Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Με βραβεία σε Βενετία & Σεζάρ, "Οι Αδελφοί Σίστερς" ήρθαν και στην Πάτρα

Με βραβεία σε Βενετία & Σεζάρ, "...

Από την Πέμπτη 14/3/2019 στα Odeon Veso Mare

Πρεμιέρα έκανε στις Ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019 η νέα ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Jacques Audiard – Ζακ Οντιάρ με τίτλο «Οι Αδελφοί Σίστερς – Sisters Brothers», μία κωμική περιπέτεια με στοιχεία γουέστερν που έκανε αίσθηση στο περασμένο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας όπου και απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα καλύτερης σκηνοθεσίας.

Η ταινία διάρκειας 2 ωρών που είναι Αμερικάνικη παραγωγή, παίζεται και στην Πάτρα στα Odeon Veso Mare. Διανομή από την Σπέντζος Φιλμ.

Σενάριο : Jacques Audiard & Thomas Bidegain.

Παίζουν οι John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal & Riz Ahmed.

Στις ΗΠΑ το φιλμ έχει κάνει εισπράξεις 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων συν άλλα περίπου 8 εκατομμύρια από τον υπόλοιπο κόσμο.

Περίληψη :

Δύο αδέλφια ο Έλι και ο Τσάρλι Σίστερς προσλαμβάνονται για να σκοτώσουν έναν χρυσοθήρα που έκλεψε από  το αφεντικό τους. Καθώς ακολουθούν τα χνάρια του χρυσοθήρα στην Άγρια Δύση, μπλέκονται σε επικίνδυνες περιπέτειες και ανακαλύπτουν νέες πτυχές των  χαρακτήρων τους.

Το φιλμ είναι βασισμένο στη νουβέλα του Καναδού Πάτρικ ΝτεΓουίτ - Patrick Dewitt που γραμμένη το 2011 με μια κινηματογραφικού τύπου αφήγηση (το ομώνυμο μυθιστόρημα κυκλοφορεί και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός), έγινε γρήγορα παγκόσμια επιτυχία, με τον ηθοποιό Τζον Σι Ράιλι να αγοράζει άμεσα τα δικαιώματα μεταφοράς του στη μεγάλη οθόνη.

Πρόκειται όπως αναφέρει το «Αθηνόραμα» στην κριτική του, για ένα χιουμοριστικό γουέστερν, που εξελίσσεται την εποχή του πυρετού του χρυσού και μοιάζει κομμένο και ραμμένο για τους αδερφούς Κοέν, το οποίο κατέληξε τελικά στα χέρια του Γάλλου Ζακ Οντιάρ («Ο Προφήτης», «Σώμα με Σώμα», «Dheepan: Ο Άνθρωπος Χωρίς Πατρίδα») και του μόνιμου συν-σεναριογράφου του Τομά Μπιντεγκέν («Οικογένεια Μπελιέ», «Les Cowboys»), οι οποίοι το διασκεύασαν με τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές.

Στο Όρεγκον του 1851, λοιπόν, οι διαβόητοι πιστολάδες Έλι και Τσάρλι Σίστερς προσλαμβάνονται από τον «αρχιγκάνγκστερ» Κόμοντορ για να βρουν και να σκοτώσουν τον Χέρμαν Κέρμιτ Γουόρμ. Αυτός είναι ένας χρυσοθήρας που έχει ανακαλύψει μια δική του πατέντα για να εντοπίζει το πολύτιμο μέταλλο μέσα στο νερό των ποταμών.

Οι Σίστερς ξεκινούν να συναντήσουν τον Τζον Μόρις, έναν ντετέκτιβ τον οποίο έχει στείλει ο Κόμοντορ στα ίχνη του Γουόρμ, αλλά σύντομα το σχέδιό τους θα ανατραπεί και τα αδέρφια θα αναγκαστούν να κατηφορίσουν νότια, έως το Σαν Φρανσίσκο, αποφασισμένα να εκτελέσουν πάση θυσία την αποστολή τους. Βίαιοι, κυνικοί και χωρίς οίκτο, οι Σίστερς είναι οι τέλειοι αντιήρωες της Άγριας Δύσης, η οποία από την εποχή του σπαγγέτι γουέστερν έχει αποτυπωθεί στην οθόνη ως ένας κόσμος με μοναδικό ισχύοντα νόμο αυτόν του (οικονομικά) ισχυρότερου και του γρηγορότερου (πιστολιού).

Όπως προσθέτει στην κριτική του, το «Αθηνόραμα», υποστηριζόμενος από ένα πρωτοκλασάτο τεχνικό επιτελείο (ο Ελληνικής καταγωγής μουσικός Αλεξάντρ Ντεσπλά, η 4 φορές βραβευμένη με Όσκαρ ενδυματολόγος Μιλένα Κανονέρο, η μοντέρ των 5 Σεζάρ Ζιλιέτ Βελφίνγκ), ο Οντιάρ τον αναβιώνει με έναν πιστό στο κινηματογραφικό παρελθόν ρεαλισμό κι ένα ανατρεπτικό μαύρο χιούμορ.

Έτσι, καθώς αχανείς ορίζοντες εναλλάσσονται με χιονισμένα βουνά, μισοφωτισμένα σαλούν με πολύβουους σκονισμένους δρόμους και αστείες ατάκες με γραφική βία, μια σειρά επεισοδίων φέρνει αργά στην επιφάνεια το τραυματικό παρελθόν των Σίστερς (και όχι μόνον αυτών) και δοκιμάζει τόσο την… απανθρωπιά όσο και τους αδερφικούς δεσμούς τους.

Οι «Αδελφοί Σίστερς» παίζουν απολαυστικά με τους χολιγουντιανούς μύθους του γουέστερν και ανακαλύπτουν μέσα τους ένα θησαυρό από κωδικοποιημένες συμπεριφορές, υπαρξιακά ερωτήματα, ηθικά διλήμματα και πολιτικές αναφορές (μεταξύ των παραγωγών της ταινίας είναι και οι αδερφοί Νταρντέν με τον Κριστιάν Μουντζίου!).

Στο επίκεντρο αυτού του παιχνιδιού βρίσκονται δύο διασκεδαστικά αντιφατικοί και συγκινητικά πολυδιάστατοι χαρακτήρες, οι οποίοι του προσδίδουν βάθος, συναίσθημα και μια ποιητική μελαγχολία, κερδίζοντας 4 Σεζάρ της γαλλικής ακαδημίας (σκηνοθεσίας, σκηνικών, φωτογραφίας, ήχου) και το Αργυρό Λιοντάρι σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture