Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πολύεδρο: Η ποίηση των τροβαδούρων

Πολύεδρο: Η ποίηση των τροβαδούρων

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εβδομάδας ποίησης στο Πολύεδρο, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 12:30 το μεσημέρι θα διαβάσουμε ποίηση των τροβαδούρων. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Γαλλικού Ινστιτούτο Ελλάδος, παράρτημα Πάτρας.

Αναγνώσεις θα γίνουν στα γαλλικά και στα ελληνικά από την Ελένη Καραβασίλη και τον Αλέξη Νικολακόπουλο, καθηγητές στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Πάτρα. Θα διαβαστούν ποιήματα του Γουλιέλμου Θ΄ της Ακουιτανίας (Guillaume IX d'Aquitaine) του πρώτου τροβαδούρου στην  οξιτανική γλώσσα- του οποίου το έργο σώζεται. Επίσης, των  Γκιγιέμ Φιγκέιρα (Guilhem Figueira), Μπερτράν ντε Μπορν (Bertran de Born), Μπερνάρ ντε Βενταντόρ (Bernard de Ventadour), Ντανιέλ Αρνό (Daniel Arnaut),και των γυναικών τροβαδούρων Azalais de Portiragnes και Ελεονόρα της Ακουιτανίας (Aliénor d'Aquitaine). Παράλληλα θα ακούσουμε και μουσικές των τροβαδούρων που θα μας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές.

Οι τροβαδούροι (11ος – 13ος αιώνας) περιπλανώμενοι ποιητές, τραγουδοποιοί και μουσικοί, οι περισσότεροι ευγενείς και μορφωμένοι, είναι πρόδρομοι της νεώτερης ποίησης. Με μικρές ποιητικές φόρμες τραγουδούσαν τον έρωτα, την καθημερινή ζωή ή περιπέτειες από τις σταυροφορίες, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον από τους ήρωες, στις γυναίκες ή τους φτωχούς. Άλλαξαν την ποιητική έκφραση της εποχής και αντί για θρύλους του μεσαίωνα και θεολογική σκέψη, έφεραν κάτι νέο στη διαμόρφωση της εικόνας για τον άνθρωπο και το συναισθηματικό του κόσμο. Στην ποίηση δε των τροβαδούρων, διατυπώνεται με σαφήνεια μια νέα αντίληψη για τον τεχνίτη του λόγου. Συναντάμε συγγραφείς επαγγελματίες που εκφράζονται ρεαλιστικά σε ομιλούσα γλώσσα Σιγά σιγά η λατινική λογιοσύνη υποχωρεί και νέες δημώδεις γλώσσες  καλλιεργούνται. Η σύγχρονη ευρωπαϊκή λογοτεχνία και γενικότερα ο πολιτισμός της Ευρώπης έχουν τις ρίζες τους σε αυτή την εποχή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture