Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ξεκινά αφιέρωμα στην αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη

Ξεκινά αφιέρωμα στην αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη

Θα προβληθεί η "Στέλλα" στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Αυτή την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, από τις 18:00 έως τις 21:00, το ΥΠΠΟΑ –Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει την εκδήλωση με τίτλο «Μελίνα, σε θυμόμαστε» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, στην Αθήνα). Θα προβληθεί η αριστουργηματική ταινία «Στέλλα» που έφερε την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη στις Κάννες και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους συνεργάτες της, Μανουέλα Παυλίδου, Χριστόφορο Αργυρόπουλο, Μάνο Ζαχαρία και Στέλλα Χρυσουλάκη.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Με την προβολή λοιπόν της θρυλικής «Στέλλας» του 1955 και τα λόγια κοντινών ανθρώπων και συνεργατών της Μελίνας Μερκούρη, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ξεκινάει μία σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη της, με αφορμή τα 25 χρόνια που συμπληρώνονται στις 6 Μαρτίου 2019 από το θάνατό της.

Από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες που ταυτίστηκαν με τον Ελληνικό πολιτισμό, γνωστή με το μικρό της όνομα εντός και εκτός των συνόρων της χώρας, η Μελίνα διέγραψε μια λαμπερή πορεία από τις οθόνες του σινεμά στην πολιτική σκηνή, φέρνοντας την προσωπική της ακτινοβολία, τη διάθεση ανατροπής και τον ξεχωριστό αυθορμητισμό που τη διέκρινε στην πολιτική του πολιτισμού.

Όπως αναφέρει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, «οι πρωτοποριακές για την εποχή πρωτοβουλίες για το σινεμά, για το θέατρο και τα ΔΗΠΕΘΕ, ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μελίνα αποτελούν κεφάλαια, των οποίων τη θεσμική και πολιτική σημασία αξίζει να αναστοχαστούμε».

«Η Μελίνα παραμένει σύγχρονη» υπογραμμίζει η κ. Ζορμπά «καθώς υπήρξε η Υπουργός που έκανε την πρώτη απόπειρα εκδημοκρατισμού της κουλτούρας,  διεύρυνσης του κοινού και του πολιτιστικού του ορίζοντα». Αναφερόμενη στο σημερινό στοίχημα του προοδευτικού χώρου για την Πολιτισμική Δημοκρατία, που θα συμπεριλάβει τους αποκλεισμένους και τις ευάλωτες ομάδες, η υπουργός καταλήγει:

«Μελίνα, 25 χρόνια μετά, σε θυμόμαστε. Βλέπουμε τις συνέχειες, και είναι σημαντικό ότι μετά από ένα τέταρτο του αιώνα αυτές υπάρχουν, ώστε να μας προκαλούν να θέτουμε τα ερωτήματα σε νέες βάσεις κάτω από τις νέες συνθήκες».

Στο προσεχές διάστημα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα πραγματοποιήσει δύο (2) ακόμη εκδηλώσεις μνήμης για το έργο που άφησε πίσω της η Μελίνα Μερκούρη: τα ΔΗΠΕΘΕ και το Πρόγραμμα Μελίνα.

*Στις 6 Μαρτίου 2019 συμπληρώνονται 25 χρόνια από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, η οποία αποτέλεσε για την Ελλάδα μία εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού πολιτισμού με παγκόσμια αναγνώριση. Υπήρξε μία μεγάλη σταρ του κινηματογράφου που ενθουσίαζε τα πλήθη όπου κι αν έπαιζε. Είχε προταθεί για το Όσκαρ καλύτερου α' γυναικείου ρόλου το 1960 για το "Ποτέ την Κυριακή".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture