Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Εκδήλωση του κύκλου «μαγναύρα» με θέμα τα «Ομιλούντα» ελληνικά αγγεία

Πάτρα: Εκδήλωση του κύκλου «μαγναύρα» με...

Με ομιλητή τον τ. Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Δρ. Μάρτιν Κρέεμπ

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου και ώρα 7:30 μ.μ. από τον κύκλο «μαγναύρα» για τον ευρύτερο ελληνικό πολιτισμό οργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Ομιλούντα» ελληνικά αγγεία με ομιλητή τον Δρ. Μάρτιν Κρέεμπ, τ. Αναπλ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών.

Σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρονται τα εξής: «Εκτός από εικόνες, τα αρχαία ελληνικά αγγεία των αρχαϊκών και πρώιμων κλασικών χρόνων φέρουν συχνά γράμματα, λέξεις, επιφωνήματα και σύντομες φράσεις. Αναγράφονται σε αυτά τα ονόματα του αγγειοπλάστη, του αγγειογράφου, του ιδιοκτήτη, αφιερώσεις σε θεούς, αναφορές σε όμορφα αγόρια και κορίτσια, ονόματα θεών, μυθολογικών μορφών, ζώων, ακόμα και τόπων («ΚΡΗΝΗ») και αντικειμένων («ΥΔΡΙΑ»). Κάποιες επιγραφές δεν φαίνεται να αντιστοιχούν σε υπαρκτά γράμματα ή λέξεις και ερμηνεύονται συνήθως ως «επιγραφές χωρίς νόημα» (nonsense inscriptions). Υπάρχουν, τέλος, επικά κείμενα, τραγούδια, τα ήδη αναφερθέντα επιφωνήματα, και μέρος κειμένου αρχαίας κωμωδίας.

Ο λεγόμενος κρατήρας François στη Φλωρεντία παρουσιάζει εκατόν τριάντα (!) επιγραφές. Τα αγγεία, ειδικά από την Αττική, είναι η μεγαλύτερη πηγή για την τεκμηρίωση και τις απαρχές του γράφειν στην ελληνική αρχαιότητα από το δεύτερο μισό του 8ου αιώνα π.Χ. κ.ε. Θα δούμε πολλά παραδείγματα, και θα συζητήσουμε θεωρητικά προβλήματα, την εξέλιξη της τέχνης της γραφής και της ανάγνωσης, την αρχαία διδασκαλία, εμπορικές σχέσεις και εξαγωγές των αττικών αγγείων, το νόημα των επιγραφών «χωρίς νόημα» και άλλα.»

Αίθουσα Επιμελητηρίου Αχαΐας, Μιχαλακοπούλου 58 (πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου), Πάτρα. Είσοδος ελεύθερη.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture