Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πάτρα: Με επιτυχία η μουσικοποιητική βραδιά ‘‘Μαντόνα Σιξτίνα’’ της Κοινο_Τοπίας –ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Πάτρα: Με επιτυχία η μουσικοποιητική βρα...

Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία, η μουσικοποιητική βραδιά με αφετηρία το βιβλίο ‘‘Μαντόνα Σιξτίνα’’ του Βασίλι Γκρόσσμαν, σε επιμέλεια της εκπαιδευτικού, εμψυχώτριας και ηθοποιού Αλέκας Ράπτη. Τα έσοδα της εκδήλωσης που έγινε με τη υποστήριξη της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, θα δοθούν στο Σύλλογο για την Προστασία του Αγέννητου Παιδιού.

Αποσπάσματα από το βιβλίο Μαντόνα Σιξτίνα του Βασίλι Γκρόσσμαν αποδόθηκαν από το Δημήτρη Δραγγανά, Φιλόλογο, Πρόεδρο του Εκπ/κού Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Διάπλους» και την Αλέκα Ράπτη.

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης η χορωδία της Κοινο_Τοπίας υπό τη μουσική διεύθυνση και επιμέλεια της μαέστρου της Λίνας Γερονίκου και της Κατερίνας Φιλιππάτου στο πιάνο παρουσίασε χορωδιακούς ύμνους με αναφορά στην Παναγία ενώ παράλληλα στο δεύτερο μέρος προσέγγισε τραγούδια από το χώρο της έντεχνης μουσικής.

Ιχνηλατώντας στο υπαρξιακό βάθος με προσανατολισμό ‘‘το ανθρώπινο μέσα στον άνθρωπο’’ επενδεδυμένο με τις λέξεις ζωή, αγάπη, ελευθερία, ελπίδα, αδελφοσύνη, χαρά, -το οποίο ήταν και το πρόταγμα το βιβλίου- οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τη σύζευξη διαφορετικών τεχνών και συγκεκριμένα ζωγραφικής (πίνακας Μαντόνας του Ραφαήλ), πεζού λόγου (κείμενο του Β. Grossman), ποίησης με αναφορά στην Παναγία (Παπαδιαμάντης, Βαλαωρίτης, Βαρβιτσιώτης, Ελύτης, Βρεττάκος, Ρίτσος, Σικελιανός, Βάρναλης και Παλαμάς) και μουσικής (ύμνων και τραγουδιών).

Κι όπως είπε η Α. Ράπτη ‘‘με όχημα την τέχνη και προβολή στο στίχο του ποιητή Μ. Κατσαρού μην αμελήσετε πάρτε στις χούφτες σας νερό, το μέλλον μας έχει πολύ ξηρασία, βάλαμε λίγη υγρασία στη βραδιά και η καρδιά μας χτύπησε μαλακά ΣΤΟ ΣΥΝ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, στο ρυθμό της μοίρας και του ανθρώπινου πεπρωμένου αφήνοντας μια πινελιά ελπίδας και αισιοδοξίας η οποία συναντιέται με το λόγο του Grossman κοιτάζοντας τη Μαντόνα Σιξτίνα εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ζωή, αγάπη και η ελευθερία είναι ένα. Ότι δεν υπάρχει τίποτα ανώτερο από το ανθρώπινο στον Άνθρωπο. Αιώνια θα ζήσει, θα νικήσει’’.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η στιγμή της σύνδεσης V. Grossman – N. Βρεττάκου «παράλληλοι στοχασμοί» γιατί και οι δύο ενστερνίζονται ότι η ζωή κατέχει το θαύμα της ύψιστης δύναμης της αγάπης, της προσφοράς, της ελευθερίας.

Τα μέλη της χορωδίας της Κοινο_Τοπίας είναι: Αναστασόπουλος Νίκος, Βελλοπούλου Αναστασία, Βελλοπούλου Φωτεινή, Βέργη Μαρία, Δημητρόπουλος Βασίλης, Δημοπούλου Ελένη, Δούβου Εύη, Δρίτσας Στέφανος, Θεοφιλάτου Κέλυ, Θεοχάρους Αίγλη, Κασπίρη Μέτη, Κατωπόδη Ελένη, Λαζανά Φρόσω, Λουπάσκου Κορνελία, Μακρή Μαίρη, Μαστραντωνάκη Γεωργία, Μαυροπούλου Χριστίνα, Μητροπούλου Γεωργία, Μουθούνη Χρυσάνθη, Μπιλίρη Μαρία, Νικολακοπούλου Πηγή, Νικολοπούλου Μαρία, Νικολού Χριστίνα, Παπαδημητροπούλου Αγγελική, Παρίση Μάρθα, Πλέγα Μαρία, Ραβαζούλα Παναγιώτα, Ρόδη Ιωάννα, Στεφανοπούλου Σωτηρία, Στεφάτου Γωγώ, Τζόλα Ειρήνη, Τρίγκα Αγλαΐα, Φιλιππάτου Λία, Χασαπόπουλος Γιάννης, Χασαποπούλου Καίτη, Χονδρόπουλος Βασίλης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight