Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έξι φετινά Οσκαρικά φιλμ στις Πατρινές κινηματογραφικές οθόνες

Έξι φετινά Οσκαρικά φιλμ στις Πατρινές κ...

Δείτε Λάνθιμο, "Πράσινο Βιβλίο", "Vice", Mελίσα Μακάρθι, Νταφόε και Κλόουζ

Η 91η απονομή των βραβείων Όσκαρ είναι την προσεχή Κυριακή και για τους σινεφίλ που επιθυμούν να δουν φιλμ που έχουν προταθεί για τα επίζηλα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας κινηματογραφικών τεχνών & επιστημών, υπάρχει μία ποικιλία αυτές τις μέρες οπότε σπεύστε.

Το συγκινητικό & πολύ ανθρώπινο «Πράσινο βιβλίο» σε σκηνοθεσία Πίτερ Φαρέλι θα παίζεται έως και την Τετάρτη 20/2 στα Odeon Veso Mare. Eίναι υποψήφιο για 5 Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, πρωτότυπου σεναρίου, α’ ανδρικού ρόλου για τον Βίγκο Μόρτενσεν, β’ ανδρικού για τον Μαχερσάλα Αλί και καλύτερου μοντάζ).

Παίζεται φυσικά η «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, ένα «πειραγμένο» φιλμ εποχής σε σενάριο των Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα που διεκδικεί 10 βραβεία Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, α’ γυναικείου για την Ολίβια Κόλμαν, β’ γυναικείου για τις Ρέιτσελ Βάις και Έμα Στόουν, μοντάζ για τον Γιώργο Μαυροψαρίδη, κοστουμιών για την Σάντι Πάουελ, καλλιτεχνικής διεύθυνσης - σκηνικών για τις Φιόνα Κρόμπι και Άλις Φέλτον και καλύτερης φωτογραφίας – Ρόμπι Ράιαν).

Συνεχίζεται και από την Πέμπτη 21/2 στα Odeon Veso Mare η ταινία του Τζούλιαν Σνάμπελ «Στην πύλη της αιωνιότητας – At eternity’s gate» με τον Γουίλεμ Νταφόε στο ρόλο του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ, σε μία ερμηνεία πραγματικά πολύ εσωτερική και δύσκολη που άξια έφτασε έως τα Όσκαρ. Το φιλμ έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους λάτρεις των εικαστικών όπως μαθαίνουμε.

Συνεχίζεται επίσης η προβολή του καθαρά πολιτικού φιλμ με κάποια στοιχεία μαύρης σάτιρας και με πολλές αιχμές ιδιαίτερα προς το τέλος, «Vice, Ο Δεύτερος στην ιεραρχία» του Άνταμ ΜακΚέι με τον Κρίστιαν Μπέιλ στο ρόλο του «σκληροπυρηνικού» γερακιού της αμερικάνικης πολιτικής επί Προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου, Ντικ Τσέινι. Λέγεται ότι μπορεί ο Μπέιλ να πάρει το Όσκαρ α’ ανδρικού φέτος χάρη στην πλήρη μεταμόρφωση που πέτυχε. Η ταινία διεκδικεί 8 Όσκαρ (εκτός αυτό του α’ ανδρικού, καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, β’ ανδρικού για τον Σαμ Ρόκγουελ, β’ γυναικείου για την Έιμι Άνταμς, πρωτότυπου σεναρίου, μοντάζ και καλύτερου μακιγιάζ).

Από την Πέμπτη 21/2 ξεκινά να προβάλλεται στα Odeon Veso Mare το «Θα μπορούσε ποτέ να με συγχωρέσεις;» της Μάριελ Χέλερ με την Μελίσα Μακάρθι σ’ έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο απ’ ότι μέχρι στιγμής την έχουν γνωρίσει οι σινεφίλ. Ερμηνεύει ένα αληθινό πρόσωπο την Λι Ίσραελ, η οποία κάποια στιγμή ελλείψει χρημάτων για να μπορέσει να επιβιώσει άρχισε να επινοεί ψεύτικες επιστολές και στοιχεία διάσημων προσώπων πουλώντας τα ως συλλεκτικά & αληθινά, ώσπου την «τσίμπησε» το FBI. Η ταινία είναι υποψήφια για 3 Όσκαρ (καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, α’ γυναικείου για την Μαkάρθι και β’ ανδρικού για τον Ρίτσαρντ Γκραντ).

Τέλος έρχεται και στην Πάτρα στη 2η αίθουσα του Πάνθεον από την Πέμπτη 21/2 η «Σύζυγος - The Wife» με την Γκλεν Κλόουζ, η οποία στα 71 της χρόνια είναι υποψήφια για το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου με πολλές ελπίδες να επικρατήσει. Υπάρχει και ο συναισθηματικός παράγοντας καθώς αυτή είναι η 7η υποψηφιότητα της μεγάλης καριέρας της Κλόουζ που ξεκίνησε στις αρχές του ’80. Θα την θυμάστε βέβαια ως αγριεμένη και φουλ ερωτευμένη στην «Ολέθρια σχέση» του Άντριαν Λάιν με τον Μάικλ Ντάγκλας που είχε κάνει πάταγο και της είχε χαρίσει το ’87 υποψηφιότητα στα Όσκαρ.

Στη «Σύζυγο» ενσαρκώνει την αφοσιωμένη γυναίκα ενός συγγραφέα που τιμάται με Νόμπελ από τη Σουηδική ακαδημία (στο ρόλο ο Τζόναθαν Πράις). Η ταινία όπως διαβάσαμε κρύβει μία μεγάλη ανατροπή. H σκηνοθεσία είναι του Björn Runge.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture