην ταινία La Boum του Claude Pinoteau (1980), η Brigitte Fossey ζητάει να δοκιμάσει το άρωμα «Empreinte» του οίκου Courrèges από την πωλήτρια, που λίγο αργότερα αποδεικνύεται ότι είναι ερωμένη του άντρα της· στην ταινία Garde à vue του Claude Miller (1981), η Romy Schneider ξεχωρίζει ανάμεσα στα δώρα ένα μπουκαλάκι «Nahema» του οίκου Guerlain· τέλος, στην ταινία Trois places pour le 26 του Jacques Demy (1988), υπάρχουν πολλά φιαλίδια και αναφορές, πάντα επίκαιρες ή ξεχασμένες, που μπορούμε να εντοπίσουμε στο αρωματοποιείο όπου εργάζεται η Mathilda May.

Η προβολή των ταινιών αρχίζει στις 3 Απρίλιου μετά το masterclass, που διοργανώνεται με αφορμή τη θεματική Άρωμα, μόδα, μια γαλλική ιδιαιτερότητα. Στο πλαίσιο αυτό, θα έρθει η Élisabeth de Feydeau, Διδάκτωρ Ιστορίας, με ειδικότητα στα αρώματα και τις μυρωδιές του παρελθόντος και με εμπειρία στους μεγάλους οίκους αρωματοποιίας.

*Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 18.00, όπου και θα γίνουν τα εγκαίνια της θεματικής κατηγορίας με την ταινία Trois places pour le 26 του Jacques Demy.

Η ταινία λήξης θα είναι «Το μυστήριο του κυρίου Πίκ - Le mystère Henri Pick» με τον Fabrice Luchini και η ταινία έναρξης «Το πρόβλημά μου είσαι εσύ - En liberté!» σε σκηνοθεσία Pierre Salvadori με τους Adèle Haenel, Pio Marmaï, Audrey Tautou, Vincent Elbaz.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture