Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΓΙΑ ΤΑ "ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ" ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΦΑΝΗ ΔΙΠΛΑ; ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ

ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΓΙΑ ...

Με ενδιαφέρον αναμένεται η θεατρική μεταφορά του βιβλίου από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Στην ακμάζουσα Πάτρα των σταφιδέμπορων του 1890 εκτυλίσσεται η υπόθεση του βιβλίου «Πριμαρόλια» που πρωτοκυκλοφόρησε πριν από 21 χρόνια, το 1998 από τις εκδόσεις Εστία και έκανε αίσθηση και διαβάστηκε και εκτιμήθηκε πολύ. Παρότι πολυσέλιδο το «Πριμαρόλια» αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό και συνεχίζει να παραμένει ένα ιστορικό μυθιστόρημα (είδος που έχει διακριθεί η κυρία Κακούρη) που ζητιέται στα βιβλιοπωλεία και στις δανειστικές βιβλιοθήκες.

Τώρα το βιβλίο «Πριμαρόλια» μετατρέπεται σε θεατρική παράσταση και για την ακρίβεια σε μια σκηνική αφήγηση για μια πόλη, αυτή της Πάτρας, σε σκηνοθεσία του Φάνη Δίπλα και δραματουργική επιμέλεια της Έλενας Αλεξανδράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, ζητήθηκε από την κυρία Κακούρη να συμμετάσχει στην παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στις 4 Απριλίου 2019. Οι υπόλοιπες παραστάσεις του έργου είναι προγραμματισμένες για τις 5 και 6 Απριλίου στις 21:00, στις 7 Απριλίου στις 19:00 και στις 8, 9, 10 και 11 Απριλίου στις 21:00.

Ωστόσο κάτι τέτοιο θα απαιτούσε αρκετό χρόνο και κόπο από την κυρία Κακούρη που παρότι ακμαιότατη, λόγω ηλικίας το σκέφτηκε και αρνήθηκε ευγενικά. Παρόλ’ αυτά η Αθηνά Κακούρη αναμένεται να καταφέρει να είναι παρούσα στην πρώτη παράσταση.

Στα 90 της χρόνια σήμερα η Αθηνά Κακούρη, κόρη του Χαρίλαου Κακούρη, ναυτιλιακού πράκτορα με καταγωγή από την Κεφαλονιάη και γεννημένη το 1928 στην Πάτρα, δημοσίευσε τα πρώτα της χρονογραφήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις στην τότε μεγαλύτερη εφημερίδα, τον «Νεολόγο» των Πατρών. Καθιερώθηκε αρχικά ως συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών για να περάσει κατόπιν στο ιστορικό μυθιστόρημα με πιο πρόσφατα «Τα Δύο Βήτα» για την ιστορική σύγκρουση του Βενιζέλου και του Βασιλέα Κωνσταντίνου και «Ουλάνοι στη Λάρισα», και τα δύο από τις εκδόσεις Καπόν. Πρόκειται για δύο βιβλία όπου εντυπωσιάζει η ιστορική έρευνα και ερμηνεία της κυρίας Κακούρη.

Στην παράσταση «Πριμαρόλια» θα ταξιδέψει ο θεατής από τον φθίνοντα 19ο αιώνα στον ανατέλλοντα 21ο αιώνα. Η Πάτρα. Η Σταφίδα, το Εμπόριο της, η Μεγαλοαστική Κοινωνία της, η Κρίση.

Η πολυπολιτισμική Πάτρα με το βλέμμα προς την Ευρώπη και η ακραία φτώχεια. Το θέατρο Απόλλων, οι παραστάσεις όπερας, οι καλλιτεχνικές βραδιές στα μεγαλοαστικά σαλόνια και τα “νοικιασμένα” παιδιά, τα έκθετα μωρά, οι αγρότες-εργάτες της σταφίδας. Η σκληρή δουλειά στην κατάφυτη από αμπέλια Δυτική Ελλάδα και οι πολυτελείς χοροί. Οι δραστήριοι έμποροι και η τοκογλυφία. Η χρεοκοπημένη Ελλάδα του 1893 και η χρεοκοπημένη Ελλάδα του 2010.

Πριμαρόλι λεγόταν το πλοίο που φόρτωνε το πρώτο καρπό της σταφιδικής σεζόν για κάποιον από τους 6 ή 7 συνήθεις λιμένες προορισμού. Το πριμαρόλι του Λίβερπουλ, το πριμαρόλι του Κόντινεντ, το πριμαρόλι του Λονδίνου... τα φορτία αυτά έπαιξαν τις καλύτερες τιμές επειδή φθάνοντας εύρισκαν την αγορά διψασμένη. Δεν είχαν λοιπόν να συναγωνιστούν με άλλες ποσότητες ήδη αποθηκευμένες. Γι' αυτό και όλοι οι εξαγωγείς επιδίωκαν να φορτώσουν σε ένα ή περισσότερα πριμαρόλια.

Ο συναγωνισμός τους γινόταν μέσα στα όρια που επέβαλε ο σεβασμός και η φροντίδα για την ποιότητα του προϊόντος. Η σταφιδική κρίση τον διέστρεψε και αυτόν. Στην Πάτρα των σταφιδέμπορων του 1890 -κοσμοπολίτισσα και ξεφαντώστρα, αρπακτική και φιλάλληλη, όμορφη, πλούσια και δυναμική- εκτυλίσσεται το χειμαρρώδες και πολυάνθρωπο μυθιστόρημα της Αθηνάς Κακούρη, με φόντο τα πραγματικά τοπία, τα κτήρια και τις οικογένειες που χορεύουν και χρεοκοπούν, ενόσω η κρίση της σταφίδας έχει αρχίσει.

Και ενώ όλοι εξακολουθούν να ονειρεύονται τη μεγάλη προκοπή κι άλλοι να κυνηγούν ανελέητα τα πλούτη, ενώ οι ξενοφερμένοι έμποροι με τις ευρωπαϊκές τους συνήθειες δίνουν τον ξεχωριστό κοσμοπολίτικο τόνο στην πόλη, ενώ οι γυναίκες συνθλίβονται από τις -φρενιασμένοι από τον πακτωλό που έφερνε ως τώρα η σταφίδα- έχουν ξεσηκωθεί, ενώ οι άνομοι θησαυρίζουν και οι δίκαιοι απελπίζονται, ένας παλιός έρωτας ξαναφουντώνει το βράδυ ενός μεγάλου χορού και καταλήγει σε γάμο, προκαλώντας μια δίνη εκδικητικότητας με απροσδόκητα αποτελέσματα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Τέλος να αναφέρουμε πως τα "Πριμαρόλια" κέρδισαν το Βραβείο Νικηφόρου Βρεττάκου το 1999 και η «Θέκλη» με φόντο της δράσης τις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις των Βαλκανικών πολέμων 1912 και 1913, τιμήθηκε με το Βραβείο Πεζογραφίας του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών το 2005.

Η κυρία Αθηνά Κακούρη που λατρεύει να περνά τα καλοκαίρια της στα Αραχωβίτικα, έχει λάβει και Βραβείο από το Δήμο Πατρέων από την τότε Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάτρας (ΔΕΠΑΠ).

*Η Αθηνά Κακούρη λέει ότι η μεγάλη της ηλικία την βοηθά για να μας ξεναγεί στο παρελθόν του τόπου μας.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture