Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η μεγαλύτερη αλλαγή ιδιοκτησίας στα χρονικά του Ελληνικού Κράτους

Η μεγαλύτερη αλλαγή ιδιοκτησίας στα χρον...
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Χιλιάδες σπίτια και χωράφια

Για τις ανάγκες εφαρμογής του Κτηματολογίου, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους μετά το ’21, ζούμε αναπόφευκτα τη μεγαλύτερη αλλαγή -σε επίπεδο ιδιοκτησίας- που έγινε ποτέ.

Ούτε στα χρόνια που το Κράτος έδινε εκτάσεις σε ακτήμονες ή πρόσφυγες δεν έχουμε τόσο μεγάλη αλλαγή ιδιοκτησίας.

Και τούτο γιατί ως γνωστόν όποια ιδιοκτησία (αγροτεμάχιο, χωράφι, οικόπεδο, σπίτι κλπ) δεν δηλωθεί - πιστοποιηθεί με όσα προβλέπει ο νόμος (τίτλοι κυριότητας, τοπογραφικά κλπ), μεταβιβάζεται αυτόματα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Και καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στα μεγάλα αστικά και ημιαστικά κέντρα, σχεδόν όλοι έχουν ένα συμβόλαιο ή είναι εύκολο να φτιάξουν τοπογραφικό.

Τι γίνεται όμως στην επαρχία, στην ύπαιθρο; Τι γίνεται με τα έρημα -λόγω αστυφιλίας- χωριά και οικισμούς; Μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γίνει με κάποιο σπίτι ή χωράφι σε ένα χωριό στην Πίνδο;

Η πιο κάτω περίπτωση είναι ενδεικτική, υπαρκτή και μία από τις χιλιάδες παρόμοιες σε όλη την Ελλάδα.

Σχεδόν 15 χρόνια μετά το θάνατό του και σε μεγάλη ηλικία, τα επτά παιδιά του, καλούνται να δηλώσουν την περιουσία του πατέρα τους, που βρίσκεται σε ορεινό και σχεδόν ακατοίκητο πια χωριό, Νομού ο οποίος μπήκε τώρα στο Κτηματολόγιο.

Τα μεν τρία βρίσκονται στην Ελλάδα, τα δε τέσσερα μετανάστες στην Αυστραλία, εκ των οποίων τα τρία παιδιά πέθαναν. Θα πρέπει να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς, να καθοριστούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας, να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο η περιουσία, ήτοι ένα πέτρινο σπίτι και δυο χωράφια.

Το κόστος και η διαδικασία, ειδικά για αυτούς στο εξωτερικό, χρονοβόρα και δαπανηρή. Απαιτούνται του κόσμου τα έγγραφα για να γίνουν όλα αυτά, και σε πολλές περιπτώσεις, η φυσική παρουσία σε κάποια πρεσβεία ή προξενείο.

Η κατάληξη είναι γνωστή. Το σπίτι είτε κατά τα 3/7 είτε καθ’ ολοκληρία θα βρεθεί στην κατοχή του κράτους. Δεν είναι επαναλαμβάνουμε η μοναδική περίπτωση ιδιοκτησίας σε χωριό της υπαίθρου και μάλιστα με εμπλοκή ομογενών.

Θα είχε ενδιαφέρον να ανακοίνωνε το αρμόδιο υπουργείο (Περιβάλλοντος) μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το 55% της έκτασης της χώρας να μάθουμε κατά πόσο αυξήθηκε η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Πόσα σπίτια, στάβλοι, χαμοκέλες κι αγροκτήματα βρέθηκαν στην κατοχή του.

Και πόσο όλο αυτό βοηθά στην πολυδιαφημισμένη αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου και άλλα τέτοια εύηχα που κατά καιρούς ακούμε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις