Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πατρινό Καρναβάλι 2019: Δύο...κόσμοι σε μία παρέλαση μαμούθ άνω των 6 ωρών

Πατρινό Καρναβάλι 2019: Δύο...κόσμοι σε ...

Οι ουραγοί της παρέλασης Casa de Patrel τα...διέλυσαν όλα στην κυριολεξία

Σ’ ένα καρναβάλι δύο ταχυτήτων μοιάζει να έχει εξελιχθεί και παγιωθεί η καρναβαλική παρέλαση τόσο του Σαββάτου όσο κυρίως η μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής του Πατρινού Καρναβαλιού.

Οι Casa de Patrel έπνιξαν την πλατεία των Υψηλών Αλωνίων με καπνογόνα... Ετρεχαν να σωθούν οικογενειάρχες με τα παιδιά τους

Φέτος ακριβώς στα 190 χρόνια Πατρινού Καρναβαλιού από τότε που το μακρινό 1829 έγινε ο πρώτος αποκριάτικος χορός στη βίλα Μορέτι σηματοδοτώντας την έναρξη του θεσμού, επέτειο που τίμησαν ορισμένα από τα γκρουπ όπως το 94 του Πέτρου Ψωμά αλλά και το 106, οι «Αρλεκίνοι» που η στολή τους ήταν γεμάτη από εξώφυλλα Άρλεκιν με θέματα όπως η φωνή του Πατρινού Καρναβαλιού, ο αξέχαστος Άλκης Στέας ή η γέννηση ενός μωρού, του baby rally το 1968, είδαμε λοιπόν την απόλυτη γιγάντωση της καρναβαλικής παρέλασης που ξεπέρασε σε συνολική διάρκεια τις 6 ώρες, ενώ λόγω προβλημάτων που προξενήθηκαν προς το τέλος της είδαμε την παρέλαση ουσιαστικά να έχει μισοδιαλυθεί και τον κόσμο – τους θεατές να έχουν μπει μέσα στο δρόμο στην Κορίνθου μετά την πλ. Γεωργίου.

Τι αλήθεια έγινε; Τα τελευταία, πολυπληθή καρναβαλικά πληρώματα και ιδίως οι Casa de Patrel που σε κέφι, ενέργεια και παλμό πραγματικά έβαλαν γυαλιά σε πολλούς, ευθύνονται σ’ ένα σημείο καθώς όπως ακούσαμε και από αστυνομικούς που υπήρχαν κατά μήκος της παρέλασης αλλά και από μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής που ακολουθούσαν στο τέλος την πομπή, δημιουργήθηκε πρόβλημα με ένα λεωφορείο που είχαν μαζί τους και το οποίο είχε προς στιγμήν κολλήσει. Ήσαν και οι ίδιοι κατ’ εκτιμήσεις μεταξύ 8.000 με 10.000 άτομα και το…κακό δεν ήθελε πολύ για να γίνει. Παραδοσιακά οι θεατές – επισκέπτες αλλά και οι Πατρινοί πάντα περιμένουν το φινάλε της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης για να περάσουν οι σοκολατορίχτες και να πιάσουν κάποια σοκολάτα για το γούρι και το έθιμο. Και όντως παρά το σπρώξιμο και τον χαμό έχει ομορφιά το να μπορέσεις να πιάσεις μία σοκολάτα, ας είναι και γκοφρέτα...

Φέτος, ωστόσο, τα 4 άρματα των σοκολατοριχτών, τα οποία περιφρουρούσαν σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μέλη της Καρναβαλικής επιτροπής, είχαν στην κυριολεξία εγκλωβιστεί πίσω από τα 2 πολυπληθή πληρώματα του Πατρινού καρναβαλιού, τους Pop art και τους Casa de Patrel. Η ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει ιδίως οι «κοκκινοντυμένοι» και με την ανάλογη λευκή μάσκα Casa de Patrel ήταν μοναδική. Κέφι πρωτόγνωρο, κορίτσια ανεβασμένα στους ώμους των αγοριών, ξέφρενοι βηματισμοί και χορευτικές κινήσεις, καπνογόνα που μάλιστα τα κρατούσαν και τα στριφογύριζαν, φωνές και μία πραγματική καρναβαλική και ανατρεπτική νότα έστω στα όρια της …ασυδοσίας, κατά κάποιους. Είναι ωστόσο κι αυτό μία πτυχή της λαϊκής διασκέδασης του Πατρινού Καρναβαλιού και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το στερήσει και να το περιορίσει. Από την άλλη τα πολυπληθή καρναβαλικά πληρώματα δεν είναι τωρινή ιστορία αλλά καλά κρατεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Απλά τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει εντελώς γιγαντωθεί και ξεφύγει με την καρναβαλική επιτροπή και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου ουσιαστικά θεατή και με την περιβόητη απόφαση τιμωρίας αυτών των πληρωμάτων στο τέλος της παρέλασης να περνάει «στα ψιλά» και να μην πολυνοιάζει αυτούς τους καρναβαλιστές. Άρα, ίσως θα πρέπει να βρεθεί μία άλλη λύση. Κάποιοι προτείνουν τα άρματα των σοκολατοριχτών να μπαίνουν πριν από αυτά τα πληρώματα, ωστόσο κι αυτή η ιδέα διχάζει. Για τους σοκολατορίχτες και τη live μετάδοση από την κρατική τηλεόραση έχει βρεθεί η λύση να πηγαίνουν εκπρόσωποι των σοκολατοριχτών και να ρίχνουν σοκολάτες από τα πανέρια τους στην αρχή της μετάδοσης.

Για πολλούς λοιπόν έχουν φτιαχτεί δύο καρναβαλικοί κόσμοι, αυτοί των πληρωμάτων που συμμετέχουν στο παιχνίδι του Κρυμμένου θησαυρού, που προσπαθούν με ευφάνταστες ιδέες κάθε φορά να εντυπωσιάσουν προσφέροντας καρναβαλικό θέαμα (και φέτος είδαμε καρναβαλιστές που δεν μπορούσαν ούτε να κουνηθούν ούτε και φαίνονταν πίσω από κατασκευές που παρουσίαζαν στο δρόμο την ώρα της παρέλασης). Και από την άλλη οι καρναβαλιστές που απλά θέλουν να ξεδώσουν, να διασκεδάσουν με μία λογική πιο ξέφρενη, όλοι μαζί, «αχταρμάς» αδιαφορώντας για το αν πρέπει να προσφέρουν κάποιο θέαμα στους ανθρώπους που έχουν επί ώρες στηθεί κατά μήκος της Κορίνθου για να δουν την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.

Το σίγουρο είναι πως στο τέλος όλοι περνούν καλά και οι πρώτοι του πιο… καθωσπρέπει καρναβαλιού (αν επιτρέπεται αυτή η έκφραση) και οι τελευταίοι του πιο…χύμα.

Και κάτι τελευταίο, αριθμητικά οι των πολυπληθών ή υπεράριθμων (πιο ευγενικά) πληρωμάτων τείνουν να φτάσουν σε νούμερα, πάνω από το 1/3 του συνόλου των καρναβαλιστών.

Κείμενο: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Φωτ. της πλατείας Γεωργίου την ώρα της παρέλασης της Κυριακής κι ενώ οι Casa de Patrel δεν είχαν ακόμα περάσει...

Φωτ. της πλατείας Γεωργίου την ώρα της π...

Φωτ. της πλατείας Γεωργίου την ώρα της παρέλασης της Κυριακής κι ενώ οι Casa de Patrel δεν είχαν ακόμα περάσει...

Επέμβαση των διασωστών του Ερυθρού Σταυρού την ώρα που περνούσαν οι Casa de Patrel στην Κορίνθου και Πατρέως.

Επέμβαση των διασωστών του Ερυθρού Σταυρ...

Επέμβαση των διασωστών του Ερυθρού Σταυρού την ώρα που περνούσαν οι Casa de Patrel στην Κορίνθου και Πατρέως.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις