Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Πάτρα: Το Σάββατο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη η εκλεκτή συγγραφέας Μάρω Δούκα

Πάτρα: Το Σάββατο στη Δημοτική Βιβλιοθήκ...

Από την "Πηγάδα" του '74, στην "Αρχαία Σκουριά", τα "Μαύρα Λουστρίνια" & το «Τίποτα δεν χαρίζεται»

Ανήκει στις καταξιωμένες και αγαπητές συγγραφείς που έχουν μάλιστα βραβευτεί όπως για το περίφημο μυθιστόρημα «Η Αρχαία σκουριά» που πρωτοκυκλοφόρησε το 1979 και για το οποίο τιμήθηκε με το «Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Ο λόγος για την 72χρονη, γεννημένη στα Χανιά της Κρήτης, Μάρω Δούκα που όπως ήδη έχουμε γράψει το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 θα βρίσκεται στην Πάτρα.

Την πρόσκληση για τον ερχομό της απηύθυναν τα φροντιστήρια ΟΡΑΜΑ/18Plus, το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό Διαπολιτισμός και το βιβλιοπωλείο Παπαχρίστου - Γωνιά του Βιβλίου που συνδιοργανώνουν τιμητική εκδήλωση για την εκλεκτή συγγραφέα στις 19.00 το απόγευμα του Σαββάτου στο χώρο του αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών στην οδό Μαιζώνος που αναμένεται να γεμίσει από λάτρεις του βιβλίου και του συγγραφικού έργου της Μάρως Δούκα που ξεπερνά σε διάρκεια τα σαράντα χρόνια.

Η Μάρω Δούκα γράφει εδώ και περισσότερα από 42 χρόνια, με το πρώτο της βιβλίο, «Η Πηγάδα» να έχει βγει το 1974, ενώ το πλέον πρόσφατο, το «Τίποτα δεν χαρίζεται» κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία το 2016 από τις εκδόσεις Πατάκης. Μέσα από τα βιβλία της, αντιπαλεύει τη λεγόμενη «λογοτεχνία της κρίσης» αλλά και την κρίση αξιών και ιδεολογιών.

Η συγγραφέας καταγράφει στο βιβλίο της, «Τα μαύρα λουστρίνια» του 2005 που μεταφέρθηκε και στο θέατρο, ένα εν πολλοίς αυτοβιογραφικό βιβλίο, τα χαρακτηριστικά του αληθινού μυθιστοριογράφου: «…όποια και αν είναι η βιοθεωρία του, όποια και αν είναι η σχέση του με τη γραφή, αναμετριέται καθημερινά με την εκτός εξουσίας γλώσσα του, με τη συναίσθησή του της συλλογικής ευθύνης και με την απόφασή του, να υπάρξει συνειδητά, παρατηρητής και παρατηρούμενος, πομπός και δέκτης της δυναμικής και των αντιφάσεων της εποχής του».

Η Μάρω Δούκα, στο συγκεκριμένο πεζογράφημα, φορώντας τα μαύρα λουστρίνια της μνήμης και της γραφής, στροβιλίζεται μπροστά στον καθρέφτη του εαυτού, της Ιστορίας, των ηρώων της, της λευκής σελίδας.

Θεωρείται μία εκ των κορυφαίων μορφών της σύγχρονης Ελληνικής λογοτεχνίας. Είναι απόφοιτος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει επίσης λάβει το Β΄ Κρατικό Βραβείο για το μυθιστόρημά της «Πλωτή πόλη» (1983) ενώ για το μυθιστόρημά της «Αθώοι και φταίχτες» του 2004 τιμήθηκε με το Βραβείο Πεζογραφίας «Κώστα Ουράνη» της Ακαδημίας Αθηνών και με το Βραβείο Balkanika (2005).

Πολλά από τα διηγήματα και μυθιστορήματα της Μάρως Δούκα έχουν μεταφραστεί σε άλλες Ευρωπαϊκές γλώσσες.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων.

Στην εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας, για το έργο της Μάρως Δούκα θα μιλήσει η Μίνα Πετροπούλου, φιλόλογος, Δρ. Κοινωνιολογίας.

Με τη συγγραφέα θα συζητήσει ο Γιάννης Η. Παππάς, φιλόλογος-ποιητής.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νίκος Χαλαζιάς – φιλόλογος, ιστορικός, Διευθυντής Σπουδών των Φροντιστηρίων ΟΡΑΜΑ/18Plus.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Κυριάκος Δ. Σκιαθάς, εκπαιδευτικός -συγγραφέας.

Να σημειώσουμε πως η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και έχει την διοργανωτική υποστήριξη του Συλλόγου Κρητών Πάτρας «Το Αρκάδι».

Το σκίτσο της Μάρως Δούκα είναι της Έφης Ξένου.

*Όπως ανέφερε σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», η Μάρω Δούκα αυτό το διάστημα ετοιμάζει ένα νέο μυθιστόρημα που θα έχει τον τίτλο «Πύλη εισόδου». Θέμα του θα έχει μια γυναίκα που μιλάει.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά