Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τέλος εποχής για τα καρναβαλικά στέκια –Οι λόγοι της «εξαφάνισής» τους

Πάτρα: Τέλος εποχής για τα καρναβαλικά σ...

Βρήκαν άλλους τρόπους προβολής οι υπεύθυνοι των πληρωμάτων

Είδος προς εξαφάνιση είναι τα τελευταία χρόνια τα «καρναβαλικά στέκια» που κατά το παρελθόν ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, πλέον έχουν εκλείψει επί της ουσίας και οι «πανηγυρικές» παρουσιάσεις των στολών που γίνονταν σε κλαμπ και μπαρ της αχαϊκής πρωτεύουσας. Οι τρόποι προβολής των στολών και της προσέγγισης του κόσμους έχει αλλάξει παντελώς με αποτέλεσμα τα στέκια να αποτελούν παρελθόν.

Τι οδήγησε όμως σε αυτή την μεταστροφή της καρναβαλικής πρακτικής;

Οι λόγοι είναι αρκετοί:

-Κατά πρώτον μεγάλο ρόλο έχει παίξει σίγουρα η λειτουργία της έκθεσης των καρναβαλικών στολών εκ μέρους της δημοτικής Αρχής. Το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν όλες τις στολές μαζεμένες σε έναν χώρο τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν τις επιλογές τους κι έτσι δεν χρειάζεται να τρέχουν από στέκι σε στέκι.

-Κατά δεύτερον πολύ σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έχει παίξει και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης η οποία ολοένα και παίζει σημαντικότερο ρόλο. Οι υπεύθυνοι των πληρωμάτων μέσω facebook, Instagram κ.α. βρίσκουν την ευκαιρία να προβάλουν τις στολές τους και να προσεγγίσουν κόσμο που πιθανόν θα ήθελε να βγει στο καρναβάλι με το δικό τους γκρουπ.

-Κατά τρίτον το δικό της ρόλο έχει παίξει και η Εφορία. Το κυνηγητό από τους εφοριακούς όλο το προηγούμενο διάστημα προς όσα πληρώματα λειτουργούσαν στέκια ήταν ανελέητο, με συνεχείς ελέγχους τόσο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων όσο και κυρίως τις τελευταίες ημέρες οπότε και γινόταν οι παραδόσεις των στολών, και η πληρωμή τους φυσικά.

-Κατά τέταρτον ένας αποτρεπτικός παράγοντας είναι και το κόστος διατήρησης του χώρου που θα χρησιμοποιείται ως στέκι. Εάν χρειαζόταν το μαγαζί να διατηρείται για περίπου 2 μήνες απαιτείτο ένα αξιοσημείωτο ποσό που μαζί με τα πάγια έξοδα, ηλεκτρικό κ.α. έφθανε σε ένα αξιοσημείωτο ύψος που αρκετοί δεν μπορούσαν, να καλύψουν.

Αυτοί ίσως και άλλοι λόγοι οδήγησαν τους υπευθύνους των πληρωμάτων να εγκαταλείψουν τα στέκια και να αναζητούν άλλους τρόπους προβολής στους οποίους βέβαια προστίθεται και η «υπαίθρια» έκθεση της Ρήγα Φεραίου. Εκεί, σε σχεδόν κάθε καφετέρια, προβάλλεται και μια στολή. Ο πεζόδρομος είναι πολύ δημοφιλής κι έτσι εκατοντάδες κόσμους βλέπει καθημερινά τις στολές και κλείνει τις συμμετοχές του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις