Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο πρώτος νεκρός Έλληνας πιλότος σκοτώθηκε προσπαθώντας να φθάσει με το αεροσκάφος του από την Αθήνα στην Πάτρα

Ο πρώτος νεκρός Έλληνας πιλότος σκοτώθηκ...

Σε μια εποχή που ο κόσμος έβλεπε για πρώτη φορά αεροπλάνο

Ο Αλέξανδρος Καραμανλάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 18 Ιανουαρίου 1888. Πρωτότοκος γιος του εμπόρου Θεμιστοκλή Καραμανλάκη και της Ευρυδίκης Καραμανλάκη, σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Το 1908 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, μετά το κίνημα των Νεοτούρκων.

Ο Καραμανλάκης ασχολήθηκε από μικρός με τη δημοσιογραφία και στις 7 Ιανουαρίου 1911 εξέδωσε την εβδομαδιαία εφημερίδα Ανεξάρτητος Αθηνών με τον υπότιτλο «Πολιτική, κοινωνιολογική και φιλολογική εβδομαδιαία επιθεώρησις». Η εφημερίδα κυκλοφόρησε 43 φύλλα και ανέστειλε την έκδοσή της στις 28 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Στις 8 Αυγούστου 1911 ο Καραμανλάκης αναχώρησε για τη Γερμανία και Γαλλία «προς μελέτην ειδικήν των μεγάλων εκδόσεων και της εν γένει δημοσιογραφικής κινήσεως εν Ευρώπη», όπως έγραψε η εφημερίδα του. Αφού έμεινε για λίγο στη Γερμανία, πήγε στη Γαλλία και γράφτηκε στην αεροπορική σχολή του διάσημου αεροπόρου και μηχανικού Λουί Μπλεριό (1872-1936).

Τέσσερις ημέρες μετά την ιστορική πτήση του Εμμανουήλ Αργυρόπουλου, στις 12 Φεβρουαρίου 1912, ο Καραμανλάκης φτάνει στην Πάτρα, με ένα αεροπλάνο Μπλεριό 11 (Bleriot XI) στις αποσκευές του. Στις 26 Μαρτίου 1912 επιχειρεί να πετάξει από το Ρίο στην Αθήνα, ένα εγχείρημα επικών διαστάσεων για εκείνη την εποχή, δεδομένης και της πτητικής απειρίας του. Το αεροπλάνο του σηκώνεται και πέφτει σχεδόν αμέσως. Οι ζημιές δεν είναι μεγάλες και ο ίδιος δεν τραυματίζεται.

Ακολουθεί μία ακόμη αποτυχημένη απογείωση στις 9 Απριλίου, αλλά στις 23 του ίδιου μήνα απογειώνεται κανονικά από το Ρίο και πετάει για λίγο πάνω από την Πάτρα. Λίγες μέρες αργότερα, στις 30 Απριλίου, προσπαθώντας να απογειωθεί από την Εγλυκάδα της Πάτρας, θα πέσει και θα τραυματισθεί, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο αεροπλάνο του.

Ο Καραμανλάκης μεταφέρει τις αεροπορικές του δραστηριότητες στην Αττική, όπου ο ουρανός της θα αποδειχθεί πιο φιλόξενος. Στις 17 Ιουλίου 1912 πετάει σε ύψος 2.200 μέτρων και στις 19 Αυγούστου υψώνεται στα 3.050 μέτρα, μία αξιοσημείωτη επίδοση για την εποχή του.

Τώρα νοιώθει απόλυτα έτοιμος για την πραγματοποίηση του ονείρου του, την πτήση από την Αθήνα στην Πάτρα.

Απογειώθηκε τα ξημερώματα της 29ης Αυγούστου 2012, μετά από ένα ολονύκτιο γλέντι με τους φίλους του στο κέντρο Πανελλήνιον. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ξαναμαζευτεί εκεί, ανάμεσα τους και μια ντίβα του θεάτρου ονόματι Ζηνοβία Παρασκευοπούλου, την οποία παρ’ ολίγον να πάρει μαζί του.

Από το site του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων (http://www.pasoipa.org.gr)

Από το site του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικ...

Από το site του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων (http://www.pasoipa.org.gr)

Η χωροφυλακή Κορίνθου έστειλε τηλεγράφημα στην Πάτρα ότι τον είδε να περνά, όμως η ώρα περνούσε και το αεροπλάνο δεν φαινόταν στον προορισμό του, όπου ήδη τον περίμεναν χιλιάδες Πατρινοί.

Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι στην περιοχή Λυγιά ανάμεσα στο Ξυλόκαστρο και το Αίγιο, ένα ισχυρό ρεύμα αέρα έριξε το αεροπλάνο στη θάλασσα, 300 μέτρα από την παραλία.

Ο 24χρονος Καραμανλάκης πάλεψε με τα κύματα, αλλά πνίγηκε μπλεγμένος στα σχοινιά του αεροπλάνου.

Η μητέρα του, στο άκουσμα της είδησης αποπειράθηκε ν’ αυτοκτονήσει παίρνοντας δηλητήριο και προσπαθώντας να πέσει απ’ τον εξώστη του σπιτιού της. Τη διέσωσαν.

Την επόμενη μέρα όλοι συνόδευσαν τον πρώτο νεκρό της ελληνικής αεροπορίας.στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση στην Αθήνα, παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και πλήθους κόσμου, που τον συνοδεύει στην τελευταία του κατοικία στο Α' Νεκροταφείο. Τραγικές φιγούρες, η γηραιά μητέρα του και η νεαρά σύζυγός του. Μία εφημερίδα της εποχής έγραψε χαρακτηριστικά: «Η αρχαία Ελλάς έδωσε τον Ίκαρο θυσία της αεροπορικής ιδέας, η νεωτέρα Ελλάς δίδει τον Καραμανλάκη».

*στοιχεία και φωτογραφίες από sansimera & newsit

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight