Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η πορεία του χιονιά Ωκεανίς που έρχεται από τα βόρεια- ΧΑΡΤΕΣ - Θα είναι τελικά τόσο ...έντονος όσο φαινόταν;

Η πορεία του χιονιά Ωκεανίς που έρχεται ...

Σήμερα οι ασφαλείς προγνώσεις των μετεωρολόγων για την επερχόμενη επιδείνωση

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει και πάλι τις επόμενες ώρες. Μετά την καλοκαιρία και τις ήπιες για την εποχή συνθήκες και θερμοκρασίες οι πολικές αέριες μάζες που έρχονται από την Ουκρανία θα αρχίσουν να επηρεάζουν από την Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο αρχικά τα βόρεια και στη συνέχεια τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Οι μετεωρολόγοι έβλεπαν τις τελευταίες ώρες τις συνθήκες του Σαββατοκύριακου να είναι έντονες με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, καταιγίδες και βουτιά του υδράργυρου, κάνοντας λόγο για ισχυρο χιονιά.

Ωστόσο περιμένουν τα σημερινά στοιχεία για να μπορέσουν με ασφάλεια να κάνουν τις εκτιμήσεις τους για το κατά πόσο ο επερχόμενος χιονιάς θα είναι τελικά από τους ισχυρότερους του φετινού χειμώνα.

 

Ο Γιάννης Καλλιάνος συστήνει υπομονή μέχρι το βράδυ της Πέμπτης οπότε θα επικαιροποιηθούν τα μετεωρολογικά μοντέλα και οι εκτιμήσεις θα γίνουν πιο συγκεκριμενες.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του στο διαδίκτυο αναφέρει:

Είναι νωρίς, δεν ξέρουμε ακόμη 100% πως θα κινηθούν τα βαρομετρικά συστήματα. Αν όμως διατηρηθούν, υπάρχει πιθανότητα μέσα στο ΣΚ να βιώσουμε μια από τις σημαντικότερες χιονοκακοκαιρίες της τελευταίας 10ετίας.

Επαναλαμβάνω, μέχρι ώρας τα προγνωστικά στοιχεία είναι σχεδόν συγκλονιστικά ως προς τα υψόμετρα και τις περιοχές χιονοπτώσεων. Όμως είναι ακόμη πολύ νωρίς. Μην με ρωτήσετε αν θα χιονίσει σε περιοχές που σας ενδιαφέρει. Κανείς δεν μπορεί να σας μιλήσει από τώρα με ακρίβεια.

Την Πέμπτη το βράδυ θα βγάλω αναλυτική ανακοίνωση. Είμαι κολλημένος πάνω από τον υπολογιστή μου και μελετώ όλα τα πιθανά σενάρια εξέλιξης του καιρού. Είμαστε πολύ κοντά αλλά και με μια μικρή αλλαγή ταυτόχρονα και πολύ μακριά.

Ξέρω, θέλετε να μάθετε από τώρα. Κάντε υπομονή για 48 ώρες και μην ακούτε τι λέγονται δεξιά και αριστερά. Αν δεν πάει Πέμπτη βράδυ κάνεις δεν μπορεί να ξέρει, ούτε καν να ρισκάρει.

Αν έρθει αυτό που φαίνεται θα μιλάμε για περιοχές που σε τοπικό επίπεδο θα βιώσουν πολύ ευχάριστες καταστάσεις λόγω της χιονόπτωσης. Το ζήτημα είναι αν θα έρθει αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής.

Το έντονο κρύο έχει πια "κλειδώσει" από το προσεχές απόγευμα του Σαββάτου και στη συνέχεια. Το ζήτημα είναι να δούμε που θα χιονίσει.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου περιμένει τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία για μια πιο ασφαλή πρόβλεψη για τον καιρο του Σαββατοκύριακου. Ωστόσο όπως έχει ήδη επισημάνει σε ανάρτησή του: Όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν το Σάββατο από το ύψος περίπου της Βοιωτίας προς την υπόλοιπη ορεινή αλλά και πεδινή- παράκτια βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλία, Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και προς τη Θράκη, καλό θα είναι παρακολουθούν τα επίσημα δελτία καιρού το επόμενο 48ωρο καθώς σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία προβλέπονται εκτός από τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις που κατά τόπους και κατά διαστήματα δεν αποκλείεται να είναι και έντονες!!!.

«Υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων για τη θέση των βαρομετρικών συστημάτων. Ωστόσο προβλέπεται πτώση θερμοκρασίας περί τους 12 βαθμούς και βοριάδες 8 με 9 τοπικά 10 μποφόρ το Σαββατοκύριακο» έγραψε στο twitter χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προγνώσεις για την περιοχή της Πάτρας στην οποία αναμένεται χιόνι.

Σύμφωνα με το 

φωτό από windy.com
φωτό από windy.com

Σύμφωνα με το meteo.gr καλός και ζεστός καιρός θα επικρατήσει σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι και την Πέμπτη 21/02/2019. Ωστόσο από την Παρασκευή 22/02/2019 και κυρίως κατά το διήμερο Σάββατο 23/02/2019 - Κυριακή 24/02/2019 πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης αναμένεται να κατευθυνθούν προς τη χώρα μας δια μέσου της Ουκρανίας και της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα τη κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας (μεγαλύτερη των 10 βαθμών) και τη σημαντική μεταβολή του καιρού.

Παρακολουθείστε στο βίντεο την κίνηση των αερίων μαζών από την Τρίτη 19/02/2019 έως και την Κυριακή 24/02/2019. Με αποχρώσεις του μπλε διακρίνονται οι ψυχρές αέριες μάζες που θα κινηθούν προς την περιοχή μας και με αποχρώσεις του κόκκινου οι θερμές αέριες μάζες που θα κινηθούν προς τη Δυτική Ευρώπη.

 

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-02-2019

Στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Μέχρι τη νύχτα θα επηρρεαστούν και οι υπόλοιπες περιοχές και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ημιορεινά της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι στα δυτικά , κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από τη νύχτα στα βόρεια 6 με 7 μποφορ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφορ. Η θερμοκρασία σε πτώση από τη βόρεια. Παγετός τις βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 23-02-2019

Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά κατά τόπους πυκνές αρχικά στα βόρεια όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και βαθμιαία σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρς και της Εύβοιας. Τις βραδυνές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.

Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφορ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 6 με 8, στα πελάγη 9 και στο Αιγαίο πιθανώς τοπικά 10 μποφορ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση της τάξης των 8-10 βαθμών Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρώτες πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως στα βόρεια.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 24-02-2019

Στα βόρεια νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις που τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτωσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά-ημιορεινά κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια όπου πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα στα δυτικά θα σταματήσουν. Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφορ, στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 7 με 8 , στα πελάγη 9 και στο Αιγαίο πιθανώς τοπικά 10 μποφορ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις