Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Πάτρα: Όλοι αυτοί που περιφρουρούν την τάξη στο Πατρινό Καρναβάλι -Γνωμοδοτική, εθελοντές, Ερυθρός Σταυρός & σεκιούριτι

Πάτρα: Όλοι αυτοί που περιφρουρούν την τ...

Όλοι θα είναι "στο πόδι" για να μην υπάρξουν απρόοπτα φροντίζοντας για την άψογη οργάνωση των παρελάσεων

Αλήθεια ποιοι οργανώνουν το Πατρινό Καρναβάλι και ποιοι έχουν την ευθύνη της όλης διεκπεραίωσης. Σε ποιους αποδίδουμε τα εύσημα και αντίστοιχα σε ποιους θα γκρινιάξουμε αν κάποια πράγματα δεν πάνε όπως έπρεπε. Μετά το τέλος της φετινής παρέλασης του Καρναβαλιού των Μικρών και ενόψει των δύο μεγάλων παρελάσεων της νυχτερινής ποδαράτης του Σαββάτου και φυσικά της κεντρικής μεγάλης παρέλασης την Κυριακή το μεσημέρι, το thebest.gr θέλησε να ψάξει πόσοι είναι αυτοί που βοηθούν στην οργάνωση του Πατρινού Καρναβαλιού αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο χωρίς μάλιστα καμία αμοιβή.

Κατ’ αρχάς είναι το Διοικητικό συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πατρινό Καρναβάλι, το οποίο είναι 11μελές και τα μέλη του οποίου ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος Νίκος Χρυσοβιτσάνος και τα υπόλοιπα μέλη είθισται ν’ ανοίγουν την παρέλαση. Από κει και πέρα υπάρχει η 10μελής Γνωμοδοτική επιτροπή που πέρα από το ρόλο της να δίνει τη γνώμη της και να βρίσκει λύσεις, τα μέλη της είναι κανονικά στο δρόμο στη ροή της παρέλασης είτε στην αφετηρία είτε στον τερματισμό. Οι εθελοντές παίζουν σημαντικό ρόλο και αριθμητικά υπερβαίνουν τους 40. Λαμβάνουν οδηγίες και εντολές από την γνωμοδοτική και αναλόγως τοποθετούνται στις πύλες εισόδου των πληρωμάτων του κρυμμένου θησαυρού και των αρμάτων τους. Προσέχουν όλα να είναι στην εντέλεια και αν αντιλαμβάνονται κάποιο πρόβλημα ειδοποιούν. Το συνηθέστερο θέμα που πρέπει να τηρείται είναι η σειρά παρέλασης των γκρουπ και να βρίσκονται στη σωστή πύλη εισόδου που έχει οριστεί, να μην παρακάμπτουν τη σειρά τους διότι έχει συμβεί κατά το παρελθόν και αποτελεί αιτία προστριβών.

Βέβαια όπως μας ανέφερε μέλος της Γνωμοδοτικής στο thebest.gr είναι ανάγκη να μπει και νέο αίμα στους εθελοντές, να μπουν νέα παιδιά που κακά τα ψέματα έχουν μία άλλη αντίληψη πολύ πιο φρέσκια και σύγχρονη για τα πράγματα, μπορούν να χειριστούν τις νέες τεχνολογίες και μέσα ευκολότερα και να βρουν μία λύση όπου χρειαστεί. Από την άλλη και οι παλαιότεροι έχουν κάτι το πολύ σημαντικό, την πείρα, ξέρουν τι πρεσβεύει το Καρναβάλι, γνωρίζουν τις παγίδες και ψάχνουν λύσεις πριν προκύψουν τα προβλήματα. Την ίδια ώρα δεν λείπουν και κάποιοι εκ των εθελοντών που μαζί με τις υποχρεώσεις τους που συχνά είναι να ακολουθούν και κάποια πληρώματα σχεδόν μέχρι τον τερματισμό (από τις κύριες αποστολές είναι να μην χαθεί η καλή ροή και να μην κολλάει η παρέλαση) ξεχνιούνται και αφήνονται στη χαρά του καρναβαλιού ποζάροντας στους φωτογράφους και κάνοντας την δημόσια βόλτα τους υπό το φως των καρναβαλικών προβολέων.

Ανάγκη λοιπόν τα επόμενα χρόνια να πληθύνουν οι εθελοντές στο Πατρινό καρναβάλι και να ανανεωθεί σ’ ένα βαθμό το τιμ.

Το πολύ καλό είναι ότι πολλά από τα πρόσωπα σε γνωμοδοτική και εθελοντές γνωρίζονται χρόνια, αγαπούν ξεκάθαρα το Πατρινό Καρναβάλι, θέλουν να  πετυχαίνει και λειτουργούν ομαδικά. «Αν δεν λειτουργείς ομαδικά δεν πας παρακάτω. Πλέον με τα χρόνια οι περισσότεροι έχουμε γίνει φίλοι και ξέρουμε τι να ζητήσουμε ο ένας από τον άλλο πάνω στο κομμάτι της οργάνωσης», μας είπε το μέλος της Γνωμοδοτικής επιτροπής με πείρα και άποψη πάνω στο καρναβάλι. Φυσικά πολύτιμη είναι και η βοήθεια των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που κάθε χρόνο στήνουν σταθμό πρώτων βοηθειών στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου Α’ όπου πέρυσι κατέστη δυνατόν άνθρωπος που υπέστη έμφραγμα να σωθεί ενώ ως γνωστόν είναι πολλά τα περιστατικά με μεθυσμένα νέα παιδιά, με διαστρέμματα και κοψίματα στα πόδια από σπασμένα μπουκάλια στο δρόμο καθώς και περιστατικά εγκαυμάτων από καπνογόνα, κ.α.

Εκτός από τον σταθμό στην πλατεία Γεωργίου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρέχει μία πολυμελή δύναμη εθελοντών διασωστών κατά μήκος της Κορίνθου όπου περνά η καρναβαλική παρέλαση και ο αριθμός τους σύμφωνα με πληροφορίες είναι παραπάνω από σαράντα.

Κοντά σε όλους αυτούς η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων μισθώνει και εταιρεία security, οι οποίοι επίσης ξεπερνούν τους τριάντα και έχουν σημαντικό ρόλο ως προς την φύλαξη των αρμάτων, ως προς την τάξη στην πλατεία Γεωργίου όπου είναι και περισσότερος ο κόσμος και κάθονται & οι επίσημοι, και βέβαια για την αποφυγή απρόοπτων.

Μεγάλη εμπειρία όπως μας είπε το μέλος της Γνωμοδοτικής είναι να είσαι στο τέλος της παρέλασης εκεί όπου βρίσκονται τα λεγόμενα πολυπληθή πληρώματα. Πέρυσι στην τελευταία πύλη είχε συγκεντρωθεί πλήρωμα των 7.000 ατόμων. Στην είσοδο μίας πολυκατοικίας μία παρέα από 5 παιδιά ηλικίας το πολύ 15-16 ετών ήταν ξαπλωμένα με ισοθερμικές κουβέρτες, «ξερά» προφανώς από χρήση αλκοόλ. Το θέμα του αλκοόλ είναι πάλι από τα βασικά που προσπαθούν να ελέγξουν όσο μπορούν και ιδιαίτερα σε ανήλικους, οι άνθρωποι της γνωμοδοτικής και οι εθελοντές όπως και τα καπνογόνα. Υπήρξε περιστατικό με καπνογόνο από το οποίο έπιασε φωτιά η τέντα σπιτιού!

Μέσα σε όλα αυτά αξίζει να αναφέρουμε πως «στο πόδι» βρίσκονται το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στο τμήμα αυτεπιστασίας και ηλεκτροφωτισμού του Δήμου. Είδαμε και την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 στο τέλος της παρέλασης του Καρναβαλιού των Μικρών, τις σκούπες να έχουν βγει και να καθαρίζουν στην Δημ. Γούναρη αλλά και τα συνεργεία που μάζευαν τα ηχεία που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της παρέλασης.

Όλοι αυτοί λοιπόν που αναφέραμε, προσπαθούν δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό να φέρουν σε πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα, το Πατρινό καρναβάλι και τις 2 κορυφαίες παρελάσεις του. Μία «δουλειά» που δεν ξεπληρώνεται με τίποτε, με πίεση και ευθύνη μεγάλη αλλά και μαζί τη χαρά της προσφοράς σ’ ένα θεσμό που πιστεύεις που καλά κρατεί στην πόλη κοντά πια 2 αιώνες.

Να μην ξεχάσουμε τέλος τη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ και των 2 νοσοκομείων της πόλης, Πανεπιστημιακό στο Ρίο και "Άγιος Ανδρέας".

Κείμενο: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Πατρινό Καρναβάλι 2019