Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Ελληνικά, Βιολογικά & Νόστιμα!

Ελληνικά, Βιολογικά & Νόστιμα!

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Τα όσπρια αποτελούν διατροφικό θησαυρό αφού ανήκουν στα τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών και υδατανθράκων και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που τα καθιστούν πολύτιμη τροφή για την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή.

Στο παρελθόν τα είχαμε περιφρονήσει παρόλο που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές στην Ελλάδα και χάριν των Master Chef…..(!!!)…. και των περιοδικών μαγειρικής βρήκαν πάλι περίοπτη θέση στο τραπέζι μας, αφού εκτός των άλλων είναι και οικονομικά!

Σας έχω, λοιπόν, δύο συνταγές για σήμερα με χούμους και γίγαντες…μαύρους!

Οι έγχρωμοι γίγαντες είναι μια ποικιλία που χρησιμοποιούν κυρίως στις Πρέσπες εδώ και πολλά χρόνια . Έχουν ιδιαίτερη γλυκιά γεύση που μοιάζει με αυτή του κάστανου . Είναι όσπριο πλούσιο σε φλαφονοειδή και εκεί οφείλεται και το μαύρο τους χρώμα . Επίσης έχουν αντιοξειδωτικές , αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες .

Από την Μέση Ανατολή στο πιάτο μας. Το χούμους είναι ένα μοναδικό άλειμμα ή dip που συνηθίζετε πολύ στην Ανατολίτικη κουζίνα και τρώγεται συνήθως με την συνοδεία αραβικών πιττών.

Το μαγειρεύουμε κυρίως με ξερά όσπρια και ταχίνι που είναι και το βασικό του συστατικό, αλλά και με πολλές άλλες εκδοχές εξίσου νόστιμες!

Διατηρείται αρκετές μέρες στο ψυγείο.

Τολμήστε να τις φτιάξετε &…. καλή όρεξη ! ! !

ΣΠΕΤΖΟΦΑΙ ΜΕ ΜΑΥΡΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ & ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Χρόνος προετοιμασίας 12 ώρες –Χρόνος μαγειρέματος 2 ώρες – Μέτρια

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

·  250 γρ. μαύροι γίγαντες
·  4 πιπεριές χρωματιστές κομμένες σε ροδέλες
· 4 καρότα μέτρια βιολογικά κομμένα σε φέτες
· 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
· 1 σκ. Σκόρδο
· 150 ml κρασί κόκκινο
· 200 γρ. χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος
·  1 φλιτζ. ζωμό λαχανικών* ή νερό
· 125 ml ελαιόλαδο
·  Ξύσμα και χυμός ενός πορτοκαλιού
· 2 λουκάνικα χωριάτικα με πορτοκάλι κομμένα σε ροδέλες
·  ½ δενδρολίβανο τριμμένο
·  Λίγο μαϊντανό για το σερβίρισμα
·  Πιπέρι
· Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουσκεύουμε τα φασόλια τουλάχιστον για 12 ώρες στο νερό.

Πετάμε το νερό και τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα κρατάμε σε ένα μπολ στην άκρη. Βράζουμε τα φασόλια για μία ώρα και όσο χρειαστεί για να είναι ελαφρώς μαλακά. Τα σουρώνουμε και από το νερό που έβρασαν κρατάμε ένα φλιτζάνι.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι έως ότου ροδίσει. Ρίχνουμε τα καρότα και τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 2’-3’.

Σπάμε ελαφρά και το σκόρδο και το σοτάρουμε με τα υπόλοιπα υλικά μας για μερικά δευτερόλεπτα.

Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε με τον χυμό ντομάτας. Ρίχνουμε αλάτι , πιπέρι και δενδρολίβανο και βράζουμε το μείγμα μας για 5’.  Εάν δούμε ότι χρειάζεται ρίχνουμε λίγο ζωμό. Το μείγμα μας δεν πρέπει να είναι πολύ νερουλό. Στο τέλος προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.

Στο τηγάνι  τσιγαρίζουμε ελαφρώς τα λουκάνικα μέχρι να χρυσοροδίσουν. Τα τραβάμε από την φωτιά και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα λαχανικών ντομάτας. Τα ομογενοποιούμε και τα κρατάμε στην άκρη.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε το νερό που έχουμε κρατήσει από τα φασόλια, τόσο ώστε να σκεπάζει τον πάτο του σκεύους. Όχι πολύ. Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα φασολιών –λαχανικών-λουκάνικων, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 250οC για μία ώρα περίπου.

Κατά την διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα φασόλια και όταν είναι σχεδόν έτοιμα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα τελειώνουμε στο μονό γκριλ για 5’.

Τοποθετούμε ένα τσέρκι 10 εκ. στο κέντρο του πιάτου γεμίζουμε με το μείγμα, γαρνίρουμε περιμετρικά με μαϊντανό και καροτάκια.

Tips

Εάν δεν βρείτε μαύρους γίγαντες μπορείτε να τους αντικαταστήσετε με τους κλασσικούς γίγαντες, με διαφορετικό όμως αποτέλεσμα.

Τι πίνουμε;

Ένα ροζέ Αγιωργίτικο, όπως ο Ορεινός Ήλιος από το κτήμα Σεμέλη, για να ταιριάξει πολύ ωραία με την κόκκινη σάλτσα μας και τα μυρωδικά μας.

ΧΟΥΜΟΥΣ ΜΕ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΚΟΡΔΟ & ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΑ

Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα –Χρόνος προετοιμασίας 10’ – Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

· 2 φλιτζάνια μαυρομάτικα φασόλια
· 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
· 4 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
· 2 κ.γ. πιπέρι Aleppo ή 1 ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα χωρίς τα σπόρια
· ½ φλ. τσαγιού ταχίνι ολικής άλεσης
·4 κ.σ. λεμόνι
·½ κ.γ. κύμινο

· Φρέσκος ψιλοκομμένος δυόσμος
·  Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουσκεύουμε τα φασόλια από 6-8 ώρες στο νερό. Αφού τα σουρώσουμε τα ξεπλένουμε καλά. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε την φωτιά, και σιγοβράζουμε για μία ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό. Αλατίζουμε. Από το βρασμένο νερό κρατάμε ½ φλιτζάνι.

Στο μπλέντερ βάζουμε, τα φασόλια, το σκόρδο, το λάδι και χτυπάμε μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά. Συνεχίζουμε στο μπλέντερ χτυπώντας τα υπόλοιπα υλικά, το ταχίνι, το λεμόνι, το πιπέρι και το κύμινο.

Πρέπει να πολτοποιηθούν αρκετά και να ομογενοποιηθεί η γεύση. Εάν είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές νερό από το νερό που έχουμε κρατήσει.

Πασπαλίζουμε με τον φρέσκο δυόσμο και σερβίρουμε μ’ ένα ψωμί χωριάτικο κατά προτίμηση προζυμένιο.

Tips

-          Το χούμους μπορούμε να το φτιάξουμε και με ρεβύθια.

-          Εάν μας αρέσει η γεύση από το ταχίνι μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο.

Τι πίνουμε;

Ένα ροζέ σομόν ποικιλίας Σιδερίτη όπως το Petite Fleur από την οινοποιία Παρπαρούση.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life