Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αυστρία: Αποχωρεί από την πολιτική η αντιδήμαρχος της Βιέννης Μαρία Βασιλάκου

Αυστρία: Αποχωρεί από την πολιτική η αντ...

Τα τέλη Ιουνίου

Η αποχώρηση από την πολιτική, της ελληνικής καταγωγής κορυφαίας πολιτικού των Αυστριακών Πράσινων, Μαρίας Βασιλάκου, η οποία διατελεί από το Νοέμβριο του 2010 αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης της πόλης και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, πρόκειται να συντελεστεί στα τέλη Ιουνίου.

Τον χρόνο της οριστικής αλλαγής στην ηγεσία των Πράσινων της Βιέννης, με την αποχώρηση της Μαρίας Βασιλάκου, την οποία είχε προαναγγείλει η ίδια τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα η ήδη εκλεγμένη από τα όργανα του κόμματος ως μελλοντική διάδοχος της, η Μπίργκιτ Χεμπάιν, που θα αναλάβει στα τέλη Ιουνίου, τόσο την ηγεσία της κομματικής οργάνωσης όσο και το αξίωμα της αντιδημάρχου.

Όπως τόνισε η ίδια, έως εκείνη την ημερομηνία θα υπάρχει «στενότατη συνεργασία» μεταξύ τους, ενώ στο πλαίσιο μίας εκστρατείας θα επιδιωχθεί να γίνει γνωστότερη στο ευρύ κοινό, η σχετικά άγνωστη έως σήμερα Μπίργκιτ Χεμπάιν, ενόψει και των προσεχών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην πόλη και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο του 2020.

Η προαναγγελία τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Μαρία Βασιλάκου, της μελλοντικής αποχώρησής της από την πολιτική, είχε γίνει ακριβώς 30 χρόνια μετά την άφιξή της από την Αθήνα για σπουδές στην αυστριακή πρωτεύουσα στις 4 Σεπτεμβρίου 1988.

Αναφέροντας ως λόγο την ανάγκη ανανέωσης στην πολιτική, «ανανέωση που πάντα υποστήριζε και που τώρα θέλει να ξεκινήσει από την ίδια», η Μαρία Βασιλάκου είχε ανακοινώσει την αποχώρησή της, σε μία έντονα φορτισμένη συναισθηματικά συνέντευξη Τύπου.

Η αποχώρηση της Μαρίας Βασιλάκου από την πρώτη γραμμή, έπειτα από 25 χρόνια παραμονής σε κορυφαίες θέσεις της πολιτικής, θα ακολουθήσει σχεδόν έναν χρόνο μετά από την αποχώρηση στις 24 του περασμένου Μαΐου, του Σοσιαλδημοκράτη Μίχαελ Χόιπλ από τα αξιώματα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη, που ο ίδιος διατηρούσε ανελλιπώς επί 24 χρόνια, από το 1994.

Ο Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της θητείας του θεωρούνταν ο ισχυρότερος πολιτικός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, είχε προχωρήσει, μετά από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2010 – όπως και μετά από εκείνες του Οκτωβρίου 2015 – σε συνασπισμό με τους Πράσινους της Μαρίας Βασιλάκου, τον οποίο συνεχίζει έως σήμερα μαζί της, ο διάδοχός του, Μίχαελ Λούντβιγκ.

Η απόφαση του Σοσιαλδημοκράτη Μίχαελ Χόιπλ για συνασπισμό το 2010 με το κόμμα της Μαρίας Βασιλάκου, είχε αποτελέσει καινοτομία σε παναυστριακό επίπεδο, καθώς, τόσο σε επίπεδο ομοσπονδιακής (κεντρικής) κυβέρνησης, όσο και σε τοπικό επίπεδο ομόσπονδης κυβέρνησης στα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, δεν είχε υπάρξει ποτέ στο παρελθόν παρόμοια συνεργασία.

Η γεννημένη στην Αθήνα, Μαρία Βασιλάκου, η οποία σπούδασε ψυχολογία και γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, είχε εκλεγεί τον Ιούνιο του 2004 νέα αρχηγός των Πρασίνων της Βιέννης και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας τους στην τοπική Βουλή.

Από το 2008 είναι και αντιπρόεδρος των Πρασίνων της Αυστρίας, με τους οποίους εκλέγεται στην τοπική Βουλή της Βιέννης από το 1996, ενώ από το Νοέμβριο του 2010 έως τώρα, διατελεί αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης στη Βιέννη.

«Η Βιέννη είναι η καταπληκτικότερη πόλη στον κόσμο. Ευχαριστώ για τα οκτώ χρόνια στην κορυφή της» είχε τονίσει ανακοινώνοντας τον περασμένο Σεπτέμβριο την αποχώρησή της ιδιαίτερα συγκινημένη η Μαρία Βασιλάκου, η οποία, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αναμφισβήτητα θα αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην πολιτική των τελευταίων χρόνων στην αυστριακή πρωτεύουσα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις