Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η Φωτεινή Ντεμίρη του "Καφέ της Χαράς" επιστρέφει στη γενέτειρα Πάτρα ως "Η μητέρα του Αγίου" και μιλάει στο thebest

Η Φωτεινή Ντεμίρη του "Καφέ της Χαρ...

"Η ηλικία είναι κάτι που με αγχώνει στην επιστροφή του "Καφέ της Χαράς"- Απόψε και αύριο στο Επίκεντρο+

Στην πόλη που μεγάλωσε επιστρέφει η ηθοποιός  Φωτεινή Ντεμίρη αφού θα παρουσιάσει για δύο μοναδικές παραστάσεις στο θέατρο Επίκεντρο+ στην Αγ. Διονυσίου και Νόρμαν, στην Πάτρα, το νέο θεατρικό μονόλογο του Αντώνη Τσιπιανίτη με τίτλο «Η μητέρα του Αγίου».

Επιστρέφει ως «Η μητέρα του Αγίου» σε σκηνοθεσία της Ρέινας Εσκενάζυ

 

Η ηθοποιός λίγο πριν ανέβει στην σκηνή του Επίκεντρου+ μίλησε στο thebest.gr για τις αναμνήσεις των παιδικών της χρόνων στην Πάτρα, για το λόγο που αποφάσισε να γίνει «η μητέρα του Αγίου» παρόλο που την τρομάζει η μοναξιά επί σκηνής αλλά και για την επιστροφή του «Καφέ της Χαράς», της σειράς μέσα από την οποία έγινε ευρέως γνωστή στο τηλεοπτικό κοινό.

 

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

 

Ξέρω ότι η σχέση σας με την Πάτρα είναι στενή…

Στην Πάτρα έζησα τα παιδικά αλλά και τα νεανικά μου χρόνια. Σε αυτή την πόλη πήγα σχολείο, είχα τους γονείς μου ενώ στην Πάτρα παραμένει η αδελφή μου. Είναι οι ρίζες μου σε αυτή την πόλη και πάντα γυρνάς στις ρίζες σου…

Τα σχολικά χρόνια που έζησα στο 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο, στα Υψηλά Αλώνια είναι από τις πιο όμορφες αναμνήσεις που έχω

 

Τα σχολικά χρόνια που έζησα στο 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο, στα Υψηλά Αλώνια είναι από τις πιο όμορφες αναμνήσεις που έχω. Έχω ακόμα φίλες από τότε με τις οποίες βρισκόμαστε και μιλάμε. Το καλοκαίρι το περνούσα στα Καμίνια, με τους παππούδες κοντά στη θάλασσα. Ήταν ανέμελα  χρόνια.

Σκεφτήκατε ποτέ να επιστρέψετε και να ζήσετε στην Πάτρα;

Δεν μπήκα σε αυτόν τον «πειρασμό» γιατί η δουλειά μου δε θα μπορούσε να υπάρξει στην Πάτρα, παρά μόνο αν ήμουν στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, πράγμα που ποτέ δεν έγινε. Επίσης έφτιαξα την οικογένειά μου στην Αθήνα… και όχι, ποτέ δε σκέφτηκα να επιστρέψω.

Το γεγονός ότι και ο σύζυγος μου, ο Χάρης Γρηγορόπουλος, είναι επίσης ηθοποιός έφερε ισορροπία στη ζωή μας

 

Η οικογένεια είναι για εσάς ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής σας… Πώς καταφέρατε να ισορροπήσετε μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωή σας;

Πράγματι η οικογένεια και τα παιδιά μου είναι η προτεραιότητα μου. Ήταν σημαντικό που και ο σύζυγος μου, ο Χάρης Γρηγορόπουλος, είναι επίσης ηθοποιός. Αυτό εμένα με βοήθησε πολύ. Λατρεύω αυτή τη δουλειά και το γεγονός ότι συμβαίνει και με τον Χάρη το ίδιο, έφερε μία ισορροπία στη ζωή μας.

Από εκεί και πέρα ήμουν κι εγώ μία εργαζόμενη μητέρα όπως και τόσες άλλες γυναίκες. Είναι δύσκολο και σίγουρα υπάρχει άγχος σε αυτό όμως είναι κάτι που ζουν οι περισσότερες μητέρες.

