Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΑΤΕΙ και ΚΕΘΕΑ- Μαζί στη μάχη κατά των εξαρτήσεων

Πάτρα: Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΑΤ...

Τι περιλαμβάνουν οι βασικοί άξονες του

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη σήμερα στην Πάτρα μεταξύ του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και του Κέντρου θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Μάλιστα δόθηκε και συνέντευξη Τύπου, στον χώρο του ΑΤΕΙ, από τον Πρύτανη Βασίλη τριανταφύλλου, τον κ. Ιωάννη Δρίτσα, καθηγητή του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, κ. Βασίλη Γκιτάκο και την υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ, κα Ελευθερία Παππά.

Επισημοποιείται και διευρύνεται η συνεργασία που υφίσταται σε θέματα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης

 

Όπως εξήγησαν, μέσω της συνεργασίας αυτής, οι δύο φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους  για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, με κοινές δράσεις στους τομείς της ενημέρωσης, πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, εκπαίδευσης και έρευνας.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, με το μνημόνιο συνεργασίας επισημοποιείται και διευρύνεται η συνεργασία που υφίσταται σε θέματα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους δύο φορείς με επίκεντρο την πόλη της Πάτρας, όπου εδράζεται το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ.

 

Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Δρα Βασίλης Γκιτάκος και ο Πρύτανης του ΑΤΕΙ Βασίλης Τριανταφύλλου

Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Δρα Βασίλης Γκιτ...

Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Δρα Βασίλης Γκιτάκος και ο Πρύτανης του ΑΤΕΙ Βασίλης Τριανταφύλλου

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, οι βασικοί άξονες του μνημονίου περιλαμβάνουν:

Σχεδιασμό και υλοποίηση καινοτόμων μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων για την προώθηση της εθνικής πολιτικής σε θέματα πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης.

Προώθηση της επιστημονικής γνώσης και καλών πρακτικών στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, μέσα από ημερίδες, εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια.

Μεταφορά τεχνογνωσίας στα στελέχη του Κλινικού Παρατηρητηρίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην  πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση, καθώς και στη διαχείριση κρίσεων σε άτομα ή συστήματα.

Ανάπτυξη προγραμμάτων πρακτικής άσκησης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του ΑΤΕΙ σε δομές του ΚΕΘΕΑ

Ενέργειες ενημέρωσης και πρόληψης  στις εκπαιδευτικές κοινότητες και παρεμβάσεις υποστήριξης για ειδικούς πληθυσμούς

Όπως τόνισε: "Η συνεργασία του ΚΕΘΕΑ και ΑΤΕΙ  Πάτρας βασίζεται σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών που αφορά την ανοικτή σχέση με την κοινωνία, το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προσήλωση στην αξία της κοινωνικής συνοχής, μέσα από συνέργειες και δράσεις εξωστρέφειας".

 

Η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ, Ελευθερία Παππά

Η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ, Ελευθερία Παππά

Η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ, Ελευθερία Παππά

Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Δρα Βασίλης Γκιτάκος ανέφερε επίσης:

"Οι περισσότεροι γνωρίζετε το ΚΕΘΕΑ ως το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρας μας. Ως έναν οργανισμό που βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ναρκωτικών και τις οικογένειές τους από το 1983 -και σήμερα έχει προγράμματα για όλες τις μορφές εξάρτησης σε όλη την Ελλάδα.

Όμως το KΕΘΕΑ είναι επίσης  ένας οργανισμός όπου η εκπαίδευση και η έρευνα συναντούν την πράξη. Αποτελούν εργαλεία για την προώθηση της επιστημονικής γνώσης και της κλινικής πρακτικής γύρω από τις εξαρτήσεις, και για καλύτερες υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις εξελισσόμενες ανάγκες όσων έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Εκπαίδευση και έρευνα αποτελούν βασικούς καταστατικούς σκοπούς του ΚΕΘΕΑ και ο οργανισμός αποτελεί επίσης έναν από τους κύριους ελληνικούς φορείς στην εκπαίδευση και την έρευνα στο πεδίο των εξαρτήσεων.

Στο ΚΕΘΕΑ εφαρμόζουμε ερευνητικά προγράμματα και δράσεις για την αξιολόγηση  υπηρεσιών, την παρακολούθηση  των χαρακτηριστικών των χρηστών, την παροχή στοιχείων για τον υπολογισμό των εθνικών επιδημιολογικών δεικτών για τα ναρκωτικά και τη διερεύνηση ειδικότερων θεμάτων σχετικά με τα ναρκωτικά και την εξάρτηση.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες και φοιτητές, σε συνεργασία με ελληνικούς και ξένους φορείς. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορώ να αναφέρω τη συνεργασία μας με τις Νομικές Σχολές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις». Καθώς επίσης και τη συνεχιζόμενη υπερ-εικοσαετή συνεργασία μας το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο μέσα από προγράμματα στα οποία έχουν εκπαιδευτεί εκατοντάδες μέχρι σήμερα επαγγελματίες του χώρου των εξαρτήσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ΚΕΘΕΑ διοργανώνει επίσης επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και εργαστήρια, διαθέτει επιστημονική βιβλιοθήκη για τις εξαρτήσεις, δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε πολλούς φοιτητές κάθε χρόνο και εκδίδει και τη μοναδική ελληνική επιστημονική επιθεώρηση στον τομέα του, το περιοδικό Εξαρτήσεις.

Είναι χαρά και τιμή για εμάς στους συνεργάτες μας να προστίθεται και το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με την υπογραφή του σημερινού πρωτοκόλλου συνεργασίας. Σήμερα επισημοποιούμε και διευρύνουμε τη συνεργασία που υφίσταται εδώ και αρκετό καιρό σε θέματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης ανάμεσα στο ΚΕΘΕΑ και το ΑΤΕΙ με επίκεντρο την πόλη της Πάτρας, όπου εδρεύει το προγράμματα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ.

Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, άλλωστε, είναι μια περιοχή όπου το ΚΕΘΕΑ προσπαθεί να ενισχύσει το δίκτυο υπηρεσιών του. Εκτός από την Πάτρα το τελευταίο διάστημα τέθηκε σε λειτουργία Συμβουλευτικός Σταθμός του ΚΕΘΕΑ στον Πύργο, ενώ θα μπορέσουμε το επόμενο διάστημα, μέσω του ΕΣΠΑ, να διευρύνουμε την ακτίνα δράσης μας στην περιοχή μέσω ενός Πολυδύναμου Κέντρου και μιας Κινητής Μονάδας.

Επιδιώκουμε όμως πάντα να δίνουμε το «παρών» όχι μόνο με νέες υπηρεσίες αλλά και με στρατηγικές συνεργασίες με θεσμικούς και επιστημονικούς φορείς, όπως αυτή που επισημοποιούμε σήμερα.  Οι συμμαχίες και οι συνεργασίες αποτελούν προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Ενώνουμε λοιπόν  τις δυνάμεις μας με το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, με κοινές δράσεις στους τομείς της ενημέρωσης, πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, εκπαίδευσης και έρευνας".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις