Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Καρκίνος παγκρέατος: Bελτιωμένη μακροπρόθεσμη πρόγνωση από τον Γρήγορη Τσιώτο

Καρκίνος παγκρέατος: Bελτιωμένη μακροπρό...

Ο Γρηγόρης Τσιώτος είναι Διευθυντή Α΄ Χειρουργικής Κλινικής των Νοσοκομείων Μητέρα-Υγεία

Μία από τις πιο απαιτητικές και δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις, θεωρείται παγκοσμίως, η αφαίρεση του καρκίνου του παγκρέατος (παγκρεατεκτομή). Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίον στις ΗΠΑ έχουν καταβληθεί συντονισμένες και διαρκείς προσπάθειες την τελευταία δεκαετία ώστε αυτές οι εγχειρήσεις να γίνονται μόνο από λίγες, αυστηρά επιλεγμένες χειρουργικές ομάδες που έχουν εγνωσμένη και αναγνωρισμένη εμπειρία ειδικά στις εγχειρήσεις για καρκίνο του παγκρέατος.

Είτε πρόκειται για αφαίρεση καρκίνου της κεφαλής του παγκρέατος (Whipple), είτε για αφαίρεση καρκίνου του σώματος ή της ουράς του παγκρέατος (περιφερική παγκρεατεκτομή), απαιτείται πολύ μεγάλη και αποδεδειγμένη εμπειρία σε αυτό ειδικώς το είδος των εγχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό έχει αποδειχθεί με επανειλημμένες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ότι όχι μόνο έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι μετεγχειρητικές επιπλοκές, αλλά έχει βελτιωθεί επίσης πολύ και η μακροπρόθεσμη επιβίωση των ασθενών. Ο ελάχιστος ετήσιος αριθμός εγχειρήσεων παγκρέατος που έχει οριστεί για να θεωρείται μία χειρουργική ομάδα πραγματικά αναγνωρισμένη στις ΗΠΑ είναι 15. Η ομάδα του Γρηγόριου Τσιώτου, Διευθυντή Α΄ Χειρουργικής Κλινικής των Νοσοκομείων Μητέρα-Υγεία, ετησίως εκτελεί το λιγότερο 25 τέτοιες απαιτητικές εγχειρήσεις.

Σημείο κλειδί μιας επιτυχημένης επέμβασης είναι η ριζικότητα

Κομβικό και κρισιμότατο ρόλο στην ογκολογική επιτυχία των εγχειρήσεων αυτών είναι η ριζικότητα. Η ριζικότητα στην εποχή μας πλέον δεν αποτιμάται εμπειρικά και υποκειμενικά (π.χ.: «ο χειρουργός καθάρισε καλά τον όγκο»), αλλά αντικειμενικά με μετρήσιμα μεγέθη: τα ευρέως υγιή όρια εκτομής και το μεγάλο αριθμό λεμφαδένων (λεμφαδενικός καθαρισμός). Έχει πλέον αποδειχθεί ότι όσο περισσότεροι λεμφαδένες αφαιρούνται μαζί με τον όγκο, τόσο πιο καλή γίνεται η πρόγνωση μακροπρόθεσμα. Φυσικά, λόγω της ανατομίας του παγκρέατος και του ότι γύρω από αυτό και σε αμεσότατη επαφή βρίσκονται πολύ μεγάλες και κρίσιμες αρτηρίες και φλέβες, οι περισσότεροι χειρουργοί προτιμούν να μην πλησιάζουν πολύ αυτά τα αγγεία για να μην διακινδυνεύσουν τραυματισμό τους. Χρειάζεται ειδική εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα ώστε να γίνεται ριζικός λεμφαδενικός καθαρισμός με απογύμνωση των αγγείων αυτών, χωρίς όμως να τίθενται αυτά σε κίνδυνο.

Αναγκαία η συμμετοχή πολλών ειδικοτήτων στην ολοκληρωμένη και πολύπλευρη αντιμετώπιση της νόσου

Δεν μπορεί να μην τονιστεί με την ισχυρότερη δυνατή έμφαση ότι η σωστή, πλήρης, ολοκληρωμένη, σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος δεν μπορεί παρά να γίνεται από ομάδα ιατρών πολλών ειδικοτήτων. Μαζί με την πεπειραμένη χειρουργική ομάδα με χειρουργούς και αναισθησιολόγους, πρέπει να βρίσκονται συντονισμένοι στο ίδιο υψηλό επίπεδο γιατροί όπως: ογκολόγος, ακτινοθεραπευτής, επεμβατικός ακτινολόγος, γαστρεντερολόγος, κυτταρολόγος και παθολογοανατόμος.

Στην δική μας ευρύτερη ομάδα, αυτά είναι δεδομένα τα τελευταία χρόνια και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να προσφέρουμε στους ασθενείς μας την υψηλότερη και πλέον προχωρημένη φροντίδα για τα καλύτερα δυνατά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Χειρουργό κ. Τσιώτο Γρηγόριο, Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής Mayo Clinic & Διευθυντής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του Nοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ-ΥΓΕΙΑ, στα τηλ. 210 6867688 & 6972094230 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.digestive-surgery.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being