Στην Πάτρα αυτή τη φορά θα βρεθείτε ως… «η μητέρα του Αγίου»

Είναι μία γυναίκα που έχει μεγαλώσει σε ένα αυστηρά θρησκόληπτο περιβάλλον, επηρεασμένη από όλες τις συμβάσεις. Έχει μεγαλώσει πολύ δύσκολα μέσα σε αυτό και παντρεύτηκε μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

Ήθελα να πω την ιστορία αυτής της γυναίκας

 

Έκανε ένα συμβατικό γάμο με έναν άνθρωπο που δεν γνώριζε και δεν την έκανε ευτυχισμένη. Όταν ο γιος της φεύγει από το σπίτι, στην προσπάθεια να τον φέρει πίσω, αναπάντεχα, γνωρίζει τον απόλυτα απαγορευμένο και απροσδόκητο έρωτα.

Από εκεί και πέρα, αρχίζει μία διαδικασία για εκείνη όπου εκεί που δεν είχε τίποτα, τα βρίσκει όλα και τα χάνει. Γίνεται ένας αγώνας να σταθεί στα πόδια της και να γνωρίσει τι είναι ως άνθρωπος. Αυτό θα το πληρώσει ακριβά. Εν μέρει καταφέρνει αυτό που ήθελε και να ζήσει μία ευτυχισμένη ζωή αλλά περνάει μέσα από μία επίπονη διαδικασία μέχρι να μάθει τον εαυτό της. Έχει στοιχεία τραγωδίας η παράσταση.

Τι σας αγγίζει περισσότερο σε αυτό το κείμενο;

Πολλά. Και θεωρώ ότι όλοι μπορούν να βρουν σε αυτό πράγματα που θα τους αγγίξουν. Πρώτο είναι το ότι μιλάει για ανθρώπινες αλήθειες. Για διλλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας.  Για θρησκεία, για αγάπη, για το πώς ο άνθρωπος διαλέγει να ζήσει τη ζωή του μέσα στην αλήθεια ή μέσα στο ψέμα…

Η ηρωίδα του έργου τόλμησε και πλήρωσε.

Είναι τρομακτική η μοναξιά πάνω στη σκηνή

 

Πώς βιώνετε τη μοναξιά πάνω στη σκηνή;  Σας τρομάζει;

Είναι τρομακτική η μοναξιά πάνω στη σκηνή… Και γι΄αυτό δεν μου αρέσουν κατά βάση οι μονόλογοι. Όμως το συγκεκριμένο κείμενο ήταν τόσο δυνατό και ευαίσθητο που ήθελα να επικοινωνήσω την ιστορία αυτής της γυναίκας που παρακολουθούμε μέσα στο έργο.

Αυτό με οδήγησε στο να πάρω την απόφαση και να πω το «ναι» σε αυτή την παράσταση. Όταν έγινε η πρεμιέρα και αισθανόμουν ότι χρειαζόμουν λίγο χρόνο ακόμα, λίγο πριν βγω στη σκηνή, ρώτησα τον εαυτό μου… «Γιατί ανέλαβες να κάνεις αυτόν τον μονόλογο;»… Και απάντησα: «Γιατί ήθελες να πεις την ιστορία αυτής της γυναίκας. Ωραία, βγες και πες την»! Έτσι μου έφυγε όλο το άγχος που μπορεί να είχα,

Ποιος είναι ο ρόλος που θα λέγατε ότι σας έχει σημαδέψει;

Όλοι οι ρόλοι αφήνουν κάτι. Στους δραματικούς ακουμπάς κάπως περισσότερο την ψυχή σου αλλά στους κωμικούς έχεις την ευχαρίστηση να κάνεις το κοινό σου να γελάσει. Είναι μία πολύ ωραία αίσθηση αυτή. Μου αρέσει να βλέπω τον κόσμο να γελάει και ξεχνάει τις δυσκολίες του. Όλοι οι ρόλοι όμως είναι λύτρωση για τον ηθοποιό.

Ένας από τους ρόλους που χάρισε άφθονο γέλιο στο κοινό σας ήταν ένας τηλεοπτικός ρόλος. Αυτός της «Κανέλας» από τη σειρά «Το καφέ της Χαράς»…

Μία ευτυχισμένη στιγμή στην τηλεόραση… ένα πολύ καλό σήριαλ. Ο Χάρης Ρώμας είχε κάνει μία ωραία διανομή και οι περισσότεροι γνωριζόμασταν από το θέατρο. Είχαμε δουλέψει μαζί και ξέραμε τους ρυθμούς που έχει ο καθένας. Ήταν ένα καταπληκτικό κείμενο και ένα αποτέλεσμα που το κοινό βλέπει μέχρι σήμερα, μετά από τόσα χρόνια και επαναλήψεις.

Όλοι οι ρόλοι είναι λύτρωση για τον ηθοποιό

 

Πώς αισθάνεστε  για το γεγονός ότι ακόμα προβάλλεται;

Εξαιτίας αυτής της σειράς πήρα πολλή αγάπη από τον κόσμο και δεν με ενοχλεί. Εάν κάποιος έχει κουραστεί από την επανάληψη, δεν το βλέπει. Υπάρχουν όμως τηλεθεατές που πρόσφατα το είδαν, στις επαναλήψεις, και «τρελάθηκαν».

Ακόμα κι εγώ κάποια επεισόδια δεν τα έχω δει…

Το γεγονός ότι όλοι χάρηκαν με την επιστροφή της σειράς δείχνει πολλά…

Πραγματικά το κοινό έχει χαρεί και μας ρωτάει να μάθει τι συμβαίνει. Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα γυρίσματα. Ξέρω ότι έχουν γραφτεί πολύ ωραία κείμενα αλλά η πρακτική διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει.

Ποιο μπορεί να είναι το μεγαλύτερο άγχος ή αγωνία σε αυτή την επιστροφή;

Η ηλίκία είναι κάτι που με αγχώνει στην επιστροφή του "Καφέ της Χαράς"

 

Η ηλικία. Το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια και όλοι μας είμαστε αρκετά διαφορετικοί. Σίγουρα ο Χάρης Ρώμας και η Άννα Χατζησοφιά κάνουν καλή δουλειά πάνω στο κείμενο αλλά ο καθένας έχει τους προσωπικούς του τόνους. Εύχομαι να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια μπορεί να υπάρχουν, να γυριστεί.

Υπάρχουν όνειρα που δεν έχετε πραγματοποιήσει ακόμα;

Ήθελα να ζήσω μία ζωή μέσα στο θέατρο και αυτό το κατάφερα, το ζω. Ο δρόμος του θεάτρου μου χάρισε ευτυχία. Δεν κάνω όνειρα μακρινά και μεγάλα. Θέλω να έχουμε υγεία και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Δεν έχω όνειρο να παίξω συγκεκριμένους ρόλους. Καλώς ή κακώς. Δε μπαίνω στη διαδικασία να με σκεφτώ χρόνια μετά…

 

Η μητέρα του Αγίου

Η παράσταση θα παιχθεί το Σάββατο 16 & την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 στις 20.30.

Το έργο:

Η Ευσεβία, η μητέρα του άγιου, είναι μια γυναίκα που δύσκολα βρίσκεις όμοιά της. Κι όμως, όλες οι γυναίκες θα δουν σε αυτήν ένα μικρό ή μεγάλο μέρος του εαυτού τους, της ζωής τους, και των πολλών μορφών που υπάρχουν στο βάθος της ψυχής τους στις οποίες δεν έδωσαν ποτέ τη δυνατότητα να βγουν στην επιφάνεια.

Η Ευσεβία το έκανε. Όχι επειδή το θέλησε. Επειδή συνέβη- από μόνο του. Κι εκείνη αφέθηκε κι είπε ας γίνει ό,τι είναι να γίνει. Κι έγιναν πολλά. Μέχρι και αγιοποίηση του γιου της.

Απόλυτη στην αγάπη της, απόλυτη και στο μίσος της η Ευσεβία. Ακόμη κι όταν φτάνει στα άκρα και σκοτώνει το κάνει σαν μια απλή, καθημερινή πράξη.

Όπως κι όταν αναζητεί τον έρωτα στα πιο απροσδόκητα κι αντιφατικά μέρη. Και την ετυμηγορία της ζωής, για όσα έκανε κι όσα δεν έγιναν, την δέχεται με γαλήνη και αξιοπρέπεια.

Κείμενο: Αντώνης Τσιπιανίτης

Σκηνοθεσία: Ρέινα Εσκενάζυ

Σκηνικά: Γιώργος Λιντζέρης

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Κίνηση: Μόνικα Κολοκοτρώνη

Μουσική Επιμέλεια: Βασίλης Κωνσταντουλάκης

Φωτογραφίες Παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννης Παντελίδης

Παραγωγή: R.M.LIGHT

Παίζει η Φωτεινή Ντεμίρη

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος 14 ευρώ και 12 ευρώ μειωμένο.

Προπώληση: 10 ευρώ

Πληροφορίες – κρατήσεις:

Θέατρο Επίκεντρο+ (Νόρμαν 16 & Αγ. Διονυσίου), τηλ. 2610 46 10 50.

Προπώληση εισιτηρίων:

Θέατρο Επίκεντρο+: καθημερινές, ώρες 10:00-14:00 και στο Viva.gr

https://www.viva.gr/tickets/theater/aggelon-vima/i-mitera-tou-agiou/

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight