Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το παλαιό Αρσάκειο της Πάτρας «ξαναζωντανεύει» - Πότε θα είναι έτοιμο το νέο δημαρχείο – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Το παλαιό Αρσάκειο της Πάτρας «ξαναζωντα...
Βγενόπουλος Φάνης

Το εμβληματικό κτίριο της πόλης ξαναβρίσκει την παλιά του αίγλη

Μπήκε ο εργολάβος στο παλαιό Αρσάκειο της Πάτρας και ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης και ενεργειακής αναβάθμισης του εμβληματικού κτιρίου της πόλης. Ο χώρος μετά από χρόνια «σιωπής», έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο με τους εργάτες και τους φορτωτές να έχουν πιάσει για τα καλά δουλειά.

Όπως έχει γράψει το thebest.gr στο εμβληματικό κτίριο που βρίσκεται επί της Μαιζώνος μεταξύ Παρθενάκου και Γκότση, θα μεταφέρει το δημαρχείο της Πάτρας και εκεί θα στεγαστούν όλες οι δημοτικές υπηρεσίες, που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες στην πόλη. Να σημειωθεί ότι τα γραφεία του δημάρχου Πατρέων και τον Αντιδημάρχων θα παραμείνουν στο σημερινό δημαρχείο, επί της Μαιζώνος 108.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 4 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενος από πόρους του ΕΣΠΑ και ο εργολάβος που πήρε το έργο, έχει προσφέρει έκπτωση 53,99% επί των τιμών του τιμολογίου της μελέτης.

Η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Πατρέων και του εργολάβου, μετά τις εντάσεις και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, υπογράφηκε στις 20 Δεκεμβρίου2018  και θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες εντός 720 ημερών από την ημερομηνία υπογραφής.

Όπως λέει στο thebest.gr, ο αντιδήμαρχος Έργων Χρήστος Κορδάς, οι εργασίες ανάπλασης και ενεργειακής αναβάθμισης του παλαιού Αρσακείου, θα έχουν ολοκληρωθεί σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα, έτσι ώστε να ξεκινήσουν, τότε, οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των δημοτικών υπηρεσιών.

Στο χώρο του παλαιού Αρσακείου, θα μεταφερθεί και η έδρα του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, που σήμερα συνεδριάζει στο κτίριο Λαδόπουλου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις. Το καλοκαίρι εκδηλώσεις θα φιλοξενούνται και στον προαύλιο χώρο του κτιρίου.

Τη μελέτη του έργου έχει εκπονήσει η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου του Δήμου και κατά την αποκατάστασή του θα διατηρηθούν όλα τα χαρακτηριστικά της τυπολογίας και του περιβλήματος του κτιρίου (κουφώματα, δάπεδα, πόρτες, σκάλες, κιγκλιδώματα), καθώς το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Σύμφωνα με τη μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου οι υπηρεσίες θα στεγαστούν στο πρώην Αρσάκειο ως εξής:

Το αρχείο της Πολεοδομίας, η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και η Διεύθυνση Προσόδων στο ημιυπόγειο.

Η Διεύθυνση Έργων στο ισόγειο.

Η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού στον πρώτο όροφο, όπου θα υπάρχει και αίθουσα εκδηλώσεων.

Οι Διευθύνσεις Οικονομικής Διαχείρισης, Διοίκησης και Προμηθειών στον δεύτερο όροφο.

Στο δώμα θα λειτουργεί καπνιστήριο.

Η επαναλειτουργία του κτιρίου θα κλείσει ένα «αστικό κενό» στο κέντρο της πόλης και όπως αναφέρει στο thebest.gr ο αντιδήμαρχος Έργων Χρήστος Κορδάς, πέρα από την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, θα επιφέρει για το Δήμο και οικονομικό όφελος, άνω των 160 χιλιάδων ευρώ το χρόνο, χρήματα που σήμερα διατίθενται για την καταβολή ενοικίων για τα κτίρια που νοικιάζει ο Δήμος Πατρέων.

 

Το κτίριο του παλαιού Αρσακείου, αποτελεί ένα σημαντικό οικοδόμημα - τοπόσημο για την πόλη της Πάτρας

Το οικόπεδο για την ανέγερσή του αγοράστηκε το 1933 με προσπάθειες του τότε Δημάρχου Ι. Βλάχου και χτίστηκε σε σχέδια τού αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά.

Οι εργασίες ανέγερσης κράτησαν επτά χρόνια και στις 21 Οκτωβρίου 1940, επτά ημέρες πριν από την έναρξη της επίθεσης των Ιταλών, το Αρσάκειο Πατρών μεταφέρθηκε εκεί όπου και λειτούργησε επί 64 χρόνια μέχρι το 2004.

Στην Κατοχή λειτουργούσε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο και είναι από τα λίγα κτίρια που διασώζονται ανέπαφα. Στο μπροστινό και στο πίσω μέρος του, διακρίνεται ακόμη ο μεγάλος κόκκινος σταυρός που δήλωνε τη χρήση του χώρου.

Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2006 για τη φιλοξενία εκθέσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια σε ένα τμήμα του, στεγάζονται τα γραφεία του Κεντρικού Δημοτικού Διαμερίσματος.

Επίσης, εκεί έχουν διεξαχθεί οι φοιτητικές εκλογές και λειτούργησε ως χώρος φιλοξενείας αστέγων από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις